Néspolo, Matías. Siete maneras de matar a un gato. Barcelona: Libros del lince, 2009
El pròxim dimecres 19 de febrer a les 19.00 h a la Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver, Matías Néspolo parlarà amb els lectors del club de gènere negre sobre la seva novel·la Siete maneras de matar un gato. Aquesta sessió del club de lectura forma part del programa de la BCNegra14.
AUTOR
Matías Néspolo (Buenos Aires, 1975), va coordinar el suplement cultural Tendencias de El Mundo i en l’actualitat exerceix la crítica a Quimera i a El Periódico de Cataluña. El 2005 va publicar el seu primer llibre de poemes, Antología seca de Green Hills. Alguns dels seus contes van aparèixer en antologies i el 2008 va participar en el polèmic volum d’assaig Odio Barcelona. El 2009 va editar, juntament amb la seva germana Jimena Néspolo, l’antologia La erótica del relato. Escritores de la nueva literatura argentina i va publicar la seva primera novel·la, Siete maneras de matar a un gato. Poc després seria escollit per la revista GRANTA com un dels 25 narradors joves més interessants de la literatura iberoamericana actual. Des de començaments del 2001 viu i treballa a Barcelona.
L’OBRA
Siete maneras de matar a un gato (Los Libros del Lince, 2009) és una novel·la que aborda directament el tema de la violència social en una ciutat sumida a la pobresa. Els protagonistes són dos adolescents, el Chueco i el Gringo, que provenen de l’extraradi, que s’han criat en la misèria (famílies desestructurades, violència de gènere, terrorisme d’Estat, etc) i que només troben una forma de sortir del circuit d’avorriment en el qual estan ficats: llençar-se a la delinqüència.
El narrador és el Gringo, un noi que troba una certa redempció en l’amor i en la lectura d’un exemplar de Moby Dick que cau a les seves mans de casualitat. Mentrestant, el seu amic el Chueco pren un altre camí en robar una arma de foc, el què li permet ascendir en l’escalafó social de la delinqüència i, al mateix temps, el sotmet a la duríssima llei del carrer.
A través de la història d’amistat entre aquests dos nois, Matías Néspolo construeix una novel·la d’iniciació en certs aspectes enormement bella, però també compon una crònica de la marginalitat en la qual malviuen massa éssers humans. Amb un estil vigorós i un llenguatge plagat de col·loquialismes, Siete maneras de matar a un gato va convertir al seu autor en una de les veus més prometedores de l’univers literari hispanoamericà.
Booktràiler de l’edició en italià de Siete maneras de matar a un gato.
1 Comment
Nunca es tarde si la dicha es buena… diu la popular frase… doncs, això, m’alegra retrobar-me aquí amb aquest llibre, la lectura del qual va ser una experiència que em marcà. M’han quedat gravades moltes de les seves imatges, les anades i tornades dels seus personatges, el vocabulari retrobat, la inacabable realitat de les “villas miseria” bonaerenses. La violència recurrent que travessa totes les instàncies: personal, familiar, social, institucional. Misèria i violència, sempre van de la mà, aquí i allà.
I tot narrat de manera que no deixes el llibre fins que l’acabes. Això és el que volem els lectors, aquí i allà.