Lladó, Salvador
Manresa: Tigre de Paper edicions, 2020
Club de lectura de Ciència
Conductora: Bibiana Bonmatí
L’obra
Aquest és un petit assaig en el qual l’autor analitza els principals elements de la transició energètica. Des de com ho afronta Europa a través del plantejament del Gran Pacte Verd (Green New Deal) a alguns dels punts clau d’aquesta transformació com són la manca de recursos naturals energètics, principalment l’anomenat pic del Petroli que marcarà un punt d’inflexió en aquest canvi.
L’autor defensa que per fer aquesta transició cap a energies més netes primer caldrà fer una gran despesa energètica que després disminuirà. D’altra banda, les energies “verdes” tampoc estan exemptes de problemes i també plantegen dilemes, com ara l’impacte paisatgístic.
Un dels punts on més incideix és en el fet que no es pot fer aquesta transició sense canviar la màxima del capitalisme del creixement desmesurat. Potser cal canviar aquesta perspectiva per fer una transformació sostenible.
El to del llibre és molt casolà i directe, defugint del llenguatge científic. Ara que estem de ple en la trobada COP27, el llibre és una bona guia per entendre quins són els problemes i dilemes per afrontar el canvi climàtic a través del canvi de consum energètic.
Sobre l’autor
Salvador Lladó (Tarragona, 1983)
Doctor en microbiologia ambiental i biotecnologia (Universitat de Barcelona). La seva carrera professional s’ha centrat en l’estudi dels microorganismes associats a processos de bioremediació de sòls contaminats (Universitat de Barcelona i Universitá degli studi della Tuscia) i comunitats bacterianes de sòls forestals i el seu paper en el cicle del carboni (Institute of Microbiology of the Czech Academy of Sciences).
En totes dues temàtiques ha participat en diferents projectes nacionals i internacionals. Entre els seus interessos en recerca destaquen la microbiologia molecular de comunitats bacterianes ambientals, la genètica de soques aïllades i de poblacions, i també la microbiologia aplicada a processos industrials i/o agrícoles. Ha participat en nombrosos congressos (pòsters i presentacions orals) i ha publicat múltiples articles en revistes científiques nacionals i internacionals.
Actualment, és investigador de l’Environmental & BIO Technologies Unit al LEITAT Technological Center. L’objectiu d’aquest centre és Gestionar tecnologies per crear i transferir valor Social, Mediambiental, Econòmic i Industrial sostenible a les empreses i entitats, a través de la investigació i els processos tecnològics.
És membre del grup de treball de canvi climàtic dins del grup de treball de territori de la CUP.
Altres suggeriments de lectura
La sessió es va emmarcar dins la Setmana de la Ciència 2022. Per a aquesta edició el fil conductor era la innovació i el coneixement local com a motor de creixement, posant en valor els actius en innovació i ciència que hi ha arreu del país. Altres temes de rellevància que es van emmarcar dins l’SC22 van ser la commemoració de l’Any Internacional de les Ciències Bàsiques per al Desenvolupament Sostenible
1 Comment
Súper interesant i molt actual