Rupi Kaur

que veas belleza aquí
no quiere decir
que haya belleza en mí
quiere decir que hay belleza arraigada
tan dentro de ti
que no puedes evitar
verla en todas partes

 

Rupi Kaur - Otras maneras de usar la boca

Kaur, Rupi
Otras maneras de usar la boca

Barcelona : Espasa, 2017

 

A vegades em sorprèn trobar llibres que, per una casualitat, arriben a les teves mans. Els obres per qualsevol pàgina i, de sobte, veus que una frase crida la teva atenció… i comences a passar les pàgines per valorar si és un llibre que val la pena llegir. En aquest cas, aquest poema que obre aquesta ressenya, és el que em va convidar a descobrir aquesta petita joia.

Rupi Kaur és l’autora d’aquest llibre on uneix poemes amb il·lustracions. D’alguna manera, utilitza les paraules per expressar el que sent, explora les emocions i algunes experiències que poden ser traumàtiques per poder-les sanar. Justament, aquest llibre “Otras maneras de usar la boca” (el títol original és “Milk & honey”… mai entendré com poden canviar tant les traduccions dels títols!) va ser un èxit i va estar al llistat de llibres més venuts al New York Times durant 41 setmanes seguides (des de maig del 2016 al gener del 2017).
 

Rupi Kaur Font: Web de l'autora
Rupi Kaur
Font: Web de l’autora

 
Kaur utilitza la poesia (i a vegades la prosa) i les acompanya d’il·lustracions fetes també per ella. Són imatges senzilles, de traç simple però a vegades carregades d’una força que creen el binomi perfecte. També alguns dels seus dibuixos parlen per si sols i es podrien considerar com una mena de poema visual. En tot cas, aquests poemes reflecteixen un viatge interior a través de moments que qualsevol persona pot trobar al llarg de la seva vida. Sentiments com l’amor, la tristesa, la soledat, l’alegria… són emocions universals del gènere humà o sigui, que segurament, us identificareu amb més d’alguna de les seves poesies.
 
poema1
 
El llibre està estructurat en quatre blocs i cada part té els poemes relacionats amb un tema determinat. Així, Rupi Kaur comença parlant del dany, de l’amor, de la ruptura i finalment, de la curació. Ja el mateix llibre ens diu que els temes tractats són l’amor, la pèrdua, l’abús, la curació i la feminitat.

Aquest va ser el seu primer llibre publicat de poesia i fa poc ha tret el seu segon llibre “The Sun and her flowers” que encara no ha estat traduït.

Resumint, aquest és un llibre de poesia potser una mica diferent però en el que val la pena navegar per les seves pàgines. Segurament et trobaràs i et perdràs, però tancaràs la seva última pàgina amb un somriure.

 

has llegado hasta el final, con mi corazón en tus manos. gracias. por llegar a salvo hasta aquí. por tu ternura con mi parte más delicada. siéntate. respira. debes de estar cansado. déjame besarte las manos. los ojos.

 
En aquest vídeo podeu veure la presentació de Rupi Kaur del seu poemari. La lletra de la música que sona de fons està escrita per ella i la veu la posa l’artista Keerat Kaur.
 

https://www.youtube.com/watch?v=B09evS03jys

kaurfinal
 

3 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.