Colombres: Milky Way Ediciones, 2021
La història amaga molts períodes de foscor i, moltes vegades, sembla que la humanitat no acabi d’aprendre del seu passat perquè torna a repetir els mateixos errors. Precisament, un d’aquests episodis, el podem trobar a la persecució de les bruixes que va haver sobretot a Europa entre els segles XV i XVIII. La por sempre adopta una estranya forma quan es converteix en la cerca de la justícia “en nom de Déu”.
És bastant coneguda tota la persecució que, en gran part, van patir sobretot moltes dones per l’acusació de bruixeria. Moltes d’elles van acabar cremades a la foguera quasi sempre condemnades amb una confessió extreta sota tortura. La diferència entre allargar el patiment i la seva condemna només es basava en aquesta confessió de ser l’amant del dimoni, d’haver fet un aquelarre i ser això, una bruixa.
Però… quina és la veritat?
Els còmics també poden ser una font de coneixement i ensenyar-nos una part de la història. En aquest cas, Ebishi Maki l’autora del llibre, ha fet aquest manga després d’investigar un personatge històric real: la vida de Johann Weyer.
Johann Weyer va ser un metge, ocultista i demonòleg holandès deixeble i seguidor del també conegut metge Heinrich Cornelius Agrippa (aquest home està considerat com una figura important del Renaixement i bé mereix un article només per ell). L’interessant d’aquest personatge és que va viure en una època on hi havia la caça de bruixes. A l’Europa del segle XVI la por, la ignorància però també una part de maldat, van causar la persecució de moltes persones a les que se les va condemnar a mort. El còmic es situa justament en aquest període històric i és on veiem l’evolució del protagonista, des de la seva infantesa fins a la seva vellesa, passant per alguns moments històrics com la seva vinculació amb el conegut Cornelius Agrippa.
També és molt interessant veure tota la part que, com a metge, va defensar la naturalesa d’una malaltia darrera de moltes de les acusacions de bruixeria. Va ser un dels primers en escriure i publicar un llibre contra aquesta persecució i, fins i tot, se li pot considerar un avantpassat de la psiquiatria quan va defensar que moltes de les acusades, en realitat, tenien una malaltia mental al darrera que les feia, això sí, les víctimes perfectes davant del dimoni. Al còmic surt perfectament retratat aquesta lluita per defensar i salvar a algunes dones de morir cremades pel que considerava, no un cas de bruixeria, sinó el cas d’una malaltia que es podia curar amb el tractament adequat. Si t’agrada el tema, després de llegir aquest còmic ,et convido a investigar la vida i obra d’aquest personatge.
La verdad sobre las brujas comença quan el doctor Weyer, protagonista de la història, es enviat a un poble per investigar el cas d’un suposat atac d’un home llop a una noia. Aquest cas, fa retrocedir la memòria del jove protagonista cap a la seva infantesa on un incident amb una suposada bruixa el va acabar marcant durant tota la seva vida. A partir d’aquí, les situacions al voltant de les bruixes i dels dimonis es van alternant mentre Weyer va creixent. Tot i que la història enganxa per tota aquesta part històrica, en alguns moments aquests salts de temps entre el Weyer nen, jove, adult i vell són una mica abruptes pel meu gust. Potser la història podia haver-se allargat una mica més en alguns moments. Tot i això, és un còmic molt amè i distret amb un bon dibuix que defineix els moments dramàtics i les emocions dels personatges.
Aquest manga de ficció històrica està format per tres volums que es llegeixen molt ràpid i, encara que barreja una part fantàstica. on el tema ocult i esotèric sempre està present, el fet de plantejar situacions històriques amb personatges reals li dona un afegit molt positiu que et permet tenir una lectura molt amena i instructiva. Tampoc t’has de perdre els epílegs del final de cada volum on l’autora explica algunes curiositats sobre la investigació que va dur a terme per fer aquest còmic.
Així que… no t’ho pensis molt i dona-li un cop d’ull perquè trobaràs història, fantasia, intriga i també una part d’humor. No puc fer res més que recomanar-te la seva lectura. Els bons còmics sempre tenen tresors amagats!
Las personas tienen miedo. Y es porque no ven. Es porque no saben que tienen miedo. No dudes en aprender.