Una forma diferent de viatjar és fer-ho acompanyats dels personatges de la novel·la negra, un dels gèneres que millor retraten la geografia física i humana de les societats que li donen vida.
A la plataforma digital eBiblio disposem d’una bona mostra del gènere, tot un grapat de títols que ens permeten fer un viatge un tant particular.
1. Trilogía de los años oscuros
(Barcelona)
RIBAS, Rosa / HOFMANN, Sabine
Madrid: Siruela, 2017
Partim de Barcelona de la mà de la Rosa Ribas i la Sabine Hofmann. La Trilogía de los años oscuros recull els tres llibres publicats amb les aventures de la periodista Ana Martí: Don de lenguas, El gran frío i Azul marino. Els lectors d’una determinada edat es retrobaran amb una Barcelona desapareguda i gairebé oblidada, la de les atraccions Apolo o els escrivents de la plaça de la Gardunya. A més, els lectors joves tindran l’ocasió de descobrir la realitat de la Barcelona dels 50, una ciutat grisa, molt grisa, on tothom vivia també confinat, tot i que el confinament era d’una altra mena.
2. Irène
(França)
LEMAîTRE, Pierre
Madrid: Alfaguara, 2015
A París tenim ocasió de conèixer Camille Verhoeven, comandant de la Brigada Criminal, nascut de la ploma de Pierre Lemaître. Irène és el primer títol de la tetralogia, tota disponible a l’eBiblio. L’alçada física del personatge, 1.45 metres, es contraposa a la seva alçada intel·lectual: ens trobem amb un policia, llicenciat en Dret per la Sorbona, amb una mitjana d’excel·lent. Que aquest detall no enganyi a ningú, les històries de Verhoeven són històries dures, molt dures, i Irène n’és una bona mostra.
3. El vigilant
(Bèlgica)
TERRIN, Peter
Barcelona: Raig Verd, 2014
Si el confinament t’'ha resultat dur, potser aquesta no és la millor lectura. Imagina dos vigilants de seguretat d’un edifici de luxe que tenen prohibit sortir i comunicar-se amb els residents, i que un dia veuen que tothom se’n va i no hi arriba el relleu que estan esperant. No saben què passa fora i no poden sortir, queden auto-confinats. No desvetllarem res més de la trama, tan sols assenyalar que, per a un gran nombre de lectors, la novel·la del belga Peter Terrin, és una de les millors novel·les europees dels darrers anys.
4. Los lobos de Praga
(República Txeca)
BLACK, Benjamin
Barcelona: Alfaguara, 2019
L’autor irlandès John Banville, premi Príncep d’Astúries de les Lletres, escriu novel·la negra sota el pseudònim de Benjamin Black, sent mundialment conegut per les històries de Quirke, metge forense al Dublín dels anys 50. En aquesta novel·la fa una autèntica declaració d’amor a la Praga màgica del carreró d’or i els alquimistes, i ho fa amb la figura de Christian Stern, un jove erudit alquimista que, en la Praga de 1599 i a les ordres de l'emperador, ha de resoldre un estrany crim.
5. El caso Telak
(Polònia)
MILOSZEVSKI, Zygmunti
Barcelona: Random House, 2015
Una Varsòvia grisa i trista, però magistralment descrita, és quelcom més que l’escenari on transcorren les històries de Teodor Szacki, fiscal de districte encarregat dels homicidis a la capital polonesa. Un personatge complex, amb problemes matrimonials i addicte als videojocs. El llibre no pot començar d’una manera més tradicional i “british”, amb un assassinat en un monestir enmig d’una sessió de teràpia, però allò que comença com la millor Agatha Christie, pot acabar convertit en el més fosc noir escandinau, tot de la mà d’un peculiar Colombo centreeuropeu. A l’eBiblio també podeu trobar La mitad de la verdad, el segon llibre de la trilogia del fiscal Szacki.
6. La dama de los muertos
(Àustria)
AICHNER, Bernhard
Madrid: Maeva, DL 2016
Una escriptura peculiar, elaborada en base a frases molt curtes, proporciona a l’obra de l’escriptor tirolès Bernhard Aichner un ritme vertiginós. Atrapats en la velocitat, no ens adonem que ens endinsem en un univers fosc i dur, molt dur, i ho fem al mateix temps que la protagonista, la Blum que, a partir de la mort del seu marit, passa de viure una vida perfecta a transitar el camí de la més terrible venjança.
