Tens una idea . El teu tarannà creatiu

Tens una idea (però encara no ho saps) - Pau Garcia-Milà

Garcia-Milà Pujol, Pau
Tens una idea (però encara no ho saps): l’art de generar idees i fer-les realitat

Barcelona: Amat, 2013

Garcia-Milà Pujol, Pau
Tienes una idea (pero aún no lo sabes): el arte de generar ideas y hacerlas realidad

Barcelona: Amat, 2013

La generació d’idees és el primer pas de l’emprenedoria i de la innovació. És el pilar de la creativitat. La creativitat posa el focus d’atenció a resoldre problemes i a generar nous escenaris de tota mena. No hi ha límit en la creativitat, com tampoc no hi ha camins fressats, sinó que hi ha múltiples possibilitats. Allò que té interès és saber si podem ser persones creatives, no en un moment donat, sinó com una qüestió constitutiva de la personalitat. Hi ha mètodes que ajuden a generar idees i el llibre que us recomano en parla.

El pas de la generació d’idees a l’emprenedoria comporta com a punt clau la comunicació de les idees als altres. Això no convé fer-ho d’una manera ràpida, sinó amb una certa meditació, perquè és fàcil copiar i que altres persones madurin amb èxit la idea quan l’hem iniciada nosaltres. Cal entendre-ho bé: comunicar una idea per xarxes socials o per entorns més propers personalitzats és una conseqüència lògica, però cal tenir en compte la recomanació de fer-ho quan tenim el desenvolupament de la idea més o menys traçat.

mila1def
 
Les etapes de la generació d’idees són bàsicament tres: l’impuls inicial o il·luminació; el desenvolupament i la posada en marxa. L’impuls inicial ve marcat per diferents passos:

a)     Preguntar-se si podem fer una cosa d’una manera diferent.

b)      Qüestionar camins, mètodes, coneixements, visions…, intentar imaginar altres escenaris.

c)      Exagerar o invertir imatges, moments, logístiques.

d)      Imaginar la forma més senzilla de fer una cosa.

e)      Quan pensem en un problema intentar encertar la pregunta clau.

f)       I molts més…

campañas-de-marketing-creativas

El pensament lateral de De Bono ha obert vies de comprensió de la creativitat. Recordeu que un coneixement especialitzat guanya terreny si és capaç d’interaccionar amb altres coneixements d’altres àrees. La teoria del caos va tenir un gir fructuós quan va explicar els canvis sobtats en àrees diferents. Les idees brollen amb seny si tenim a prop un entorn favorable. D’aquí la frase encertada del professor Terricabres:

«Compartir un llenguatge és trobar-se sense voler en una xarxa bàsica de complicitats. Són complicitats compartides per la comunitat d’aprenentatge. Són complicitats que, a més, es poden ampliar i transformar quan es deixa enrere la simple comunitat d’aprenentatge i es participa en una comunitat que estimula el creixement vital i intel·lectual, és a dir, en una comunitat de recerca».

«Atreveix-te a pensar»

Per tant, tingueu sempre una llibreta al vostre abast. Ja us ho vaig comentar en un altre article. En qualsevol moment podeu tenir una idea. Preneu notes. Repasseu la llibreteta de tant en tant. Deixeu que les idees madurin. Cal ser crítics i no tot val. Destrieu-les amb seny i, si cal començar a buscar recursos per a tirar la idea endavant, siguem conscients que necessitarem una bona dosi de paciència i sort.

7 Comments

 1. M’encanta aquesta entrada que heu fet al blog crec que es el moment de fer despertar la creativitat i empreneduria que tots porten a dins, es el moment de creure en nosaltres i porta les nostres idees a bon port.

 2. Trobo genial la proposta de portar a la realitat idees, per molt descabellades que siguin, aquestes poden canviar el món.

 3. Bon article. Sóc de les que pensa que tots podem ser “creadors” i que en qualsevol moment et pot venir la inspiració. A mí m’agrada escriure i, a vegades, qualsevol cosa que ocorre, per petita que sigui, fa un petit “click” a la teva ment, fent que ho deixis tot per aquesta idea.

 4. M’ha agradat molt aquest article i més el video de treball en grup que l’acompanya. Si es fomentés més la creativitat el món seria millor.

 5. Tothom és pontencialment creatiu. Tots tenim la capacitat de desenvolupar les nostres idees amb èxit. El que ens manca moltes vegades és la confiança en nosaltres mateixos per aconseguir els nostres propòsits.

  Així que no hem de dubtar mai de nosaltres, no siguem el primer obstacle en el nostre camí.

  I seguint amb les formes creatives de fer arribar la música clàssica al públic, aquí us deixo aquest enllaç https://www.youtube.com/watch?v=QhHen8ja1yA

 6. Molt interessant i útil l’aricle, amb la facilitat que hi ha per estancar-se i oblidar la capacitat creativa i emprenedora que tots podem tenir! Falta com ja han dit confiança en les nostres idees.

 7. Todos somos creativos y destacamos más en un campo que en otro. Sólo tenemos que encontrar cuál es nuestro elemento, como dice Sir Ken Robinson.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.