47è FESTIVAL INTERNACIONAL DE CÒMIC D’ANGOULÊME

47È FESTIVAL INTERNACIONAL DE CÒMIC D’ANGOULÊME

El 47è Festival Internacional del Còmic d’Angoulême tindrà lloc del dijous 30 de gener al diumenge 2 de febrer de 2020 a la ciutat francesa del mateix nom.

La competició oficial del 47è Festival Internacional del Còmic d’Angoulême, es composa de vuit premis anomenats “Les Fauves d’Angoulême”; el palmarès oficial es farà públic el dia 2 de febrer de 2020, coincidint amb l’últim dia del festival. Els premis seran atorgats pels seus respectius jurats dins de quatre categories diferents més la Sélection bande dessinée alternative: Sélection Officielle, Sélection Jeunesse Sélection Patrimoine Sélection Polar.
 

CARTELLS

Enguany ens trobem una novetat en aquest aspecte i és que el Festival, continuant amb el seu desig de reflectir la diversitat del novè art, ha confiat els cartells a tres artistes de diferents nacionalitats, celebrant simbòlicament tota la riquesa dels còmics: Rumiko Takahashi, guanyador del Gran Premi 2019, Charles Burns i Catherine Meurisse. El tema comú en aquestes il·lustracions continua sent l’iniciat l’any passat: “un autoretrat de l’artista de petit descobrint el còmic o els còmics que són els fonaments de la seva passió, fins i tot, la seva vocació”.
 

NOMINATS

SELECCIÓ OFICIAL

En aquesta secció el Gran Jurat concedirà 6 premis entre les obres que es presenten a concurs:

Premi al millor àlbum
Premi especial del jurat
Premi a la millor sèrie
Premi revelació
Premi del públic – Cultura
Premi de l’audàcia

Alguns dels nominats d’aquest any:
 

Ciudad de luz LUTES, Jason

Ciudad de luz

LUTES, Jason
Bilbao: Astiberri, cop. 2018

La llum no pot existir sense la foscor i viceversa. L’any 1933, Berlín era una ciutat acoquinada per l’ombra del partit nazi i del seu carismàtic líder, Adolf Hitler. En aquest context, diversos personatges anònims veuran marcada la seva existència de manera irrevocable. Davant l’horror que s’aproxima, només queda preguntar-se si la ciutat aconseguirà sobreviure…

Berlín : Ciudad de luz de Jason Lutes és l’esperadíssim final de la trilogia de Berlín, la culminació una aventura que va començar fa 22 anys amb la publicació de Ciudad de piedras i va continuar amb Ciudad de humo. Una obra imprescindible on l’autor ens ensenya com el mal pot infiltrar-se a la vida quotidiana fins a convertir-se en un torrent que arrossega a tothom.

Ventiladores Clyde SETH

Ventiladores Clyde

SETH
Barcelona: Publicaciones y Ediciones Salamandra, S.A., mayo de 2019

Ventiladores Clyde és la història dels germans Matchard i el seu fracàs de redreçar el negoci familiar davant el avenços tecnològics. L’autor desglossa la difícil relació entre tots dos, des de la seva infància fins la vellesa, l’absència prematura de la figura paterna i la convivència amb una mare que pateix demència senil. Els còmics de Seth destil·len elegància i cert aire nostàlgic, degut al seu propi caràcter i les seves influències estilístiques, especialment els dibuixants clàssics de tires còmiques de premsa. L’autor, en aquests 20 anys que ha trigat en finalitzar l’obra, ha aconseguit refinar el seu estil gràfic i narratiu i elevar Ventiladores Clyde a la categoria d’obra mestra.

 

Máquina de guerra LEMIRE, Jeff / NGUYEN, Dustin

Máquina de guerra

LEMIRE, Jeff / NGUYEN, Dustin
Bilbao: Astiberri, febrero 2019

Última entrega de la saga de ciència-ficció Descender, obra de Jeff Lemire i Dustin Nguyen i traduïda al castellà per Santiago García, conclusió de les històries d’en TIM-21 i els seus amics.

