//

Rosa Maria Arquimbau, periodista, escriptora i activista barcelonina

1 min lectura
Fotografia de l'escriptora Rosa Maria Arquimbau

La Biblioteca Vila de Gràcia ha estat batejada amb el nom de la periodista, escriptora i activista Rosa Maria Arquimbau.

Rosa Maria Arquimbau Cardil (Barcelona, 27 de març de 1909 – Barcelona, 28 de febrer de 1992) va ser narradora, comediògrafa i periodista catalana. D’origen humil, va començar a escriure de molt jove. El 1924 va publicar els primers escrits a la revista Joventut Catalana, signant com a Rosa de Sant Jordi. A partir del 1926 va escriure al setmanari Dona Catalana, on van aparèixer els seus primers textos en prosa, a més d’alguns poemes. Amb una visió feminista i avançada per l’època entorn de l’art, l’amor i l’amistat.

Va entrar en el món de la narració amb Tres contes breus (1928). Va seguir escrivint compaginant la seva feina d’escriptora, periodista i treballadora a l’Ajuntament de Barcelona. Al Teatre Romea es van representar diverses obres seves: Amunt i crits (1936), Les dones sàvies (1936) i Maria la Roja (1938).

En acabar la Guerra Civil (1939) es va exiliar a París amb el seu marit (el polític Joaquim Girós). El 1945, en tornar de l’exili, no va poder recuperar la seva feina estable i va seguir escrivint, va publicar diverses novel•les i escrits, dels quals destaca la narració Quaranta anys perduts (1971). Va passar els darrers anys de la seva vida en una residència de Barcelona, on va morir el 28 de febrer de 1992, i va deixar algunes obres inèdites.    

Algunes obres de Rosa Maria Arquimbau que podeu trobar a les biblioteques:

Coberta de Marie la Roja... : comèdia-reportatge en set quadres

Barcelona: Teatre Nacional de Catalunya: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 2024

Barcelona: Comanegra, 2022

Biblioteques de Barcelona

El Bibarnabloc és l’aparador cultural de Biblioteques de Barcelona. Un espai col·laboratiu de les persones que treballem a les biblioteques on podeu descobrir recomanacions, material audiovisual, guies de lectura, què llegim als clubs de lectura i on també podeu participar als concursos mensuals.

1 Comment

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anterior història

Molècules. Capítol 5. L’infinit plaer de les matemàtiques

Següent història

Escola de pensament. Malenconia: Clara Ramas

Últimas de Blog