Matilda - Roald Dahl

DAHL, Roald. Matilda

ebiblio

Passa una cosa curiosa, amb les mares i els pares. Fins i tot quan el seu fill és la cosa més pesadeta que et puguis imaginar, és igual, es pensen que és fantàstic”

 
Matilda és una de les obres més divertides i que més posen en evidència al món adult des de la perspectiva dels infants.

Matilda - Roald Dahl

Matilda, escrita per l’escriptor gal·lès Roald Dahl, ens presenta a una nena de cinc anys, molt intel·ligent, que viu amb els pares i el seu germà i que són més aviat una mica irresponsables i no li presten gaire atenció.

Matilda és una nena amb molta curiositat intel·lectual i una “super lectora”, per això li agrada anar a la Biblioteca però els seus pares no l’entenen i no valoren la seva curiositat.

Podrem descobrir que entre les seves lectures es troba: Grans esperances de Charles Dickens, Jane Eyre de Charlotte Brönte, Orgull i Prejudici de Jane Austen i d’altres que no diríem que són literatura infantil. Amb la lectura Matilda aconsegueix viatjar per tot el món, sense bellugar-se de la seva habitació.

A l’escola trobarà la Senyoreta Honey amb la que congeniarà i serà la persona que l’ajudarà i intentarà que la posin en una classe més avançada però toparà amb la directora de l’escola, la senyora Trunchbull, implacable i cruel amb els nens als quals sotmet a tota classe de vexacions i intimidacions.

Matilda - Roald Dahl

Matilda passarà moltes estones amb la Senyoreta Honey i descobrirà les condicions de pobresa en les que viu i quina relació té amb la directora de l’escola i a partir d’aquí i gràcies als seus superpoders maquinarà com fer fora de l’escola a la directora i que la senyoreta Honey sigui la nova directora de l’escola. 

La lectura d’aquest llibre és molt amena i convida a reflexionar, com a adults, el tracte que reben els infants per part dels adults, on a vegades no es valora la capacitat intel·lectual de la qual son capaços i no es respecta i es valoren les seves potencialitats.

Matilda hauria volgut que els seus pares haguessin estat bons i amables i comprensius i honrats i intel·ligents. Que no fossin res de tot això era un fet que havia d’aguantar. No era fàcil

El llibre està ple de reflexions envers l’educació que rep tant amb la seva família com a l’escola, posant de manifest la incomprensió dels educadors cap als nens, la ceguesa davant les opinions infantils.

Matilda - Roald Dahl

Il·lustrat amb gran encert per Quentin Blake les imatges acompanyen la història i de manera gràfica situem cada personatge i situació fent més entenedora per als més petits el seguiment de l’argument i dels personatges que intervenen.

Danny de Vito el 1996 va portar al cinema Matilda protagonitzada per Mara Wilson, sent guardonat amb els premis:

– 1996: Festival de Sitges: Secció oficial llargmetratges
– 1996: Satellite Awards: Nominat a millor actor de repartiment comèdia (Danny DeVito)

Aquest any es commemora el centenari del naixement de Roald Dahl i és un bon moment per acostar-nos a la seva obra i descobrir-lo si encara no ho heu fet!

Roald Dahl

Us deixo amb la banda sonora de la pel·lícula a càrrec de David Newman.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.