TIM -21, un nen androide, desperta en un món on uns robots gegants han destruït gran part de la civilització. Els humans, per la seva part, han prohibit l’existència de qualsevol robot i n’hi ha que es dediquen a caçar-los. En TIM-21 té, a més, una connexió amb els invasors i juntament amb el seu gos robot bandit i l’ajuda dels seus amics haurà d’esbrinar quina és. En aquesta història, en què les màquines són moltes vegades més humanes que les persones, destaquen el detallisme de la narració i la tendresa d’alguns personatges, així com el magnífic dibuix de Nguyen amb les seves precioses aquarel·les.

Segunda génesis PISKOR, Ed

Segunda génesis

PISKOR, Ed
Torroella de Montgrí (Girona): Panini Comics, 2019

Ed Piskor, autor del premiat còmic independent Hip Hop family Tree, reelabora els millors moments dels mutants més famosos de Marvel Comics amb el seu personalíssim estil. Segona gènesi és una ambiciosa obra que aconsegueix l’impossible: cohesionar dècades d’aventures en una única narrativa coherent i respectuosa amb l’original.

 

SELECCIÓ JUVENIL

En aquesta categoria un jurat de nens d’entre 8 i 12 anys atorga el ”Fauve d’Angoulême – Prix jeunesse”.

Alguns dels nominats d’aquest any:
 

My hero academia HORIKOSHI, Kōhei

My hero academia

HORIKOSHI, Kōhei
Barcelona: Planeta Cómic, cop. 2016-

Gamberra i divertida, aquesta història ens situa en un món on poc a poc tothom ha començat a tenir superpoders, fins al punt que un 80% de la població té alguna habilitat especial i néixer sense cap es considera una cosa rara. En aquest panorama ple de superherois i supermalvats, els que destaquen per tenir més habilitats aspiren a formar-se a l’Acadèmia d’Herois (Escola Yûei). En Izuku Midoriya, un noi normal somia amb entrar en aquesta acadèmia malgrat i que no té cap poder. La sort fa que es trobi amb l’heroi All might que l’ajudarà en el seu propòsit convertint-se en un mestre esbojarrat barreja entre els senyor Miyagui i el Follet Tortuga.

Radiant VALENTE, Tony

Radiant

VALENTE, Tony
Barcelona: LetraBlanka, cop. 2016-

En la societat que planteja Radiant, els mags són marginats, perquè han aconseguit les seves habilitats després de sobreviure als “Némesis”, monstres gegants que caiguts del cel han arribat per destruir-ho tot; però resulta que també són els únics que els poden destruir, són per tant un mal necessari. En Seth és un jove aprenent que somia amb vèncer als Némesis i conventir-se en un gran mag, el que no sap és que guarda al seu interior una força que no només l’ajudarà en la batalla sinó que posarà cap per avall la seva vida i el món de la màgia. Ens trobem davant d’un shônen entretingut i amb molt sentit de l’humor.

 

SELECCIÓ JOVES ADULTS

En aquesta categoria un jurat d’adolescents de 13 anys o més atorga el ”Fauve d’Angoulême – Prix jeunes adultes”.

Alguns dels nominats d’aquest any:
 

Un Mal principio. Esperanza pese a todo ; 1 BRAVO, Émile

Un Mal principio. Esperanza pese a todo ; 1

BRAVO, Émile
Madrid: Dibbuks, 2019

Aproximació d’Émile Bravo al famós personatge Spirou. L’aventura comença a una Bèlgica ocupada pels nazis, on el nostre protagonista haurà de créixer i madurar. Barrejant un relat més realista amb les típiques escenes d’humor i acció de la saga, l’autor ens fa un retrat de les circumstàncies de l’època i desenvolupa els personatges d’acord amb les diferents actituds que es van prendre davant el conflicte i l’ocupació, fent-los més humans i allunyant-se en aquest cas de l’estereotip o la caricatura.

