Alguien - Alice McDermott

Alguien - Alice McDermott

Alice MacDermott

Algú
Barcelona: Minúscula, 2015

Alguien
Barcelona: Libros del Asteroide, 2015

Someone
London: Bloomsbury, 2014

 
Hi ha un corrent en la narrativa nord-americana obsessionada amb el concepte de grandesa, que vol oferir una visió com més panoràmica millor de la societat i que destaca pel seu to èpic, vasta extensió i, en molts casos, personatges heroics. Però també hi ha autors i autores més preocupats en els temes petits, en el retrat de la vida quotidiana, en la psicologia de persones “normals i corrents”… En aquest darrer corrent trobem una de les autores més representatives, Alice McDermott, de la qual recomanem la seva darrera obra, Algú (2013).

El títol de la novel·la pot semblar anodí, però al cap i a la fi vol marcar el caràcter universal i gens extraordinari de la seva protagonista. La Marie Commefor és una dona treballadora, a la qual coneixem quan és una nena de 7 anys. L’acompanyarem al llarg de la seva vida, a través d’aquelles vivències que marquen l’existència d’una persona. Tot en poc menys de 300 pàgines: sembla que no hi passa res… però hi passa tot.

Alice McDermott. Font: Wikipedia
Alice McDermott. Font: Wikipedia

En la novel·la la Marie fa memòria de la seva vida al llarg d’algunes dècades, des de la seva infantesa al barri de Brooklyn; uns records que segurament no seran molt diferents dels de qualsevol nen de família irlandesa catòlica i origen humil. Al llarg de la narració veiem com els instants que en el seu moment van semblar irrellevants cobren significat amb el pas dels anys. També posa de manifest el pes de la comunitat (coneixerem diferents personatges del barri del tot inoblidables) i de la família, i com aquestes relacions influeixen en la pròpia vida. L’entrada del seu germà en el sacerdoci és reflex del pes de la tradició entre els catòlics i d’un mal entès sentit de sacrifici personal; la malaltia del pare l’enfrontarà amb l’experiència de la mort des de ben petita; les relacions amb la mare tindran ressò en el futur en la seva pròpia experiència de la maternitat, inclosa la difícil acceptació del canvi de valors de les noves generacions.

Que ningú no esperi grans revelacions o acció trepidant. Alice McDermott se centra en les experiències comunes de qualsevol persona per indagar en allò que ens fa humans i, per tant imperfectes. És una reflexió sobre la fugacitat de la vida i sobre tot allò que en el seu transcurs anem guanyant i perdent. I l’autora ho aconsegueix amb una prosa senzilla però sense renunciar a un llenguatge líric i evocador que ens atrapa des de les primeres frases.

Si voleu conèixer més sobre l’autora i aquest llibre que us recomano, aquí teniu entrevistes molt interessants que va donar a alguns mitjans amb motiu de la publicació d’Algú l’any passat al nostre país:

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.