El problema de los tres cuerpos. Ciència ficció xinesa amb Cixin Liu

El problema de los tres cuerpos - Cixin Liu

El problema de los tres cuerpos - Cixin Liu

Liu, Cixin
El problema de los tres cuerpos

Barcelona: Ediciones, B, 2016

 

Aquest  llibre ofereix la possibilitat de descobrir el fenomen editorial xinès que ha conquerit el món, i ha guanyat el premi Hugo 2015 a la millor novel·la. Ha estat la primera vegada que una obra no escrita originàriament en anglès obté aquest reconeixement. El seu autor, Cixin Liu, és l’escriptor de ciència-ficció més rellevant a la Xina, capaç de vendre més d’un milió d’exemplars en el seu país i convèncer a prescriptors de la talla de Barack Obama, qui va seleccionar El problema de los tres cuerpos com una de les seves lectures nadalenques de 2015, i Mark Zuckerberg, que el va convertir a la primera novel·la del seu club de lectura. El públic i la crítica dels cinc continents es rendeixen davant d’aquesta obra mestra, enormement visionaria, sobre el paper de la ciència a les nostres societats, que ens ajuda a comprendre el passat i el futur de la Xina, però també, llegida en clau geopolítica, del món en el qual vivim. Una novel·la de l’estil de les obres de l’Arthur C. Clarke. Una garantia quan es tracta de ciència-ficció de qualitat.

Aquesta novel·la forma part de la Trilogía de los tres cuerpos. L’autor ens presenta al poble xinès i els seus conflictes i guerres amb altres civilitzacions de mons fóra del planeta Terra.
 

https://youtu.be/3IU_qAy8uLk
 
Ens mostra civilitzacions alienígenes per tota la galàxia amb un model clàssic de la “Llei de la Jungla”. Gràcies a les distàncies insalvables i al secretisme de la ubicació d’aquestes civilitzacions, no existeixen problemes d’invasions, ni lluites indesitjables, però finalment Cixin Liu  ens fa arribar a la conclusió, que “tot allò que és estrany, es converteix en un risc”.

A continuació podem veure l’entrevista que li van fer a l’autor en el programa de TV2, Pàgina Dos.
 

 
El problema de los Tres Cuerpos, comença en el context de la Revolució Cultural Xinesa. Un projecte militar secret envia senyals a l’espai per contactar amb els extraterrestres. Una civilització alienígena en perill de destrucció capta el senyal i comença a planejar la invasió a la Terra. Durant dècades es comuniquen a través d’un estrany videojoc virtual. Amb el temps, es formen dos bàndols: els que volen donar la benvinguda als éssers superior per millorar el nostre corrupte món, i d’altres preparats per lluitar contra la invasió. El resultat és una experiència autèntica i reveladora sobre el nostre temps.

La traducció és de Javier Altayó i s’ha realitzat directament del xinés. D’altra banda l’editorial Novalibros ha comunicat que publicarà el segon llibre de la trilogia, El bosque oscuro el pròxim 20 de setembre en format paper i digital.
 

El problema de los tres cuerpos - Cixin Liu
 
Cixin LiuEl Cixin Liu no segueix una narració directa com es faria a la ciència-ficció clàssica anglosaxona i realitza una descripció indirecta dels extraterrestres. Bàsicament el llibre  ens apropa a la visió que tenen els humans sobre la civilització extraterrestre. Tot allò que s’imaginen dels altres, dels extraterrestres.  També podem reconèixer en el personatge de Wang Miao, la figura del narrador al llarg de tota la novel·la. Al llarg del llibre podem contrastar la Xina actual amb la dels anys 60. Es tracta d’un autor que escriu sense floritures i, en paraules del seu traductor,  té un do per explicar-te els conceptes més abstractes i transcendents de la física quàntica utilitzant analogies amb objectes normals de la vida quotidiana. Tot un mestre en el seu ús. Aquesta original història també incorpora crítica social, una gran inventiva i encara que comença com una novel·la històrica, ràpidament en transforma en una novel·la de ciència-ficció pura. Haurem d’esperar a la publicació de la totalitat de la trilogia per poder fer una valoració en profunditat. Us recomano la seva lectura. És molt original i t’enganxarà des de la primera pàgina!

 

1 Comment

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.