La sostenibilitat és possiblement el tema fonamental del segle XXI, i actualment planteja a la indústria de la moda qüestions tan diverses com són els abusos laborals, l’ús de substàncies químiques tòxiques i el consum sense fre. Ens trobem davant d’un llibre que analitza el potencial de la sostenibilitat per tal de transformar el sistema de la moda i influir en els dissenyadors que hi treballen.
En aquesta obra, les autores ens presenten diversos exemples de com transformar els productes de la moda, de quina manera es pot reduir l’impacte que ocasiona la roba, incloent la innovació en materials, fabricació, distribució i ús. Com ara la reutilització de materials, fabricació de peces biodegradables, tints naturals, etc.
Un exemple de moda sostenible la trobem en les marques Levi’s i Timberland que recentment han tret unes col.leccions utilitzant material reciclat (bàsicament plàstic) per la fabricació dels texans o del calçat.

Finalment, és interessant veure l’anàlisi i l’estudi que han fet sobre les noves oportunitats pels dissenyadors, que veuen com el seu paper tradicional de creador inclou altres funcions com el de comunicador o activista, i com aquest fet també influeix en la transformació del propi sistema.
L’interès pel tema de la sostenibilitat ha fet que recentment apareguin noves iniciatives dins el món de la moda, vegeu la web BeCo : Be Cool, Be Conscious, la primera plataforma espanyola de sensibilització i generació de negoci en l’àmbit de la moda ètica, que ha estat presentada a l’anterior fira The Brandery a Barcelona.
Les autores ens plantegen una pregunta crítica: podem trobar principis i mesures clau per fer que el món no tan sols sigui sostenible, sinó que també pugui regenerar-se? i un cop aconseguit això, es podrà establir un estructura sobre la que se sustenti el canvi, que serveixi de guia a la indústria de la moda en totes les seves activitats comercials, una estructura pràctica, científica i econòmica?
En definitiva, aquest llibre és una descripció documentada dels sistemes de producció que actualment estan creant els dissenyadors, les empreses tèxtils, els fabricants i els agricultors. Podem anomenar-ho moda ètica, sostenible, verda… el més important és que és una crida per prendre consciència d’un moviment que consagri els hàbits i els recursos que compartim i dels que depenem.
7 Comments
Cada cop els compradors donem més importància als processos de producció que amaguen les grans multinacionals de la moda. Aquest és un d’aquells llibres que posa llum als motius que ens mouen a fer-ho. Bona lectura!
És molt important que tots ens sensibilitzem amb aquest tema, gràcies per la recomanació!
Gràcies per la recomanació! M’interessa molt aquest tema
Em decepciona que no s’hagi fet cap referència als animals. Actualment, milions i milions d’animals són emprats com a recursos, com a primeres matèries per a elaborar tot tipus de peces vestir (des d’abrics, fins a cinturons, carteres o inclús polseres). Aquest fet sí que és contra-ètic, sí que espanta de veritat: que un nombre incalculable de vides siguin sacrificades (i que, a més, la seva mort es produeixi en les condicions més doloroses i terribles) sense més pretext que l’estètica. Necessitem acabar amb aquest horror d’una vegada. Hem de comprendre que els animals NO són recursos, sinó que són criatures, com la criatura humana, que viuen al planeta Terra, que cerquen plaer i escapen del dolor; en poques paraules, que tenen la capacitat de sentir i desitgen viure. Quina diferència hi ha entre arrencar la pell d’un nadó en vida (és així com es procedeix amb els animals) per a folrar uns guants i utilitzar la d’un conillet? Quina? Tots dos són éssers que tenen la capacitat de sentir patiment i que davant d’aquest acte sofririen el pitjor dels turments. L’única diferència entre ambdós és que pertanyen a espècies diferents. Aquest fet justifica l’ús del conill per a crear elements de vestir? Si parlem en termes ètics, és obvi que emprar animals no humans per a confeccionar la nostra roba és una contradicció. Si parlem d’ètica en la moda, si us plau, comencem per aquí.
Verònica, tens raó, tot i que en aquest llibre no es fa referència a les pells dels animals que s’utilitzen en moltes ocasions per a la confecció de peces de vestir, és un tema molt important del qual se n’hauria de parlar i tant les empreses com els consumidors n’hauriem de ser conscients. Gràcies pel teu comentari!
Aquest trema és molt interessant,
Si tots miressim de ser una mica més sostenibles cada dia, el món cada dia funcionaria millor, i de ben segur que no ens trobariem en una situació tan extrema com és l’actual.
Muchas gracias por vuestra mención a nuestro blog La 4 R. Efectivamente es importante concienciarnos sobre la importancia de gestionar correctamente nuestros residuos, no sólo por el efecto medioambiental sino también social.
En el caso concreto de vuestra temática, hemos tratado varios post como recomendaciones de libros sobre reciclaje que quizás también os puedan interesar.
http://www.actividades-mcp.es/gestionresiduos/2014/04/el-dia-del-libro-sobre-reciclaje/