Beastars ITAGAKI, Paru

Beastars

ITAGAKI, Paru
Colombres: Milky Way, 2018-

La vida transcorre tranquil·la a l’escola Cherryton fins que un crim terrible trasbalsa l’existència dels joves alumnes. Els protagonistes d’aquesta història són animals antropomorfs; Tem l’alpaca ha perdut la vida tràgicament, Legoshi el llop gris és el principal sospitós. Aquest fet crea una divisió entre els carnívors i els herbívors, paral·lelisme utilitzat per l’autor per il·lustrar temes com el classisme, o la discriminació. En aquesta història de grafisme singular l’angoixa adolescent es barreja amb el misteri i la crítica social. La sisena entrega d’aquesta saga de 9 volums està nominada en la categoria de “Joves Adults” del festival d’enguany.

 

En un rayo de sol WALDEN, Tillie

En un rayo de sol

WALDEN, Tillie
Barcelona: Ediciones La Cúpula, 2019

Aquesta història a cavall entre la fantasia i la ciència-ficció es desenvolupa en un món intergalàctic, on tots els personatges són femenins (excepte Elliot, un personatge no binari). La protagonista és la Mia, una noia que és enviada a un equip que es dedica a restaurar monuments abandonats. Aquesta línia temporal es barreja amb continus salts enrere de la seva vida a l’internat, on coneix al seu amor adolescent, la Grace; fins que unes circumstàncies inevitables fan que se separin. En aquest recull del seu webcòmic del mateix títol, Walden, igual que en la seva anterior obra Piruetas, desenvolupa tota la seva sensibilitat narrativa i el seu virtuosisme en el dibuix i l’ús del color.

En un rayo de sol WALDEN, Tillie

 

SELECCIÓ PATRIMONI

El gran jurat escollirà el “Fauve d’Angoulême – Prix du patrimoine

Alguns dels nominats d’aquest any:
 

Balas perdidas LAPHAM, David

Balas perdidas

LAPHAM, David
Barcelona: La Cúpula, 2006

Fa temps vaig parlar d’un còmic absolutament magnífic anomenat Balas perdidas, i aquesta entrada és per felicitar-nos de dues coses: la primera que ha aparegut el cinquè volum de la sèrie, la segona que és tan bo com els altres. És un bon moment per recuperar els volums d’una sèrie que tot i els anys transcorreguts no ha caigut en l’oblit. Se sabia que oficialment era una sèrie encara en publicació, però tants anys després la veritat és que jo ja suposava que l’autor l’hauria arraconada per altres projectes. Però no. Aquest cinquè volum es pot llegir com una continuació dels quatre primers o el podeu llegir directament, de manera independent. Tot i formar part d’una història major aquest volum té entitat pròpia, no us sentireu perduts si no us heu llegit els altres volums o si ho vau fer fa tant de temps que ja ni us en recordeu.

Mundo mutante STRNAD, Jan S. / CORBEN, Richard

Mundo mutante

STRNAD, Jan S. / CORBEN, Richard
Barcelona: Toutain, DL 1989

En un món postapocalíptic, en Dimento, un muntant simple però de bon cor, tracta de viure el dia a dia d’aquesta civilització destruïda. En el seu camí s’anirà trobant amb un seguit de personatges sense escrúpols que intentaran sobreviure a tota costa i aprofitar-se’n d’ell, si poden. Utilitzant l’arquetip del monstre bondadós, Corben construeix una de les seves millors obres que bascula entre la ciència-ficció i la fantasia amb un dibuix que transmet el dinamisme i el moviment de la història.

