MARES I PARES INFLUENCERS. 50 eines per entendre i acompanyar adolescents d’avui

Mares i pares influencers : 50 eines per entendre i acompanyar els adolescents d'avui / Eva Bach i Montse Jiménez

Mares i pares influencers : 50 eines per entendre i acompanyar els adolescents d'avui / Eva Bach i Montse Jiménez

Mares i pares influencers : 50 eines per entendre i acompanyar els adolescents d’avui
BACH, Eva / JIMÉNEZ, Montse

Rosa dels Vents, 2019

ebiblio

 

Quants adults arrufem el nas quan sentim la paraula ‘adolescent’? O etzibem un “buf, que no et passi res!” quan algú comenta que té fills o filles en aquesta etapa de la vida. Hem d’admetre-ho, els adolescents fan que se’ns disparin totes les alarmes, ja que sovint ens posen a prova a la recerca de límits, o bé ens desconcerten amb la seva nova manera d’entendre la vida. Ara bé, si és cert que no ens ho posen fàcil, els adults no podem tirar la tovallola i hem d’encarar el repte tan bé com sapiguem. És imprescindible, doncs, tenir eines a l’altura de les circumstàncies i, en aquest sentit, el llibre ‘Mares i pares influencers’ ens aporta una visió positiva i esperançadora de l’adolescència, i ens dóna orientació i recursos per tal que, no només ens escoltin, sinó que ens puguem convertir en una bona influència per a ells. Però com?

Malauradament, la fórmula per aconseguir-ho no és màgica ni senzilla. D’entrada, demana als adults fer autocrítica de la pròpia vida, ser coherents i conscients de quins valors transmetem. En aquest sentit, les autores del llibre, després de fer un treball de camp en el qual han entrevistat més de 1.500 joves, fan afirmacions tan contundents com aquestes:
 

Sovint, la nostra credibilitat i capacitat d’influència cau per terra o es veu seriosament minvada perquè no els agrada el que veuen quan ens miren. Molts dels nostres joves enquestats ens parlen d’adults ratllats, amargats o empanats. Ho som, nosaltres? (…) Com els podrem demanar que es motivin per anar a escola, per estudiar, per fer un esforç, per teixir vincles afectius sans, si ens veuen desmotivats a nosaltres o directament amargats amb les feines, les vides o les relacions que tenim?

 
Així doncs, ens trobem davant d’un plantejament que capgira el focus del problema: els adolescents ens treuen de polleguera perquè ens posen un mirall que assenyala les nostres mancances i les nostres inseguretats. Per tant, per ajudar-los hem de començar per nosaltres mateixos:
 

L’adolescent ens confrontarà segur. Necessita oposar-se per afirmar-se. Si cada cop que ens confronta ens desbordem emocionalment, augmentarà la intensitat i la virulència de la seva confrontació i tindrem problemes que hauran provocat les nostres respostes inapropiades i no les seves adolescències.

 
Per tant, si volem que la nostra relació amb els adolescents sigui agradable i constructiva, els adults hem d’estar preparats per mantenir la calma i estar disposats a entendre i acompanyar, més que no pas a voler imposar el nostre criteri. Les autores utilitzen dues imatges molt poètiques per explicar què vol dir acompanyar els nois i noies: hem de convertir-nos en ‘fars’ i en ‘ports segurs’. Els fars orienten i assenyalen límits, però et deixen fer el teu camí. Un port segur és aquell que té unes aigües emocionalment calmes i, per tant, et permet sentir-te tranquil i contraresta l’agitació pròpia d’aquesta edat.

A banda d’assenyalar-nos un camí de creixement personal, en aquest manual també hi trobarem un munt d’idees i recursos per parlar amb els joves sobre la majoria de temes que ens poden plantejar i que sovint ens descol·loquen: les relacions, l’amor, la sexualitat, els estudis, el futur…
 

Un tàndem potent

 
Eva Bach és llicenciada en Ciències de l’Educació, pedagoga, mestra, orientadora familiar i reconeguda especialista en emocions, adolescència i comunicació educativa.

Montse Jiménez és llicenciada en Filologia Anglogermànica, professora de secundària i formadora en processos de transformació i tecnologia educativa i metodologies d’aprenentatge.

Juntes han creat el projecte Comunicació Educativa amb Cor i han elaborat diverses propostes psicopedagògiques basades en treballs de camp. En podeu trobar més informació a www.evabach.cat

 


 

Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic:

e-biblio.cultura@gencat.cat
 

1 Comment

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.