Cinema documental

El cinema documental ens obre les portes a altres mons i ens permet aprofundir en el coneixement de la realitat. No és en cap cas un cinema de segona, com en algunes ocasions ha volgut ser considerat. Actualment el món del documental és molt variat, amb temàtiques que inclouen des de pel·lícules de natura, viatges, ciència, política, societat o música, entre moltes altres.

Al portal eBiblio trobareu una àmplia selecció de cinema documental, però si no sabeu per on començar, nosaltres us proposem aquesta tria amb algunes de les pel·lícules més ben valorades pels usuaris d’IMDb, portal de referència de cinema. #JoEmQuedoACasa​​

 

A 20 pasos de la fama NEVILLE, Morgan

A 20 pasos de la fama

NEVILLE, Morgan
[S.l.]: A Contracorriente, cop. 2014

ebiblio

Documental que ens apropa a la realitat de les coristes que, tot i acompanyar i compartir escenari amb alguns dels cantants i grups més famosos del món, resten desconegudes per al gran públic.

Before the flood STEVENS, Fisher

Before the flood

STEVENS, Fisher
Any de realització: 2016

ebiblio

Una mirada sobre com afecta el canvi climàtic al nostre entorn i què pot fer la societat per evitar la desaparició d’espècies, ecosistemes i comunitats natives en perill d’extinció.

 

Blackfish COWPERTHWAITE, Gabriela

Blackfish

COWPERTHWAITE, Gabriela
Madrid: Karma, DL 2013

ebiblio

Blackfish narra la història de la Tilikum, una orca que va matar diverses persones mentre es trobava en captivitat i ens interpel·la a reflexionar sobre la nostra relació amb els animals.

Citizenfour POITRAS, Laura

Citizenfour

POITRAS, Laura
Madrid: Avalon, DL 2015

ebiblio

Un documentalista i un periodista viatgen a Hong Kong per a la primera de moltes reunions amb Edward Snowden.

 

The Corporation Achbar, Mark; ABBOT, Jennifer

The Corporation

Achbar, Mark; ABBOT, Jennifer
Madrid: Morena Films, DL 2007

ebiblio

Documental on s’explora l’auge espectacular de les multinacionals a través de quaranta entrevistes a defensors i detractors d’aquest sistema empresarial.

Exit through the gift shop BANKSY

Exit through the gift shop

BANKSY
Madrid: Avalon, 2010

ebiblio

Suposat documental sobre l’artista d’art al carrer Bansky.

 

I am not your negro PECK, Raoul

I am not your negro

PECK, Raoul
Madrid: Karma, DL 2017

ebiblio

L’escriptor James Baldwin explica la història del moviment afroamericà a l’Amèrica moderna. El documental aporta una visió genuïna sobre el racisme als Estats Units explicada a través de les vides -i posteriors assassinats- de tres amics íntims de l’autor: Martin Luther King Jr., Medgar Evers i Malcolm X.

Indie game the Movie PAJOT, Lisanne; Swirsky, James

Indie game the Movie

PAJOT, Lisanne; Swirsky, James
Any de realizació: 2012

ebiblio

Aquest documental segueix la trajectòria de diversos dissenyadors de jocs independents que ho donen tot per desenvolupar les seves obres amb l’esperança de triomfar.

 

Man on wire MARSH, James

Man on wire

MARSH, James
[S.l.]: DeAPlaneta, DL 2009

ebiblio

Documental sobre la gesta del funambulista francès Philippe Petit que, el 7 d’agost de 1974, va aconseguir de manera il·legal caminar sobre un filferro estès entre les torres bessones del World Trade Center de Nova York. L’exhibició va ser considerada per a alguns “el crim artístic de segle”.

La Mirada del silencio OPPENHEIMER, Joshua

La Mirada del silencio

OPPENHEIMER, Joshua
Madrid: Avalon, cop. 2015

ebiblio

Una família de supervivents del genocidi d’Indonèsia descobreix com va ser assassinat el seu fill i la identitat dels homes que el van matar. El germà més jove es decideix a trencar el silenci i la por amb què viuen els supervivents, enfrontant-se als responsables de l’assassinat del seu germà, cosa inimaginable en un país en què els assassins continuen en el poder.