7. Km 123
(Itàlia)
CAMILLERI, Andrea
Barcelona: Edicions 62, gener del 2020
Km 123 va veure la llum quatre mesos abans de morir l’autor, sent el darrer llibre que Camilleri va veure publicat. És una novel·la diferent, per començar no és un cas del comissari Montalbano, i la seva escriptura s’aparta també del costumisme sicilià, tot és molt més directe, més precipitat; com sempre, però, és un magistral relat de gènere. Per desig exprés de l’autor, té el regal afegit d’un sensacional epíleg, la ponència que va presentar a Roma, el 2003, al Congrés Scrittori e critici a confronto, on Camilleri reflexiona a fons sobre el gènere que l’ha fet mundialment famós, fent-nos partícips del que és una autèntica autòpsia que serveix per desvetllar-nos les entranyes de la novel·la negra.
8. Fins aquí hem arribat
(Grècia)
MARKARIS, Petros
Barcelona: Tusquets, 2015
Aquesta no és de les darreres novel·les de Markaris, que també estan disponibles a l’eBiblio, però si és l’última de la que es coneix com Trilogia de la crisi, que en realitat la formen quatre llibres. Tothom vaticina que, després de la pandèmia, la crisi que vindrà serà més dura que l’anterior, i una bona manera de preparar-nos és amb l’obra de l’autor grec. En els tres primers llibres de la trilogia, Markaris parla dels bancs, l’evasió fiscal i la classe política. Aquest, el quart, està protagonitzat per gent comuna i corrent, nosaltres, amb el valor afegit d’una presència més notable de l’entranyable família de l’inspector Jaritos, una família que també hem fet nostra.
9. Crim a la botiga de joguines
(Regne Unit)
CRISPIN, Edmund
Barcelona: Univers, gener del 2020
Des del càlid clima mediterrani ens desplacem a la bromosa Gran Bretanya, i ho fem de la mà del que és un dels més grans autors de la novel·la clàssica de detectius, Edmund Crispin. El crim a la botiga de joguines és la primera aparició de Gervase Fen, catedràtic d’Òxford i, com no podia ser d’una altra manera, detectiu aficionat. Considerada la seva obra mestra, la novel·la publicada el 1947, continua captivant avui a tots aquells que gaudim del plaer del misteri.
10. Río negro
(Islàndia)
INDRIDASON, Arnaldur
Barcelona: RBA, 2016
Saltant d’illa a illa arribem a Islàndia, el país de la indòmita natura i els dies i nits interminables. Arnaldur Indridason té el mèrit afegit de ser un mestre de la novel·la negra en el país amb la taxa de criminalitat més baixa del món. Río negro és la novena novel·la de la saga del policia Erlendur i, curiosament, no està protagonitzada per ell. La investigació de l’assassinat d’un jove aparegut degollat a una vivenda del centre de Reikiavik recau en Elínborg, la membre més sensible i perspicaç del seu equip. Amb Indridason, ens endinsem en el que es coneix com a nordic noir, un estil propi que ha fet dels països escandinaus els més grans productors de novel·la negra dels darrers anys.
11. Selfies
(Dinamarca)
ADLER-OLSEN, Jussi
Madrid: Maeva, cop. 2017
Selfies és el setè cas del Departament Q, una saga que ha fet mundialment famós l’escriptor danès i que ha estat traslladada al cinema i la televisió. En aquesta ocasió, el sotscomissari de la policia criminal de Copenhage, Carl Mørck, se les haurà de veure, entre d’altres vicissituds, amb un assassí en sèrie que es dedica a atropellar dones joves en la capital danesa. Com la majoria d’escriptors nòrdics, Jussi Henry Adler-Olsen construeix personatges de veritat; a diferència, però, de la resta d’autors nòrdics, sap introduir les dosis precises d’humor per fer de la seva lectura una experiència diferent.
12. Ganivet
(Noruega)
NESBØ, Jo
Barcelona: Proa, octubre del 2019
Ganivet és la dotzena aparició de Harry Hole, el més que carismàtic personatge de les novel·les del noruec Jo Nesbø. Hole és, sens dubte, un dels personatges més complets i apassionants, no ja del nordic noir, sinó de la novel·la negra en general. Permanentment endinsat en les tenebres més fosques de la seva pròpia ànima, sempre sap trobar l’escletxa precisa per sortir-se’n i fer front a les proves més dures. Un exemple a emular, deixant de banda la seva tirada per la beguda, en aquests dies que també ens posen a prova.
