Us heu preguntat mai per què uns dissenys deixen més empremta que d’altres? I per què hi ha peces de vestir que ens resulten més impactants? Cuando la moda es un arte mostra una selecció de vuitanta dissenys que han estat creats des de principis del segle xx fins avui. A mesura que el nostre estil de vida ha anat evolucionant, també ho han fet les tendències en el vestuari. Al llarg del temps hi ha hagut peces que han fet història, des de l’alta costura parisenca fins a l’actual moda urbana i més de carrer.
L’autora Marnie Fogg és una experta en moda, en aquest llibre ens ofereix una col·lecció única dels estils més representatius dels últims cent anys. Estableix les característiques que converteixen aquestes peces de vestir en peces icòniques i influents: des de les que s’apropien d’altres cultures, passant pel biquini o el jersei de coll alt, fins a les que exemplifiquen el concepte de roba interior de carrer, com és per exemple el vestit de cotilla de Jean Paul Gaultier. Cada peça s’inclou en un capítol temàtic (luxe, forma, exotisme, subversió, funcionalitat, erotisme, teatralitat i futurisme) i queda identificada de forma més precisa assignant-li un tema secundari que captura la seva essència.
La moda i l’art sempre han tingut una estreta relació, només cal que pensem en les diverses col·laboracions que fan dissenyadors i artistes plàstics, sobretot en els estampats i dibuixos que podem veure sovint en complements com ara bosses i moneders, per exemple. Però aquest llibre parla de dissenys que han esdevingut reals peces d’art i obres mestres de la moda. L’autora ens parla més enllà d’aquestes aliances i que qüestionen els mateixos límits entre l’art i la moda.
Des de fa uns anys que al Museu Metropolitan de Nova York (una de les institucions artístiques més importants del món) s’hi realitza la Gran gala de la moda: el “Met Ball”, organitzada pel Costume Institute i cada any s’hi fa una exposició en homenatge a un dissenyador. Aquest any ha estat en homenatge a Charles James, considerat el primer modista d’Amèrica. A casa nostra també tenim el Museu del Disseny de Barcelona, un museu especialitzat en disseny i indumentària.
Així, doncs, podem extreure d’aquesta lectura que tant la moda com l’art són expressions estètiques, una manera d’expressar pensaments i sentiments.
1 Comment
Potser la moda es art, però aquest vestit de Amaya Arzuaga no pot ser còmode! 😉
Amb moltes ganes de visitar el nou Museu de Disseny.