Haynes, Todd. Lejos del cielo.
Madrid : Público, DL 2008
Aquesta és una pel·lícula d’aparences, d’enganys i de falsedats, una revisió del melodrama americà on el seu director i també guionista, Todd Haynes, reinterpreta un gran gènere, per altra banda, quasi oblidat a Hollywood. Lejos del cielo és un melodrama romàntic amb tots els seus elements clàssics.
Lejos del cielo situa els personatges a finals de la dècada dels 50. La família Whitaker viu en un barri residencial de l’estat de Connecticut. La seva comunitat li serveix com a microcosmos on reproduir els convencionalismes i les contradiccions de l’anomenat somni americà que travessen el país i que una dècada més tard el dividirà. Parlem d’un món de prosperitat i esplendor burgès, però també d’un món dominat pel puritanisme, la doble moral i el conservadorisme, on les aparences s’imposen per damunt de la solitud interior dels protagonistes.
Todd Haynes s’aboca a la fràgil prosperitat d’aquesta parella, perfecta a ulls dels seus amics i veïns de la comunitat. La família l’integra Frank Whitaker (Dennis Quaid), cap de família, espòs i pare; Cathy Whitaker (Julianne Moore), mestressa de casa, esposa mare; i els seus dos fills, a les portes de l’adolescència. Tot un retrat idíl·lic que, malgrat l’aura de perfecció, es veurà trencada quan la dona descobreixi l’homosexualitat del seu marit. Incapaç de fer front al seu fracàs matrimonial, Cathy recorrerà a l’amistat amb el seu jardiner, un home de color, del qual arribarà a enamorar-se. Però en un món dominat pel classicisme, els convencionalismes, el racisme i la intolerància sexual, el personatge de Julianne Moore viurà un drama interior que posarà en evidència l’existència de certes barreres impossibles de superar.
Les claus de l’èxit reposen sobre tres elements fonamentals: per una banda, la verídica i fidel reproducció de l’univers per on es mouen els personatges. De fet, cal destacar l’exquisit tractament estètic de tot el film. Per altra banda, les magnífiques interpretacions dels 2 actors principals: de Julianne Moore, no és una novetat. Aquesta actriu ha donat senyes més que creïbles per poder ser considerada com la millor actriu de la seva generació. En aquest cas, l’actriu estatunidenca ens delecta amb un personatge ple de matisos, dominat per la solitud, el silenci, per la repressió i la contenció dels seus sentiments. L’elecció de Dennis Quaid sorprèn, ja que no es tracta d’un registre a què ens tingui habituats, però sap transmetre la complexitat, la debilitat i la disjuntiva del seu personatge. I per finalitzar cal esmentar la feina impecable del gran mestre de la música de cinema: Elmer Berstein. Capta l’essència dels personatges i composa una partitura omnipresent al llarg de tot el metratge, però dosificada amb intel·ligència: respecta el tempo, el silenci quan és necessari i, alhora, potencia el dramatisme i ajuda a arribar al clímax en determinades escenes. I tot això, sense caure en un excés lacrimogen fàcil i recorrent.
La pel·lícula manté en tot moment una distància que resulta més que encertada, situant l’espectador com a testimoni davant una realitat que no està pas maquillada, que fa mal perquè no hi ha alternativa possible per als personatges. És en aquest punt de la història on la pel·lícula es converteix en un melodrama actual, contemporani, perquè desapareix el happy ending habitual, perquè deixa de banda la redempció dels protagonistes i, per contra, els llança a la seva realitat sense protecció.
Amb Lejos del cielo recuperem un gènere poc valorat i un dels melodrames més interessants dels últims anys.
2 Comments
Excel·lent recomanació, Ms. Blank. “Lejos del Cielo” és una mirada reivindicativa, irònica però respectuosa, al melodrama dels anys 50 que directors com Douglas Sirk van portar al cim i a on moltes coses només es podien insinuar de forma molt velada. Això sí, una mirada des de la sensibilitat dels nostres temps, i que en certa manera s’avança a la tendència que la sèrie “Mad Men” ha posat de moda. A qui hagi agradat la peli, els recomano la novel·la “Historia de un matrimonio” (2008) d’Andrew Sean Greer, amb molts punts en comú amb el film.
Excel·lent pel·lícula. Són d’aquests films que pots veure un i altre poc i no et canses. També impressionant la interpretació dels protagonistes.
Se la recomano a tothom que no li agradi el cinema convencional.
Salutacions i fins la propera.