13. Secrets imperfectes
(Suècia)
HJORTH, Michael / ROSENFELDT, Hans
Barcelona: Columna, 2016
Què tenen en comú sèries de televisió com Bron/Broen (El pont), Els crims de Fjällbacka o Marcella? Que a més d’haver estat èxits a nivell mundial, han sorgit de les mateixes quatre mans, les de Michael Hjorth i Hans Rosenfeldt, creadors i guionistes suecs. Secrets imperfectes és el seu primer llibre, escrit també a quatre mans, que dóna inici a les aventures del psicòleg criminalista de la policia sueca Sebastian Bergman. Amb una actitud molt similar, el personatge ha estat comparat per molts amb un altre antiheroi televisiu, el doctor House. L’autèntic mèrit dels autors consisteix en fer una novel·la interessant, de les que enganxen, malgrat que estigui protagonitzada per algú profundament desagradable amb qui és pràcticament impossible empatitzar. Un repte també per a qualsevol lector.
14. El sanador
(Finlàndia)
TUOMAINEN, Antti
Barcelona: Mondadori, 2012
Una Hèlsinki, pràcticament post-apocalíptica, que ha de fer front a les conseqüències devastadores del canvi climàtic a nivell mundial, amb un sud on és ja impossible viure-hi i un nord ple de refugiats, és l’escenari on es mou a la perfecció “el sanador”, un assassí ecologista, que acaba amb les famílies a les qui considera culpables de la situació. Una novel·la negra diferent, una distopia que avui pot no semblar-nos tan llunyana.
15. Un asesinato musical
(Israel)
GUR, Batya
Madrid: Siruela, 2001
Hèlsinki és un dels hubs aeronàutics més importants en el camí d’Europa a Àsia, i cap allà ens dirigim, però primer farem una petita escala a l’Orient Mitjà, a Israel, per conèixer Michael Ohayon, subdirector del Departament d’Investigació del districte de Jerusalem, que correspon al barri rus. Nascut de la imaginació de l’autora israeliana Batya Gur, Un asesinato musical és la quarta novel·la de la sèrie d’Ohayon i és la que millor defineix el personatge. Situada en el món de la música clàssica, l’escriptura de Batya Gur no és fàcil i per alguns pot resultar avorrida, però si hi connecteu, gaudireu amb plaer d’una forma de narrar diferent.
16. Yeruldelgger muertos en la estepa
(Mongòlia)
MANOOK, Ian
Barcelona : Salamandra, 2016
Iniciem el nostre periple asiàtic per un lloc que molts poden considerar un escenari inversemblant per a la novel·la negra, les dures i desèrtiques estepes de Mongòlia. L’escriptor francès Ian Manook, pseudònim de Patrick Manoukian, és el responsable d’aquesta sèrie que ens apropa a les històries de Khaltar Guichyguinnkehn Yeruldelgger, comissari de la brigada criminal de la policia d'Ulan Bator. Manook no pot amagar la fascinació que sent per la cultura i les tradicions mongoles, però no per això deixar de construir una novel·la negra a l’ús. Aquesta és la primera de la sèrie de les tres protagonitzades per Yeruldelgger, totes disponibles a l’eBiblio.
17. Trilogía negra de Pequín
(Xina)
WEI LIANG, Diane
Madrid: Siruela, 2017
Deixem les àrides estepes mongoles per descobrir la contradictòria capital xinesa, Beijing, on l’humilitat dels barris tradicionals, els hutongs, conviu amb el luxe desaforat dels gratacels més esplèndids. En aquesta Xina en permanent transformació és on Mei Wang obre la primera oficina de detectius privats xinesa, tot i que amb l’eufemisme de consultoria, ja que és una activitat prohibida. La Trilogía negra de Pequín recull els tres llibres protagonitzats per Mei, sorgits de la imaginació de Diane Wei Liang. De la lectura dels tres, en resulta un fresc magnífic de la brutal transformació del gegant asiàtic, un relat que no obvia els dos fenòmens més importants de la seva història recent, la Revolució Cultural i Tiananmen.
18. Els planificadors
(Corea)
KIM, Ŏn-su
Barcelona: Univers, gener del 2020
Després dels anys del boom, la crisi també ha arribat a la tradicional indústria coreana del crim per encàrrec. Els treballs ja no s’ofereixen als millors, sinó que, a la manera de moltes administracions que coneixem, surten a concurs i es donen a qui ofereix el preu més baix, multiplicant-se així els nyaps i els desastres. Aquest és el suggestiu món que s’imagina Ŏn-su Kim en la seva obra Els planificadors. Corea està de moda, en la música i el cinema, i ja és hora que ho estigui per la seva literatura. Els planificadors pot ser un bon inici per d’endinsar-vos.
