Estem en l’era de la innovació. Això diuen els grans experts empresarials. Però quines idees són les que fan volada, amb aparença agosarada però ben treballades?. El llibre té quatre grans parts al meu parer. El primer focalitza allò que és innovador perquè permet l’aplicació personalitzada, la fabricació a mida i el preu dinàmic de les coses en un mercat volàtil. Una segona conseqüència dels nou temps són les emprentes de la col.laboració social. Vet ací que ens trobem amb un ordre espontani, amb l’holonomia. En aquest apartat trobem innovacions que ens permeten fer videoconferències sense necessitat de cost energètic pels viatges de negocis o jornades temàtiques. El talent insourcing o la cerca de talents al teu equip o arreu del món procura tenir a l’abast als millors professionals multisectorials. Són professionals que saben molt d’un tema però amb clara tendència a ésser coneixedors híbrids. Això vol dir que són capaços d’interactuar amb diferents matèries tot extraient-hi els punts de connexió i descobrint nous aspectes. Val a dir que hi som a l’era del desaprenentatge constructiu – llençar allò que ja no és útil i adquirir noves vies possibles-.Els paradigmes venen i van però allò clàssic, això sí, pot perdurar. No es descarta aconseguir la màxima perdurabilitat ni tampoc l’element diferenciador. Cal destacar doncs la lectura, el temps per a reflexionar i aprendre constantment. La “captologia” o tecnologia persuasiva per a incidir en valors col.lectius té el seu àmbit d’aplicació central a la societat civil.
Tercer aspecte: en aquest món co-crear és bàsic. L’organització aprèn dels nens – de la seva simplicitat-, dels clients – els fa companys de feina; dels mitjans disponibles per a desenvolupar creació. Això sí la creativitat s’uneix a la tècnica; apareixen els gold-collar workers: aquests treballadors que són uns manetes juntament amb excel.lent tècnics de matèries. La tecnologia com els sentient computing: màquines que esbrinen el que vols, interactius. Tecnologia basada en el coneixement bayesià que cerca connexions no causals entre idees. I tot això juntament amb una revalorització d’allò autèntic- quart punt- , del temps propi, de prioritzar la sostenibilitat personal, medioambiental i social.
D’aquest últim aspecte: la sostenibilitat d’una empresa ,en parla el llibre següent:
La sostenibilitat empresarial té com a vessant principal fugir de l’afany de lucre a curt termini per polítiques a llarg termini: no gastar més d’allò generat, contribuir a una xarxa de relacions “generoses” que permitin crear un llegat empresarial per a futures generacions.
1 Comment
Llibre interessant i necessari en aquests moments de canvi i empreneduria. Les biblioteques ens estan ajudant molt amb aquesta mena d’obres.