 

SELECCIÓ POLICÍACA: Un jurat format per personalitats escollirà el premi “Fauve Polar
 

EXPOSICIONS

En aquesta edició podrem gaudir d’exposicions molt interessants, entre d’altres:

Yoshiharu Tsuge, ser sense existir: En aquesta primera exposició dedicada a Yoshiharu Tsuge, podrem trobar un gran nombre d’originals, i es proposarà una exploració de la poètica, però també dels temes i el paper històric d’aquesta gran figura del còmic mundial.
 
tsuge
 

Gunnm, l’àngel mecànic: traduïdes a França a mitjans dels anys 90, les aventures del cíborg Gally han deixat empremta en tota una generació de lectors, captivada per la intensitat de la seva acció i la modernitat de l’escriptura de Yukito Kishiro. Després d’haver nodrit el seu treball de cultura occidental, Yukito Kishiro, al seu torn, influeix a Hollywood que li presta regularment la seva gramàtica, James Cameron fins i tot produeix l’adaptació de Gunnm a la gran pantalla.
 

 

Robert Kirkman, “walking dead” i altres mons pop: per primera vegada a França, el guionista Robert Kirkman, creador de The Walking Dead, Invincible i Outcast, és el tema d’una important exposició. Traça vint anys de carrera rica en creacions originals amb impacte mundial, col·laboracions amb Marvel, aventures editorials dins d’Image Comics i experiències televisives.
 

 

Infància folklòrica, infància fantàstica: a través d’una exposició immersiva i orientada a la família, el Festival d’Angoulême presenta un panorama dels grans herois per a la joventut d’avui: l’entranyable Petit Vampir de Joann Sfar, la petulant i perspicaç Hilda de Luke Pearson, Yakari l’amable sioux i el divertit ninja Naruto. Tornant a les arrels mitològiques i culturals d’aquestes diferents obres, l’exposició recorda com el folklore i els grans mites d’ahir continuen sent la matriu dels mons imaginaris més populars d’avui.
 

 

Catherine Meurisse, travesía: Aquesta vasta exposició dedicada a Catherine Meurisse, autora de l’aclamada La levedad, celebra un viatge únic on l’art i l’humor van permetre l’expressió d’una intimitat sense màscara.
 

 

Al cap d’en Pierre Christin: guionista principal i cocreador de Valérian, Pierre Christin va ajudar a fer arribar el còmic a l’edat adulta gràcies a les seves històries en contacte amb les preguntes del seu temps. Guanyador del premi Goscinny 2019, és homenatjat amb una retrospectiva excepcional.
 

 

Jean Frisano: de Tarzan a Marvel, l’amèrica fantàstica: aquest autor és un desconegut pel gran públic. Tot i així, els seus colorits guaixos continuen estampats a la retina de milers de francesos que van descobrir els superherois Marvel als anys 70 i 80 amb la revista Strange. Va ser ell qui va fer la majoria de portades. Revisió d’un dissenyador que ha elevat l’exercici de la reinterpretació al rang d’art.
 

 

El còmic d’Antoine Marchalot: l’autor de Una vida en família tan agradable, ofereix en les seves tires i històries breus, una visió càustica i desacomplexada de l’època contemporània amb un humor tan hilarant com absurd. En aquesta edició del festival podrem gaudir de la seva exposició autobiogràfica.
 

 

GUANYADORS DE LA 46a EDICIÓ (2019)

GRAND PRIX 2019: RUMIKO TAKAHASHI

Amb quaranta anys de carrera meteòrica i més de 200 milions d’exemplars venuts a tot el món, va entrar a la sala de la fama de l’Eisner el 2018. Rumiko Takahashi és avui premiada com a principal autora de còmic mundial.
 