19. El expreso de Tokio
(Japó)
MATSUMOTO, Seicho
Barcelona: Libros del Asteroide, 2014
A poc menys de 20 minuts de vol de la ciutat coreana de Pusan, Fukuoka és la ciutat més important del sud del Japó i precisament d’aquesta ciutat és natural Seicho Matsumoto, l’escriptor que va re-introduir i renovar el gènere negre al Japó de la postguerra. El expreso de Tokio, publicada per entregues l’any 1957, és la seva primera novel·la traduïda al castellà. És un magnífic trencaclosques que anem resolent junts amb l’infatigable subinspector Mihara, una novel·la policíaca tradicional que no deixa de banda la crítica social amb el mar de fons de la corrupció.
20. Años de sequía
(Austràlia)
HARPER, Jane
Barcelona : Salamandra, 2017
Fem un salt de continent i arribem a Austràlia on, de la mà de Jane Harper coneixerem l’Austràlia buida, més a prop de Puerto Hurraco que de Califòrnia. L’argument no és excepcionalment original, el policia de ciutat que es veu obligat a tornar al seu poble, d’on va fugir vint anys enrere, per solucionar l’assassinat d’un amic d’infantesa enmig d’un ambient tancat i hostil. El que fa singular l’obra de Harper és la qualitat en l’escriptura, en l’ambientació, en la construcció dels personatges, en el ritme i en la trama. Una bona mostra del que és la novel·la negra a les antípodes.
21. Un destello de luz
(Canadà)
PENNY, Louise
Barcelona: Salamandra, 2019
Creuem el Pacífic d’un salt i arribem al continent americà. Som al Canadà, i a Montreal coneixerem Armand Gamache, inspector en cap d'homicidis de la Sûreté de Québec. Nascut de la imaginació de Louise Penny, Gamache és el cap o el company que tots voldríem tenir, bo, amable, li agrada el treball en equip i sap reconèixer els mèrits dels altres. Un destello de luz és la novena novel·la de la sèrie i la darrera publicada a Espanya. L’escriptura de Penny és fàcil, però no per això les trames deixen de ser complicades, sap com enganxar i entretenir, virtuts que en aquests dies s’agraeixen força. A l’eBiblio disposeu d’algun llibre més de la sèrie de Gamache.
22. Una temporada salvaje
(USA)
LANSDALE, Joe R.
Madrid: Siruela, cop. 2018
Hap i Leonard són la parella impossible que protagonitzen Una temporada salvaje, la primera de la vintena de novel·les que han construït una sèrie inclassificable. L'amistat irreductible entre el blanc faldiller, engarjolat per negar-se a combatre a Vietnam i el negre homosexual i veterà de la mateixa guerra, en el Texas dels 80, és la sempiterna protagonista absoluta. L’enginy, el sarcasme i un llenguatge molt directe, fan d’aquesta novel·la negra la lectura ideal per a tots aquells als qui no els agrada la novel·la negra.
23. Pasado perfecto
(Cuba)
PADURA, Leonardo
Barcelona: Tusquets, 2010
Protagonitzada per l'encara tinent investigador Mario Conde, Pasado perfecto és la primera de la sèrie del detectiu cubà. L'escriptura de Leonardo Padura, premi Princesa d’Astúries, ens trasllada a una Cuba que sentim molt propera. L’amor indestructible de l’autor cubà per la seva pàtria no el fa renunciar a mostrar les contradiccions i carències del règim, seguint la tradició de la millor novel·la negra. El 2018, Padura guanyava el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino i a l'acta del jurat podem llegir la millor definició del que són les novel·les de la sèrie de l’investigador cubà: "De la mateixa manera que vam conèixer la transició espanyola amb Pepe Carvalho, i bona part de la història dels EEUU del segle XX amb la saga Harry Conejo Angstrom, de John Updike, la millor manera de passejar per la Cuba revolucionària és en companyia del gran Mario Conde". Una lectura imprescindible per a tots els amants de la novel·la, així, nua, sense adjectius.
24. Una novela criminal
(Mèxic)
VOLPI, Jorge
Madrid: Alfaguara, 2018
El 19 de desembre del 2005 la televisió mexicana retransmetia en directe la detenció d'un grup de segrestadors i l'alliberament dels seus ostatges. Seria aquesta la primera ficció, de les moltes que acompanyarien, del que s’ha conegut com el cas “Cassez-Vallarta”. I, enmig de tanta ficció, Volpi agafa les dades reals per construir una ficció que no és ficció, amb una història que va ocórrer i uns personatges reals. Una novel·la en la tradició de A sang freda de Truman Capote, i que no deixa ningú indiferent. La brutal dissecció d’un sistema que, en paraules del president de la Lliga Mexicana per a la Defensa dels Drets Humans, “necessita fabricar culpables davant la demanda de justícia de la societat ".