 

Noche y niebla RESNAIS, Alain

Noche y niebla

RESNAIS, Alain
Barcelona: Filmax, DL 2008

ebiblio

Alain Resnais ens descobreix la tragèdia d’aquells que van patir l’extermini nazi durant la Segona Guerra Mundial. Realitzat el 1955, una dècada després de l’Alliberament i de la descoberta dels camps de concentració nazis, aconsegueix alternar amb una força fora mida les imatges d’arxiu en blanc i negre amb travellings en color sobre l’arquitectura despoblada del camp desert d’Auschwitz.

Nómadas del viento PERRIN, Jacques

Nómadas del viento

PERRIN, Jacques
Barcelona: Cameo, DL 2015

ebiblio

El documental permet viatjar per tot el món seguint la migració de moltes espècies d’aus. Aquestes fan travessies de milers de quilòmetres i amb molt de perill per a respondre a una necessitat: sobreviure. A través d’escenes espectaculars reals, es veuen des d’aquest apassionant punt de vista més de 50 països.

 

Proyecto Nim NIM MARSH, James

Proyecto Nim NIM

MARSH, James
Barcelona: A contracorriente, cop. 2013

ebiblio

Documental sobre l’experiment al qual va ser sotmès el ximpanzé Nim a la dècada dels setanta, que tenia com a objectiu comprovar quins efectes tindria sobre l’animal el fet de ser criat i alimentat com un ésser humà.

La sal de la tierra WENDERS, Wim ; SALGADO, Juliano Ribeiro

La sal de la tierra

WENDERS, Wim ; SALGADO, Juliano Ribeiro
Barcelona: Cameo, cop. 2015

Documental sobre el fotògraf Sebastião Salgado, que recorre els continents captant la mutació de la humanitat. Ara emprèn camí cap a territoris verges, descobrint una fauna i una flora silvestres en el marc d’un projecte fotogràfic, tribut a la bellesa del planeta.

 

Searching for Sugar Man BENDJELLOUL, Malik

Searching for Sugar Man

BENDJELLOUL, Malik
Madrid: Cameo, cop. 2013

ebiblio

Dos homes investiguen el destí d’un misteriós cantant, Sixto Rodríguez, símbol de la lluita contra l’apartheid a Sud-àfrica, de qui no es tenia cap notícia i de qui es rumorejava que s’havia suïcidat. El que va seguir va ser una estranya i commovedora història en la qual van descobrir molt més del que havien esperat.

Sicko MOORE, Michael

Sicko

MOORE, Michael
Barcelona: Tribanda, DL 2011

ebiblio

Documental dirigit pel cineasta i escriptor nord-americà Michael Moore on ens ensenya les deficiències i irregularitats del sistema sanitari del seu país.

 

Vals con Bashir FOLMAN, Ari

Vals con Bashir

FOLMAN, Ari
Barcelona: Cameo, cop. 2009

ebiblio

Els freqüents malsons d’un amic provoquen que el cineasta Ari Folman analitzi els seus propis i sorprenents records com a soldat durant el conflicte del Líban el 1982.

El viaje del emperador Jacquet, Luc

El viaje del emperador

Jacquet, Luc
Barcelona: S.A.V., 2005

ebiblio

Cada any a l’Antàrtida centenars de milers de pingüins emperador abandonen la seguretat de l’oceà per endinsar-se en la desèrtica terra gelada. Marxen a través d’aquest difícil paisatge de gel conduïts per la seva necessitat de reproduir-se amb la finalitat de la supervivència de l’espècie.

 

Zeitgeist 2: Addendum JOSEPH, Peter

Zeitgeist 2: Addendum

JOSEPH, Peter
Any de realització: 2008

ebiblio

Documental que busca identificar les causes fonamentals de la corrupció social generalitzada, alhora que en planteja una solució.

 

La Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix disposa d’un centre d’interès en cinema documental amb una selecció de pel·lícules i bibliografia sobre aquest gènere.

 


 

Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic:

e-biblio.cultura@gencat.cat
 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.