El caso Mao - Qiu Xiaolong

El caso Mao - Qiu XiaolongXiaolong, Qiu. El Caso Mao
Barcelona : Tusquets, 2011

L’inspector Chen Cao rep dues trucades en pocs minuts, amb la primera li comuniquen la notícia del casament de la seva antiga parella (possiblement l’amor de la seva vida); la segona és d’un ministre del Govern de Pequín que li encarrega ocupar-se personalment, i sense aixecar sospites, d’una investigació que fa dècades està en marxa però no acaba de donar els seus fruits.

És un assumpte delicat que haurà de portar amb la màxima discreció i que implica un palpable perill, doncs haurà d’investigar el passat de Mao Zedong i la seva relació amb les dones. Del seu resultat depèn que no intervingui Seguretat Interna amb unes mesures contundents.

La investigació se centra en Jiao, néta de Shang, una de les amants i ballarines (coneguda actriu) de Mao. Sembla que el president va lliurar un document important, però desconegut, a Shang, que podria tacar la seva imatge si sortís a la llum, aquest document el podria haver heretat Jiao. Les alarmes salten quan la noia passa de treballar discretament de recepcionista a portar una vida de més luxe i assistir a les festes de la mansió de Xie (un ancià que a banda d’organitzar festes habitualment, també ensenya pintura a joves), el que fa pensar que pot estar venent algun objecte per uns preus elevats o bé que és mantinguda per un “bolsillos llenos”.

L’inspector Cao, amb una gran capacitat d’adaptació i una bona xarxa de contactes, haurà d’integrar-se en aquestes festes, amb els Old Dicks (cavallers de classe alta, nostàlgics de l’antiga Shanghai dels anys trenta) representant el paper de romàntic aspirant a escriptor, per tal de poder apropar-se així a la Jiao.

Es tracta d’una novel·la policíaca i, a la vegada, històrica. Durant la trama se’ns facilita una visió general sobre la història de la Xina, dels seus costums, la seva gastronomia i la seva realitat social, fent especial menció a la Revolució Cultural, imprescindible per entendre el desenvolupament del Cas.

Escena de "Sueño en el pabellón rojo" pintada per Xu Baozhuan
Escena de "Sueño en el pabellón rojo" pintada per Xu Baozhuan

L’autor fa palesa la seva vessant més poètica citant constantment fragments de poemes, incidint força en l’obra de Li Shangyin, poeta de la Dinastia Tang. També estableix paral·lelismes amb “Sueño en el pabellón rojo“, obra mestra de la literatura xinesa i una de les quatre novel·les clàssiques xineses, escrita durant la Dinastia Qing, per Cao Xueqin.

Durant la trama té lloc algun crim, en moments força avançats de la novel·la, sense que això impliqui una investigació policial a destacar, que és, més aviat, el que el lector podria esperar.

En poques pàgines s’acaba resolent tot de manera molt ràpida oferint un final surrealista, que no haguéssim pogut imaginar, tot i així, deixa sense tancar una de les incògnites més importants del cas.

La Sèrie de “l’Inspector Jefe Chen Cao” consta de les novel·les: Muerte de una heroína roja, Visado para Shanghai, Cuando el rojo es negro, El caso de las dos ciudades, Seda roja y El caso Mao; i han guanyat premis com l’Anthony Award i finalistes de l’Edgar Award.

Qiu Xiaolong
©Jordi Casañas

Qiu Xiaolong va néixer a Xangai però es va traslladar als Estats Units el 1966, quan el seu pare va ser víctima dels “Guardias Rojos”. Aquesta novel·la podria esdevenir una crítica política per allò que van viure, tant la seva família com moltes altres a la Xina, però l’autor aconsegueix dotar d’objectivitat al personatge de l’Inspector Chen Cao.

Qiu Xiaolong va visitar recentment la Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver, en motiu de la trobada de Clubs de lectura de novel·la negra, i va presentar el Caso Mao.

Aquí teniu el booktrailer de la novel·la:

 

Guia de lectura BCNegra12. Biblioteques de Barcelona:

 

11 Comments

  1. Aconsegueix un exemplar signat per Qiu Xiaolong. Amb motiu de la BCNegra 2012 sortegem un exemplar entre tots els comentaris a l’entrada publicada al Bibarnabloc. Fins el 23 de febrer!

  2. Estic desitjant llegir la nova novel·la de Qiu Xiaolong, és un gran escriptor i maneja amb engina el genero de la novel·la negra.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.