Polanski, Roman. El Escritor Roman. Madrid: Aurum, DL 2010
El escritor és un thriller polític, on la història gira al voltant de l’engany i la traïció política. Una història plena de temes que sonen molt actuals i que molts han comparat amb l’etapa del primer ministre britànic Toni Blair, una etapa marcada per la influència dels Estats Units a Europa.
La història es centra en un escriptor que és contractat pel primer ministre britànic per acabar d’escriure les seves memòries, quan aquest accepta pensa que serà la oportunitat del a seva vida, però la història que poc a poc va descobrint és una història plena de contradiccions, on es retrata la corrupció i la doble moral dels polítics.
El escritor és una pel·lícula franco-germana-britànica de l’any 2010, dirigida per Roman Polanski, i basada en la novel·la de l’escriptor britànic Robert Harris, El poder de la sombra.
Us escriptor és contractat per fer de “negre”, és a dir, per escriure sense rebre oficialment el reconeixement per la feina, i escriure les memòries de l’ex-primer ministre britànic Adam Lang.
Es dirigeix a la residència de Lang, a l’illa de Martha’s Vineyard, just el dia que un ministre acusa públicament a Adam Lang d’un crim de guerra: haver autoritzat el segrest de sospitosos de terrorisme i sotmetre’ls a tortures de la CIA. La Cort Penal Internacional de La Haya l’acusa formalment i l’ex-primer ministre decideix romandre als Estats Units, ja que no reconeix l’autoritat d’aquest tribunal.
Allí descobreix que un altre escriptor, que va morir en un misteriós accident, ja havia començat a escriure les memòria, i quan es posa a treballar, comença a descobrir pistes que suggereixen que podria haver trobat un obscur secret que vinculava al primer ministre amb la CIA i que, tota la informació podria estar amagada entre les notes que va deixar. Fou assassinat el seu predecessor pel que va descobrir?
Polanski aconsegueix una història que a mesura que es va desentramant hi ha cada cop més suspens: conspiracions, complots i entorns opressius, on hi ajuda molt la l’ambientació, una illa.
Personalment, allò que destacaria de la pel·lícula és la magnífica direcció de Roman Polanski, les excel·lents interpretacions dels actors, no solament dels protagonistes, i la banda sonora, composta per Alexandre Desplat, que posa la cirereta al pastís.
Roman Polanski és un director de cinema polonès d’origen francès, guardonat amb nombrosos premis, entre els que destaquen un Oscar i un Globus d’Or com a millor director. La filmografia d’aquest director conté obres tant conegudes com El Pianista, El baile de los vampiros, La semilla del diablo o Tess.
La vida d’aquest director ja és tota una pel·lícula:
- Durant la Segona Guerra Mundial va ser internat pels nazis en el camp de concentració d’Auschwitz on la seva mare morí, ell i el seu pare van sobreviure, però no es van tornar a trobar fins 1945.
- La seva dona, Sharon Tate, va ser brutalment assassinada al 1969 per membres de la secta de la família Manson quan estava embarassada
- Polanski fou detingut a Zurich el 27 de setembre de 2009 per un escàndol sexual amb una menor als Estats Units als anys 70, degut a això no va anar a Tallin a recollir els premi que va guanyar al Festival de Cinema Europeu, sinó que ho va agrair per videoconferència. Polanki havia marxat dels Estats Units mentre estava en llibertat sota fiança, i ja no ha tornat mai més als Estats Units, ni a recollir l’Oscar que li van donar pel Pianista, l’any 2002, ni tampoc ha tornat al Regne Unit, de fet, va rodar Oliver Twist amb actors britànics a Praga.
A la pel·lícula són molt destacables les actuacions, no només dels dos protagonistes: Ewan McGregor (l’escriptor) i Pierce Brosnan (l’ex-primer ministre), sinó també Olivia Williams (Ruth Lang, l’ex-primera dama), Timothy Hutton (l’advocat de Lang), Tom Wilkinson (el professor Paul Emmett) o Eli Wallach (l’ancià). Tots actors molt coneguts al cinema americà.
L’any 2010 la pel·lícula va guanyar nombrosos premis: l’Ós de Plata al millor director al Festival de Barlín, quatre premis César i 8 nominacions, 6 premis del Cine Europeu, a la millor banda sonora per l’associació de crítics de Los Ángeles i, també va estar nomenada al goya com a millor pel·lícula europea.
9 Comments
Em va semblar força mediocre la peli aquesta…lo únic que va tenir de bo va ser que el dia que la vaig veure era la primera cita amb el meu actual marit! No la recomanaria.
Coincideixo amb l’Anna. Al meu parer la peli es presenta com interessant, el plagi per si sol és un bon tema. Ara bé, se’m va fer lenta en alguns moments… d’aquelles que fan passar l’estona però no veuries per segon cop.
a mi em va semblar un ‘thriller’ sense ostentacions, un relat ple de suspens, un mica tòpic, imprevisible, maliciós, amb poder visual i diàlegs mordaços, on no sobra ni falta res.
Estoy con Gloria Ejarque. A mi la película me pareció muy interesante, gracias a la historia que tiene detrás y a la interpretación de Ewan McGregor, seguro, pero muy interesante. Hay actores con limitaciones evidentes, pero el guión es magnífico y la fotografía y localizaciones ayudan a sentirnos en la piel de ese escritor atrapado por su propia decisión.
Molt bona peli, amb intriga i la foscor necessària per la trama
la pel.lícula em va agradar, Roman Polanski dirigeix amb mestratge aquest thriller polític, treballada de forma Intel.ligent,sobretot els diàlegs i actors de l´alçada de Ewan Mc Gregor, Tom Wilkinson,Timothy Hutton, Pierce Brosnan
A mi sí em va agradar. La vaig veure després d’haver llegit el llibre, i si no recordo malament, és fidel a la història, excepte el final que està una mica canviat. Em van agradar molt les localitzacions, la illa, la casa,…Vaig passar una bona estona.
Interessant pel·lícula de Roman Polanski, que com sempre, mai et deixa indiferent. A més, hi ha un bon repartiment.
Per mi, pel·licula recomanable!
Fotografia i escenaris molt suggerents.
Però… dels “ghost writers”, no se’n diu “negres”? No es van atrevir a titular-la, “El negro”?