FAUVE D’OR – PRIX DU MILLEUR ALBUM

Lo que más me gusta son los monstruos FERRIS, Emil

Lo que más me gusta son los monstruos

FERRIS, Emil
Barcelona: Reservoir Books, 2018

És difícil descriure aquest còmic mastodòntic sense deixar-se coses al tinter. Comencem perquè visualment és espectacular, amb aquest traç ràpid, d’esbós a llapis i bolígraf i una estructura que s’allunya de la vinyeta tradicional i ens ofereix la imatge del típic quadern d’espiral, com si estiguéssim fent d’espietes al diari secret de la protagonista, la Karen Reyes, una nena de 10 anys que es veu (i es dibuixa) a si mateixa com una nena-llop. La història que està ambientada al Chicago dels anys 60 comença amb la nostra protagonista, una entusiasta dels monstres clàssics com Dràcula o el monstre de Frankenstein, fent de detectiu per resoldre la mort en sospitoses circumstàncies de la seva veïna supervivent de l’Alemanya nazi.

Directa, divertida i genial, en aquesta obra els monstres són reals i metafòrics, viuen a la imaginació, a les pel·lícules i als còmics, però també caminen entre nosaltres.

FAUVE D’ANGOULEME – PRIX SPÉCIAL DU JURY

Les Rigoles de Brecht Evens
 

FAUVE D’ANGOULEME – PRIX DE LA SÉRIE

Dansker de Halfdan Pisket.
 

FAUVE D’ANGOULEME – PRIX RÉVELATION

Ted, drôle de coco de Emilie Gleason
 

 

FAUVE D’ANGOULEME –JEUNESSE

El Príncipe y la modista WANG, Jen

El Príncipe y la modista

WANG, Jen
Barcelona: Sapristi, 2018

Una modista talentosa i un príncep hereu arriben a un acord. Frances mantindrà el secret de Sebastian i dissenyarà vestits enlluernadors, per Lady Crystallia, l’alter ego del príncep, qui ràpidament es convertirà en una icona de la moda parisenca del segle XIX. Frances accepta cooperar, a canvi d’una generosa remuneració i del compromís que l’ajudarà a assolir el seu somni de trobar l’èxit com a dissenyadora. Però per mantenir el secret, un príncep a qui agrada posar-se vestits femenins, totes dues identitats s’han de mantenir en secret… No obstant això, aquest no és un conte de fades on la noia renuncia al seu somni pel bonic príncep. Frances té ambicions i no les podrà posposar eternament per protegir, ara ja, el seu amic.

El còmic explora temes com no viure una mentida i no tenir por de mostrar-te al món tal com ets. Ni més ni menys que el poder de l’acceptació, de creure en tu mateix i ser fidel a qui ets. Combina amb molta harmonia elements dels contes tradicionals amb idees i sensibilitats actuals. Una nova era de contes de fades, històries poc convencionals i lleugerament irreverents, amb l’acceptació i l’empatia prenent protagonisme.

FAUVE D’ANGOULEME –PRIX DU PATRIMOINE

DORÉ, Gustave. Trabajos de Hércules

Publicat a:

Los Pioneros del cómic: Töpffer, Cham, Doré, Petit

Los Pioneros del cómic: Töpffer, Cham, Doré, Petit


Valencia: El Nadir, cop. 2014

En aquest volum es recullen algunes de les vinyetes de Töpffer, Cham, Doré i Petit, quatre dels grans noms de l’inici de la historieta a Europa.

Si ens centrem en l’obra que ens ocupa Les travaux d’Hercule de Doré, ens trobem amb una obra que l’autor va dibuixar quan només tenia 15 anys, per il·lustrar aquesta història mitològica de manera caricaturesca. El llibret amb les litografies va ser publicat pel Journal pour Rire i constitueix un dels precedents del còmic actual.

 

FAUVE D’ANGOULEME –FAUVE POLAR

Villevermine Tome 1 – L’homme aux babioles de Julien LamberVillevermine Tome 1 – L’homme aux babioles de Julien Lambert

FAUVE D’ANGOULEME – PRIX DE LA BANDE DESSINÉE ALTERNATIVE

Expérimentation del colectivo Samandal.

Expérimentation del colectivo Samandal

 

Trobareu més informació a:
www.bdangouleme.com
www.angouleme.fr

Amb la col·laboració de:
Harley Quinn

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.