25. Ya nadie llora por mí
(Nicaragua)
RAMÍREZ, Sergio
Barcelona: Alfaguara, 2017
El segon cas de l’inspector Dolores Morales, reconvertit ara en investigador privat, recrea el cas de l’acusació d’abús sexual que va denunciar Zoilamérica Narváez contra el seu padrastre, el president de Nicaragua, Daniel Ortega. I ho fa en les veus de la desapareguda Marcela i el seu padrastre, l’empresari Miguel Soto, qui contracta Morales per a trobar-la. Aquí de nou ficció i realitat es donen la mà en una Nicaragua devastada per la corrupció. Sergio Ramírez, guardonat amb el premi Cervantes, fa un autèntic exercici d’estil utilitzant un llenguatge popular nicaragüenc en la que no deixa de ser una novel·la negra a l’ús.
26. Los Divinos
(Colòmbia)
RESTREPO, Laura
Barcelona: Alfaguara, 2018
La colombiana Laura Restrepo parteix d’un crim real per fabular sobre una de les lacres més importants de l’actualitat, el feminicidi, i ho fa partint del segrest, violació i assassinat d’una nena de set anys, de classe social humil, per part d’un arquitecte que pertany al sector més acomodat de la societat de Bogotà. Una novel·la dura, que ens acosta a la foscor més absoluta de la maldat humana i ens obliga a mirar-la, tot i que, com diu la pròpia autora: “El que hi ha darrere de la violència contra les dones és tan ferotge, que no es vol mirar.”
27. Perro muerto
(Xile)
QUERCIA, Boris
Barcelona: Reservoir Books 2016
En el nostre periple sud-americà aterrem a Xile per conèixer el detectiu Santiago Quiñones, un policia bregat en tot tipus de situacions, que aquesta vegada haurà de fer front a un cas d’abús de menors en centres d’acollida. I no, no és ciutat de Palma, però s’hi assembla bastant. Aquesta és la segona aparició del detectiu Quiñones però la primera novel·la publicada a Espanya. De la mà de Quiñones, Boris Quercia ens presenta una capital, Santiago, on la contaminació i la inseguretat competeixen per fer la ciutat més asfixiant. Amants dels animals, manteniu-vos lluny, els gossos no ho passen gens bé en aquesta novel·la.
28. Benditos sean los muertos
(Sudàfrica)
NUNN, Malla
Madrid: Siruela, cop. 2014
Arribem a l’Àfrica per saludar l’oficial de la policia judicial de Johannesburg, Emmanuel Cooper. En la Sud Àfrica de l’apartheid, Cooper és un home just que cerca la justícia en un sistema injust. Benditos sean los muertos és la segona novel·la de la sèrie que protagonitza i que ha estat creada per l’escriptora sudafricana Malla Nunn. L’assassinat d’una jove zulu és el rerefons que ens permet conèixer la realitat d’una època no tant distant, en una Àfrica on conviuen les tradicions ancestrals amb la modernitat més absoluta.
29. Las puertas del infierno
(Kènia)
CROMPTON, Richard
Madrid: Siruela, cop. 2017
El Parc Nacional d’Hell’s Gate és el nou destí del detectiu Mollel, un policia incòmode, apartat de Nairobi per la seva incapacitat de no ficar-se allà on no s’hi ha de ficar. El que ningú podia sospitar és que aquí encara pot arribar a ésser més perillós. La pressió de les grans multinacionals sobre les tribus africanes i els jocs de poder dels que cerquen la rapinya sobre els recursos naturals són el marc on s’enquadren les aventures del detectiu massai. Nascut de la imaginació del periodista britànic resident a Kènia, Richard Crompton, és una lectura obligada per a tots els amants, que no en són pocs, de la cultura africana.
30. Un marido bueno, un buen marido
(Botswana)
MacCALL SMITH, Alexander
Madrid: Punto de Lectura, 2012
No hi ha millor manera d’acabar el nostre periple viatger que fer-ho en companyia de la fantàstica Mma Ramotswe, la responsable de la primera agència de dones detectius de Botswana. Precious Ramotswe ha enamorat milions de fidels seguidors des de la seva primera aparició en la ficció literària, allà pel llunyà 1988. Ara, en el que és la seva vuitena aventura, continua confirmant que no hi ha problema que no es pugui resoldre davant d’un te Rooibos i que el bon humor, l’afecte, la família i l’amistat, són essencials per garantir la felicitat. Quelcom que tots estem descobrint aquests dies.
2 Comments
Buenísima selección. Me encanta la novela negra y muchos de estos no los conocía, a por ellos.
Molt interessant aquesta volta pel món! Ya m’he apuntat alguns llibres!