A les Biblioteques trobaràs:

Proyas, Alex (dir.). Yo, robot
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2004

Al GREC. Festival de Barcelona

Bory, Aurélien; Compagnie 111. Sans object. El 29 i 30 de juny. 20h. Mercat de les Flors. Sala OM

Les Tres Lleis de la Robòtica, escrites per Isaac Asimov, diuen:

1. Un robot no pot fer mal a un ésser humà o, per inacció, permetre que un ésser humà prengui mal.
2. Un robot ha d’obeir les ordres dels éssers humans, excepte si entren en conflicte amb la primera llei.
3. Un robot ha de protegir la seva pròpia existència en la mesura que aquesta protecció no entri en conflicte amb la primera o la segona llei.

Any 2035, Chicago. Els robots intel•ligents i amb forma humana hi són a la vida quotidiana. Són escombriaires, carters, cuiners, xofers, passegen gossos… serveixen als homes. I amb les tres lleis de la robòtica implantades, tenen cura dels éssers humans.

A l’inspector d’homicidis Spooner (Will Smith) no li agraden els robots. I encara que aquests ens fan la vida més fàcil, ell vol fer les coses per sí mateix, com conduir una moto de benzina quan tothom es desplaça en cotxe sense posar-se davant d’un volant.

Spooner comença a investigar la mort d’un amic seu, un famós enginyer d’US Robotics. El laboratori des d’on s’ha llençat l’enginyer, on estava sol treballant, està tancat per dins. Tot apunta a que ha estat un suïcidi. Però a dins Spooner troba un robot NS-5 i no dubta en pensar que és ell qui ha mort al seu creador.

Així comença aquesta pel•lícula dirigida per Alex Proyas al 2004. Encara que el títol coincideix amb una obra d’Isaac Asimov, la pel•lícula no està basada en aquests relats però sí s’inspira en ells.

Aquest thriller de ciència-ficció ens fa pensar en la pregunta: fins a quin punt podem confiar en les màquines? Estem ja a les seves mans? US Robotics ha fet milers de nous robots, els NS-5, per posar un robot a cada casa, de fet si jugues a la loteria et pot tocar un robot. Tothom confia en els robots gràcies a la primera llei. Però i si alguns no compleixen aquesta llei?

Sonny, el robot co-protagonista, és un NS-5 però modificat. Sonny és intel•ligent, té més força, però també té sentiments, té por, s’enfada, fins i tot sommia, tot molt humà. Tindrà raó l’inspector Spooner al desconfiar de Sonny? Pot el robot haver assassinat al científic? Desafortunadament, això també seria molt propi dels humans.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.