Morley, Christopher
La librería ambulante
Cáceres: Perfiférica, 2012
Us vull recomanar un llibre del qual fins fa poc no hi havia notícia i que ha resultat una d’aquelles lectures refrescants, optimistes i vibrants, que saps que no són res més que un passatemps i que et deceben per la seva vessant rosa pastelosa, però que sense dubte recomanaries. Per una banda perquè el seu autor fa un llibre que esdevé un cant a la natura, a la cultura i als llibres. I per una altra banda, perquè el seu autor amb un estil clar i planer fa humor, aventura, bogeria i literatura homenatge als clàssics.
Parlo de La librería ambulante de Christopher Morley (1890-1957) de qui va ser un dels grans del periodisme americà de principis del segle XX.
El llibre té com a rerefons la Nova Anglaterra rural de principis del segle XX i la veu narrativa és de Helen McGill una dama solterona, i quarentona que ha passat de ser institutriu a ser grangera. Una dona que cuina, cuida animals i té cura del seu germà que és un escriptor d’èxit.
La Helen del principi de la novel·la trenca la seva rutina el dia que un estrany es presenta a la seva porta per vendre-li al seu germà El Parnaso que és ni més ni menys que una llibreria ambulant.
La robusta i madura senyoreta McGill dóna un cop de porta a la seva desmotivadora rutina domèstica i contra tota lògica i racionalitat agafa les regnes d’un cotxe de cavalls que és llibreria ambulant. Comença a portar també les regnes de la seva vida sense adonar-se del transcendental viatge interior que està a punt de fer.
Helen narra qui és el senyor Mifflin i quina importància té en la rabieta d’una quarentona i solterona cansada de ser qui soporta la càrrega d’una granja que ella no volia. El senyor Mifflin és l’estrany que li volia vendre al seu germà la llibreria ambulant i serà qui acompanyi a Helen la majoria del relat.
Aquest conte és la narració de les més que merescudes vacances de la senyoreta Helen McGill i el cop d’efecte al seu germà egoista que li ha deixat totes les responsabilitats massa temps. Però Helen narra alguna cosa més: narra la seva determinació d’acabar amb la rutina i explica la importància de l’amistat, la lleialtat i la honestedat.
Entre anècdotes hilarants, lliçons moralitzants i filosofia de vida, Helen ens mostra la seva gran història d’amor i una altra gran força: la passió pels llibres.
La història de la senyora McGill és el fil conductor d’un amor pels clàssics i la lectura. Les referències als clàssics són una constant i la idea romàntica del llibreter perfecte també està apuntada.
Té una continuació i sospito que ja voldreu saber el títol perquè esteu segurs des d’ara mateix que aquesta novel·la us agradarà. La continuació és La librería encantada.
9 Comments
Aquest és un dels llibres que tinc per llegir a la meva llista interminable de lectures pendents, gràcies!
Albert, no esperis més.;O) I després posa a llista La llibreria encantada. A mí m’ha apassionat encara més que el primer i tothom amb qui he parlat coincideix que tampoc es pot deixar passar.
també me l’apunto! Gràcies!
Et treurà somriures i sempre va bé;O)
És un llibre deliciós!!!, per mi fa com un homenatge als llibres,als clàssics,als lletraferits,a tots els que ens encanta la lectura i els llibres.Podriem dir que és un bombó de llibre,un bombonet de xocolata negra 70%.Molt agradable,fresc i amb tocs d’humor.
Totalment d’acord amb tu. Marta, si no l’has llegit ja, aconsegueix La LLibreria encantada. Més xocolata pura i deliciosa i fresca!;O)
ohhhh no l’he llegit,intentaré conseguir-lo,també és un bombonet per mi
Charing Cross Road de helene Hanff, és deliciós i parla de llibres igual que la llibreria,per això em va fer molta gràcia, és molt tendre.
Ara m’he demanat a la biblio un altre Godiva de xocolata blanca,”pasos perdidos”-A.Carpentier, és un llibre com estem dient tipus bombonet, “mono”,delicat…
Gràcies
Bon dia:
Des de fa ben poc, ja podeu fruir d’aquesta meravella en la seva versió catalana, traduïda per la Dolors Udina.
Viena Edicions
http://www.vienaeditorial.com/mostrarllibre.asp?ididioma=1&idllibre=898
Excelent notícia!