How to train your Dragon - John Powell

How to train your Dragon - John PowellPowell, JohnHow to train your dragon: original motion picture soundtrack. Germany : Varèse Sarabande, 2010

Musicar pel·lícules d’animació és un repte per a qualsevol compositor. Actualment, un compositor interessant en aquest camp cinematogràfic és l’anglès John Powell (Londres, 1963). Una prova del seu gran talent és la banda sonora de Cómo entrenar a tu dragón (Chris Sanders; Dean DeBlois, 2010).

La pel·lícula és una adaptació lliure del primer llibre de la saga Singlot Sardina Terrible III Com ensinistrar un drac de Cressida Cowell, Premi Atrapallibres en la categoria de 10 anys, l’any 2005. La pel·lícula és una història de víkings, plena d’aventures, humor, amor i dracs.

John Powell va començar a la televisió i a la publicitat britàniques i després, una vegada ja establert als Estats Units, va ser deixeble de Hans Zimmer (Frankfurt, 1957) a l’anomenada “Media Ventures” juntament amb altres compositors com: Mark Mancina, Klaus Badelt, Harry Gregson-Williams.

Els primers títols que va compondre van ser pel·lícules d’acció o pel·lícules d’animació. Per exemple Cara a cara (John Woo, 1997) i Hormigaz (Eric Darnell; Tim Johnson, 1998). Justament és en el camp de l’animació on el compositor es troba còmode, sent la banda sonora de Chicken run: Evasión en la granja (Peter Lord, Nick Park, 2000) amb la què va guanyar molt prestigi. Un prestigi merescut que es va consolidar amb les bandes sonores de X-Men 3: La decisión final (Brett Ratner, 2006), Horton (Jimmy Hayward; Steve Martino, 2008) i la saga Bourne. Però la banda sonora que el va consolidar totalment és Cómo entrenar a tu dragón, per la qual va rebre la seva primera i única nominació a l’Òscar.

John Powell

Amb el resultat dels seus treballs es fa notori que el compositor es troba còmode amb les pel·lícules d’animació i d’acció. I precisament aquesta pel·lícula n’és un bon exemple, amb una música molt simfònica i harmoniosa, característica pròpia de les bandes sonores de cinema d’animació.

Cómo entrenar a tu dragón està ambientada a l’època víkinga. El compositor es va inspirar en la música celta per representar aquest poble, amb l’ús de gaites irlandeses i del flautí irlandès. Uns altres instruments utilitzats pel compositor han estat els de metall, característics per la força i esperit del poble víking. Sobretot, s’ha de destacar un ús notable de la percussió amb instruments no habituals.

És molt difícil compondre per a les pel·lícules d’animació per dos motius: primer perquè l’acció passa més ràpid que en pel·lícules d’acció real, segon perquè s’ha de donar vida a uns personatges, paisatges i accions que no són reals. I John Powell se’n surt molt bé.

The Dragon Book by John Powell on Grooveshark

The Downed Dragon by John Powell on Grooveshark

Dragon Training by John Powell on Grooveshark

4 Comments

  1. Una de les meves preferides. El John Powell fa un molt bon treball en aquesta banda sonora. Hi ha cançons que no em canso d’escoltar.

    • També és una de les meves. Particularment penso que tant John Powell com Michael Giacchino són un bon referent per les pel·lícules d’animació. Moltes gràcies Emi pel comentari!!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.