Club de lectura: L’individu transparent: dels raigs X al “Big Data”, de Xavier Duran

Imatge del club de lectura Club de lectura: L’individu transparent: dels raigs X al "Big Data", de Xavier Duran

Club de lectura de Literatura, salut i ciència

Conductora: Bibiana Bonmatí

Més informació del club de lectura

 

L’obra

Els aparells mèdics i les proves complementàries permeten obtenir amb detall informació de l’interior del cos humà en general, i més concretament del cervell. Un fenomen que s’ha anat estenent no només a nivell anatòmic i/o fisiològic, sinó també pel que fa als nostres hàbits, costums, preferències i manera de relacionar-nos amb el món que ens envolta. I tot gràcies als grans avenços aconseguits en tecnologies mèdiques però també gràcies a la irrupció de la informàtica i les comunicacions.

Guanyador del 32è Premi d’Assaig Josep Vallverdú, 2015, aquest assaig rigorós i àmpliament documentat proposa reflexionar sobre com en poc més d’un segle ens hem convertit en el que l’autor anomena “individus transparents”.

L’autor vertebra el seu assaig al voltant de tres grans eixos: l’individu, el cervell i la societat. A cada part i a cada capítol l’autor introdueix una ràpida perspectiva històrica seguida d’una descripció de l’estat de la qüestió pel que fa als avenços científics i tecnològics més significatius assolits en l’actualitat. Finalment, fa una reflexió ètica i sociològica del significat d’aquests canvis científics i tecnològics en una societat complexa i globalitzada com l’actual.


Una reflexió sobre els beneficis que comporten els avenços i, al mateix temps, una crítica sobre el perill que puguin tenir per a la nostra intimitat, per promoure situacions de discriminació social, o d’alguna manera pel perill que atemptin contra la nostra llibertat.

Imatge de la coberta del llibre 'L'individu transparent'

DURAN, XAVIER

Lleida: Pagès, 2016

Imatge de l'autor Xavier Duran

Sobre l’autor 

Xavier Duran i Escribà és llicenciat en Ciències Químiques i doctor en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. És periodista científic, i col·labora a diversos diaris i revistes.  Del 1999 al 2014 va ser director del programa El Medi Ambient de TV3, cadena amb què continua col·laborant com a redactor especialitzat en ciència.

Ha publicat una trentena de llibres, entre els quals hi ha una extensa obra d’investigació i divulgació.

Altres llibres de l’autor

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.