Home de Vitruvi. Leonardo Da Vinci.

El codi Da Vinci - Dan Brown

Brown, Dan
El Codi Da Vinci

Barcelona: Empúries, 2005

El Código Da Vinci
Barcelona [etc.]: Umbriel, 2006

Si el Quixot ja li deia a Sancho allò de “amb l’església hem topat”, Dan Brown també s’ho va trobar amb la novel·la que li va catapultar a la fama: El Codi Da Vinci.

Quan va ser publicada l’any 2003, les polèmiques que van sorgir arran de les teories sobre el cristianisme i l’església catòlica que s’explicaven a la novel·la, no van ser del gust d’algunes comunitats religioses i altres instàncies eclesiàstiques.

I és que tot i ser una novel·la de ficció, el cert és que moltes de les teories que s’exposen al seu llibre, molts autors les contemplen com fets històrics reals. Dan Brown sempre ha definit la seva obra com un thriller però quan es barregen elements de ficció amb alguns elements reals, llavors on queda la divisió entre la veritat i la mentida? Pot ser, l’autor va jugar amb aquesta doble resant per fer d’aquest llibre un bestseller editorial sense precedents.

Però de què va aquest llibre? El protagonista, Robert Langdon, professor de simbologia religiosa de la Universitat de Harvard, és l’encarregat de resoldre l’estrany assassinat de Jacques Saunière, conservador del Museu del Louvre de París. Trobat amb la postura de l’home de Vitruvi, dibuix fet per Leonardo Da Vinci al voltant de l’any 1490, el cos sense vida de Saunière apareix amb tota una sèrie de símbols que contenen un missatge críptic al qual s’enfronta el professor.

Home de Vitruvi. Leonardo Da Vinci.

Junt amb l’ajuda de l’agent Sophie Neveu, i també neta de la víctima, comencen una investigació que els portarà a descobrir pistes ocultes en algunes obres de Leonardo Da Vinci o claus amagades en esglésies, fins a arribar a conèixer l’existència d’una societat secreta encarregada de vetllar un dels secrets que podria fer trontollar les bases de la història del cristianisme. Però a la cerca d’aquest enigma, no estaran sols: Silas enviat per l’organització catòlica de l’Opus Dei, estarà disposat a tot perquè aquest secret mai vegi la llum.

El personatge del professor Langdon, però, va aparèixer per primer cop a una novel·la anterior Àngels i dimonis (publicada l’any 2000) que va passar una mica desapercebuda i que es va editar a Espanya després de l’èxit aconseguit amb El Codi Da Vinci. Es veu que la polèmica d’aquesta novel·la va atraure encara més als lectors de tot el món. També va ser el punt de partida per crear rutes turístiques pels escenaris de la pel·lícula i fins i tot, es van publicar alguns llibres.

Viaje a los escenarios de Dan Brown- Oliver Mittelbach
 
Mittelbach, Oliver
Viaje a los escenarios de Dan Brown

Madrid: El País Aguilar, DL 2006

 
L’èxit aconseguit va propiciar no només que Dan Brown fos l’escriptor del moment, sinó també que Hollywood es fixés en les seves novel·les per fer la saga fílmica dirigida per Ron Howard. Tom Hanks va ser l’encarregat de posar cara al professor Langdon mentre que l’actriu francesa Audrey Tatou (la inoblidable Amelie), era la Sophie. La polèmica amb l’església catòlica servida en l’argument de la pel·lícula, va propiciar reaccions com la d’alguns bisbes que van recomanar als seus fidels no anar a veure la pel·lícula per ser una blasfèmia.

…Que continuaria amb l’estrena de la pel·lícula Àngels i dimonis.

1
 
El enigma sagadoPerò si a pesar de tot això, encara t’interessen les teories que s’exposen i vols saber més, és totalment indispensable llegir El Enigma sagrado de Henry Lincoln, Michael Baigent i Richard Leigh. Aquest assaig històric (ara sí, no és ficció) escrit molts anys abans que el llibre de Dan Brown (el 1982), s’expliquen moltes de les teories que va exposar Dan Brown en el seu llibre. Tants paral·lelismes es van trobar, que els autors van demandar a Brown per plagi però el Tribunal d’Apel·lació de Londres finalment, va desestimar el recurs.

Polèmiques i censures a part, sigui com sigui, El Codi Da Vinci s’ha de prendre com el que realment és: una novel·la d’intriga i misteri, amb una bona dosis d’acció trepidant i aventures, que et deixarà enganxat a les seves pàgines fins que arribis al final del llibre.
 


 
Setmana del llibre prohibit
 

2 Comments

  1. M’agrada llegir els llibres dels films per saber si el llibre està més bé que el film: si és més interessant, amb més intriga…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.