Rose - Jeff Smith & Charles Vess

Rose - Jeff Smith & Charles VessSmith, Jeff. Rose
Bilbao : Astiberri, 2008

ROSE és una preqüela magistral al BONE de Jeff Smith, però també és molt més que això, es una reflexió, magníficament representada, sobre la màgia, sobre els errors de joventut i sobre les petites tragèdies personals que es van engrandint fins al punt de decidir el desti de les nacions i que, fins i tot, poden arribar a engolir el món  

Neil Gaiman

Al pròleg ens expliquen com va ser que, al començament dels temps “quan el món era molt, molt nou”, Mim, la primera i poderosa dragona, conservava l’harmonia i la pau entre totes les criatures del món mitjançant la seva cua i el domini dels somnis, això va ser així fins el malaurat dia en què el Senyor de les Llagostes es va sentir infeliç i va aconseguir trencar el preciós equilibri.

En aquesta història d’arrels mitològiques amb dracs i  princeses lluitadores, de passions primàries, com la gelosia i l’afany de poder, tots els personatges assumeixen rols dramàtics, crucials i magníficament definits. Començant per Rose, la princesa escollida, somniadora i valenta; els seus gossos Cleo i Euclid capaces de comunicar-se amb ella telepàticament; Briar, la germana gran; el Senyor de les LLagostes; Lucius, el capità de la Guàrdia, Balsaad el drac del riu, fins i tot fan una fugaç aparició les Mostrorates.

Rose - Jeff Smith & Charles Vess

La història és tan densa i l’acció tant aclaparadora que el capítols, curts i molt ben estructurats, passen sense treva. Les vinyetes es van succeint sense que al lector l’hi doni gaire temps a detenir-se en els detalls per l’ànsia de saber què passarà desprès. N’hi ha tants, de detalls, que els autors han hagut de jugar amb les bafarades transparents per encabir-ho tot i no deixar que el text enterboleixi el dibuix, un gran encert; el mateix passa amb el codi  de colors utilitzats per omplir-les quan parlen els gossos o els dracs i que ens ajuden a entendre millor que només són escoltats per la Rose.

Estem parlant d’un còmic amb una trama molt elaborada acompanyant una il·lustració amb tintures molt curoses. Es nota que els autors vam posar mitjans i ganes en el projecte. No hem de perdre de vista que el guionista és, Jeff Smith, guanyador del Eisner gràcies a Bone i que l’ il·lustració de Rose és de Charles Vess guanyador, entre d’altres premis, del World Fantasy a la millor historieta curta per Sandman 19 (DC Comics) al 1991.


 
Tot i pertànyer a la Sèrie “el mundo de Bones” i donar algunes claus de l’univers Boneville, Rose pot ser llegida amb total independència. Tot plegat ens serveix d’introducció a una obra amb una edició cuidada i de gran qualitat que serveix d’entrada a la resta de la col·lecció.

Sembla que la història del drac Balsaad i la manera de acabar amb ell podria estar basada en la antiga llegenda de Lambton Worm, que prové del Nord-est d’Anglaterra.

 

4 Comments

  1. Amb aquestes paraules del reconegut Neil Gaiman jo et compro el llibre…Poder llegir un bon còmic amb un guió consistent, de qualitat i que a més a més tracti la màgia, la joventut i les tragèdies personals que poden fer canviar les nostres vides i les del món sencer em sembla una proposta immillorable. M’ho apunto…i…. gràcies per la recomanació!

    • Gràcies a tu Toga. És realment gratificant descobrir i poder compartir obres de tanta qualitat com aquesta.

  2. El llibre tè una estructura molt bè elaborada que te entren ganas de saber que pasarà desprès . Pot èstar bè llegir el llibre.

    • Dons ja saps Vanessa, amb només un “clic” el pots reservar.
      Moltes gràcies per deixar el teu comentari.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.