A les biblioteques trobaràs:

Poe, Edgar Allan. Chevalier Auguste Dupin i la carta robada. Barcelona: Lumen, 2009.

Al GREC. Festival de Barcelona:

Bieito, Calixto. Desaparecer. De l’1 al 31 de juliol. Divendres, 21h. Dissabtes, 18.30h i 21h. Diumenges, 18.30h. Teatre Romea.

El segell Lumen compta amb una bona parella per apropar grans autors de la literatura universal al públic infantil: de l’adaptació dels textos s’encarrega Rosa Moya i Roger Olmos els il·lustra. Fins ara han publicat tres títols, un dels quals es basa en un relat d’Edgar Allan Poe. I no és un relat qualsevol. És el que tanca la trilogia que protagonitza Chevalier Auguste Dupin: Els assassinats del carrer de la Morgue, El misteri de Marie Rogêt i La carta robada.

Julio Cortázar, un dels traductors més rellevants de l’obra en prosa de Poe (també figura als crèdits de Desaparecer!), veia Dupin com l’àlter ego del seu creador, on Poe s’emmirallava per mostrar un afany de perfeccionament i una capacitat de raciocini i deducció que en la vida real li van comportar algunes enemistats. 

El paral·lelisme entre les dues figures es reflexa també en el que representen els contes de Dupin: ell, el primer investigador de la història de la literatura; Edgar Allan Poe, el creador del gènere del relat policíac, tot i que només en va escriure tres.

Poe, a més, també va ser assagista, crític literari, artífex del relat psicològic de terror, escriptor d’ofici, original mestre del conte (curt o llarg; de misteri o fantàstic), poeta romàntic intens, torturat… I com que l’àmbit de la poesia no es recull a Desparecer, aquest segon muntatge que Calixto Bieito presenta al GREC, amb Juan Echanove i Maika Makovski a escena, he pensat que estaria bé recuperat un dels seus poemes, “Annabel Lee”, en la fantàstica adaptació que Radio Futura va enregistrar pel programa de televisió La bola de cristal.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.