Aquest llibre que us presentem no és només un llibre que denuncia les males pràctiques en la gestió de la sanitat pública a Catalunya ni l’opacitat amb la qual es fa, que no és poc. Tampoc no és només un llibre que denuncia els dèficits democràtics de la nostra societat, que es reclama a l’avantguarda europea en el respecte dels drets socials i polítics dels pobles; o que denuncia el segrest dels béns públics per part dels interessos privats que, en mans d’uns pocs, es veuen afavorits per la connivència i la corrupció política… és més que això. És també un llibre que reivindica el periodisme honest i valent, el periodisme d’investigació punyent i incòmode amb el poder, el periodisme fet per la ciutadania i al servei de la mateixa ciutadania, amb l’objectiu d’informar la població i donar-li elements per a la participació conscient i argumentada, per a la mobilització en la defensa dels serveis públics com a garantia d’una vida digna per a les persones davant el mercat depredador. Una eina de lluita, un bumerang comunicatiu contra la conxorxa entre els prohoms de la classe empresarial i política per a saquejar impunement els diners públics i silenciar-ne les veus dissidents. Així que, Artur Mas: on són els meus diners?
La de Cafè amb Llet, una petita publicació mensual i gratuïta de la província Girona, és una història que comença el 2004, però que agafa volada el 2012 amb la publicació a Youtube del vídeo El major robatori de la història de Catalunya. En aquest vídeo, els editors de la revista, la Marta Sibina i l’Albano Dante, mostren el resultat de dos anys d’estudi del sistema sanitari català: la constatació de l’opacitat i descontrol amb el qual es gestionen els diners públics aportats al sistema sanitari, un forat en el qual s’aboquen cada any centenars de milions d’euros. El vídeo, que va tenir una gran repercussió a internet, juntament amb la tenacitat amb què van desenvolupar la seva incisiva investigació, els va fer guanyar-se l’enemistat d’alguns importants empresaris i gestors del sector sanitari. Això desembocà en una denúncia d’un dels assessors del president de la Generalitat Artur Mas, que considerava que les informacions que s’aportaven en el vídeo danyaven el seu honor. La revista va ser condemnada a pagar 10.000 euros de multa i a retirar el vídeo del seu web. Davant aquest intent de silenciar la revista Cafè amb Llet en un clar menyspreu per la llibertat d’expressió i d’informació de la ciutadania per a conèixer com es gestionen els diners públics, els editors de la revista van idear recaptar els diners per a pagar la multa a través de l’edició d’un llibre on s’expliqués amb detall el que la denúncia i la condemna volien silenciar, i convertir-se així en el bumerang comunicatiu.
El llibre és, doncs, el relat de tota la investigació realitzada durant dos anys per la revista: una aproximació històrica a la gestió del sistema sanitari català des del traspàs de competències a la Generalitat, el descobriment d’un model sanitari on la línia que divideix el públic del privat és totalment difusa, la constatació que l’Administració està gestionant els diners públics aplicant tècniques de gestió empresarial sense cap control ni fiscalització democràtica, la descripció de la cínica connivència política i empresarial que potencia un model de sistema sanitari completament opac i ple de conflictes d’interessos, la demostració que empresaris que reben la Creu de St. Jordi gestionen diners públics que van a parar a les seves empreses privades, la realització del vídeo a Youtube per a exigir respostes sobre en què es gasten els diners públics, el desmuntatge del mite que la gestió privada és ‘professional, eficaç i eficient’, la censura exercida sobre la revista Cafè amb Llet quan començà a qüestionar tota la trama, el procés de la demanda que els posà l’assessor del president Mas, una guia pràctica per a la investigació i fiscalització per part de la ciutadania de la utilització dels diners públics, una descripció dels assessors del president Mas i els seus negocis, el silenci de TV3 sobre la desaparició de 145.000€ de La Marató, apunts sobre l’entramat empresarial a Reus… un llibre que ens deixarà sense alè per la indignació que ens provocarà la gravetat dels fets descrits i el desvergonyiment amb què es cometen, però que també ens farà somriure per la ironia utilitzada, i que ens despertarà la consciència. Com es diu al llibre: ‘… l’escriptor valencià Joan Fuster va dir que ‘Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres’. Una cosa semblant podem dir de la informació: ‘Tota informació que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres’…’.
Nota: A finals de febrer del 2014 l’Audiència de Barcelona va revocar en sentència ferma la condemna contra els periodistes Marta Sibina i Albano Dante, editors de la revista i la web Cafè amb Llet, per haver infringit el dret a l’honor de Josep Maria Via, exalt càrrec de la sanitat catalana i actual assessor del president Artur Mas. Els magistrats de l’Audiència van considerar que les afirmacions expressades en el vídeo són opinions emparades pel dret a la llibertat d’expressió, i que no insulten ni menyspreen al denunciant.
Si voleu consultar el llibre i els vídeos de la revista Cafè amb Llet els trobareu a: www.cafeambllet.com i a www.onsonelsmeusdiners.cat
13 Comments
Gràcies Jean per donar a conèixer aquest revelador llibre !!!!
Periodisme valent i compromès que ajuda a construir una democràcia més participativa i justa. Enhorabona per la recomanació!
Enhorabuena por el trabajo realizado! Gracias a gente como vosotros podemos conocer las corruptelas existentes en este país! Mucho ánimo valientes, y a seguir así!
Segueixo Cafè amb Llet des de fa temps perquè estan fent una feina imprescindible en aquests temps incerts per al periodisme d’investigació. ENDAVANT, companys!!!
cafè amb llet fa una molt bona tasca dins del periodisme. gràcies.
gran descoberta el cafè amb llet, s’agraeix que quedi una resistència de periodisme amb integritat!
Enhorabona! Continueu amb aquesta tasca de denúncia. Ens estan robant i s’ha de saber.
Ostres! No sabia que també havien publicat un llibre. Els he seguit des que vaig tenir coneixement del que feien i ho trobo realment interessant. Quina bona notícia!
No coneixia aquest llibre ni Cafè amb Llet: són tota una descoberta. Periodisme compromès de debò. Ja era hora que algú denunciï la paradeta que alguns s’han muntat a costa dels diners de tot en el nostre país. La culpa de tot no la tenen els de fora: aquí també hi ha responsables, més dels que ens volen fer creure.
Necessitem més periodistes valents i menys periodistes dependents… Felicitats!!!
És fantàstic que des de Biblioteques de Barcelona es contribueixi a difondre llibres com aquest !
Lectura molt recomanable.
No entenc per que aquest llibre no ha servit per tant com deuría. Espero que no passi al oblit.
Moltes gràcies cafè amb llet per fer-nos arribar tota aquesta informació!!
No oblidem que us van prohibir fer publicitat d’aquest llibre als autobusos de tmb: http://www.cafeambllet.com/press/?p=17898