Worsley, Harriet. 100 ideas que cambiaron la moda. Barcelona: Ed. Blume, 2011
Si sentiu curiositat per com ha evolucionat la moda gràcies als magnífics avenços que ha experimentat la societat més que en les seves pròpies invencions, aquest llibre us interessarà. El propòsit d’aquesta obra és destacar i explicar els canvis revolucionaris que ha experimentat la roba femenina des del 1900 fins el 2010.
En aquesta obra cada idea és quelcom que va desviar el curs de la moda i que sense la qual la moda femenina no seria el que és avui dia. Les idees més òbvies són els nous invents com ara la utilització de la cremallera o el niló, però el més interessant és que es destaquen altres influències. No podem passar per alt la reacció de la moda davant esdeveniments polítics o econòmics d’abast mundial, ja que l’efecte que aquests han tingut en l’evolució de la indumentària és irrefutable.

S’inclouen en el llibre les influències de la Gran Depressió dels anys 30; la restricció de materials durant la Segona guerra mundial, que va donar la idea de confeccionar vestits de tall aerodinàmic i sabates amb sola de fusta o suro; l’emancipació de la dona, que va ser un dels canvis més importants del s.XX i el seu efecte en la moda va ser de gran abast, ja que s’hauria d’adaptar a la nova realitat.
I així com la dona emancipada va canviar el curs de la moda, l’arribada dels “adolescents” als anys cinquanta -una nova i dinàmica força social amb poder adquisitiu- va oferir als dissenyadors un mercat diferent i va engendrar nombroses tendències que figuren com a idees en aquest llibre.
Molts moviments juvenils, amb els seus propis criteris estètics van aflori a mitjans de segle: des dels hippies i els mods dels anys 70 fins els skaters i els indies de la dècada dels 1990. Aquests van alimentar la creativitat de molts dissenyadors començant per Yves Saint Laurent, Tom Ford i Anna Sui, per nombrar-ne uns quants.
El segle XX va desmuntar la teoria de que el codi de vestimenta marcava l’estatus social, la moda es va convertir en un fenomen autènticament global durant aquest segle.
Finalment, la idea que tanca aquest llibre dóna pistes sobre les tendències futuristes que ja han començat a desenvolupar-se: ordinadors integrats a la roba i faldilles amb estampats que canvien quan es polsa un botó. Però, què és el que ens espera? segur que arribaran invents espectaculars impossibles d’imaginar avui dia.
3 Comments
Aquest tipus de publicacions les trobo interessantíssimes. Sembla mentida que els esdeveniments socials puguin influir tant en l’evolució de la indumentaria. Esta molt ben il.lustrat.
Aquest llibre pot ser molt interresant, perqué ens descriu la evolució de la moda i també de la roba femenina al llarg dels anys i també ens descriu les idees de cada epoca que han portat a la moda fins a la actualitat, recomendable per els amants de la moda.
Si que sembla molt interessant! M’agrada la pregunta que planteges al final… jo no sé com vestirem però segur que d’aquí uns anys, els joves pensaran que com podíem vestir de la manera que ho fem… però ja sabem que molts cops, les modes, quan passa el temps, es tornen a posar de “moda” i, si menys no, sempre hi haurà els nostàlgics per una estètica o manera de vestir determinada