/

El secret de la Lena, de Michael Ende

inuts de lectura
El secreto de Lena - Michael Ende

El secreto de Lena - Michael EndeEnde, Michael. El secret de la Lena. Barcelona: Cruïlla, 2003

Ende, Michael. El secreto de Lena. Madrid: SM, 1999

¿Quin fill no ha pensat en alguna ocasió que els seus pares no el comprenen i que li porten constantment la contrària? ¿Quin pare o mare no ha pensat en alguna ocasió que sempre està contradient els seus fills?

Això mateix és el que li passa a la Lena amb els seus pares i als pares amb la Lena.

A casa de la Lena tot funciona bé fins que els seus pares la contradiuen, i això passa molt sovint. La Lena està farta, vol que els seus pares facin el que ella vol i per això surt de casa per buscar una fada que l’ajudi amb el seu problema. I aviat troba a la Consolación Interrogación, una fada molt particular que l’ajudarà a trobar una solució. Però tots els actes tenen les seves conseqüències. ¿Estarà la Lena preparada per assumir-les?

El secret de la Lena és sobretot un conte amb moralitat. En una societat com l’actual els pares trobaran el llibre molt instructiu, malauradament la visió que reben els infants, o almenys els més petits, un cop han acabat la lectura no és ben bé la que pretén l’autor, ja que els menors descobreixen un conte que els agrada però no n’acaben de percebre el veritable sentit.

Malgrat tot, és un llibre molt útil per treballar el tema de la tirania dels nens. L’autor amb la història intenta fer veure que els nens petits necessiten que els seus pares els facin de guia en el camí de la vida, que amb les contradiccions i els límits el que fan els grans és educar, i que un infant sense pares o sense tutors pot trobar-se molt indefens i créixer sense referents.

Michael Ende. Font: expatriada.com
Per altra banda, un altre aspecte que es pot treballar amb aquest llibre és el tema dels actes i les seves conseqüències. Tot acte té les seves conseqüències, i això queda molt clarament reflectit a la història cada vegada que la fada pregunta a la nena: ¿Entens el que vull dir-te?

La clau de l’èxit en la convivència familiar, sempre segons el punt de vista de Michael Ende, i sempre tenint clar que parlem d’un llibre de ficció, es veu reflectida a les últimes paraules del llibre, que com a conclusió, diu: a partir de aquel momento, Lena contradecía a sus padres y ellos contradecían a Lena sólo cuando era absolutamente necesario, y no por tonterías, del que es desprèn també la importància de la negociació per resoldre els petits conflictes familiars.

Un altre punt al seu favor és el format del llibre que disposem a algunes biblioteques. El secret de la Lena és un conte publicat en format llibre de tapa dura amb unes lletres grans i separades que faciliten la lectura, tot i ser un conte aconsellat per a nens i nenes a partir de 9 anys, es llegeix molt bé en companyia i inclou unes il·lustracions molt originals i descriptives.

Meggie Folchart

Quan la Meggie llegeix una història els personatges salten fora de la pàgina, un poder heretat que la fica en força problemes. Sóc la Isabel de la Biblioteca Nou Barris.

2 Comments

  1. És un tema absolutament actual; tant de bo moltes famílies trobin que aquest lllibre els inspiri per resoldre, de la millor manera possible, els conflictes inevitables que la convivència comporta. L’èxit de tota negociació depèn de la sensació per part dels que hi intervenen d’haver guanyat alguna cosa: win-win.

  2. És un tema absolutament actual; tant de bo moltes famílies trobin que aquest lllibre els inspiri per resoldre, de la millor manera possible, els conflictes inevitables que la convivència comporta. L’èxit de tota negociació depèn de la sensació per part dels que hi intervenen d’haver guanyat alguna cosa: win-win.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anterior història

Història política del pantaló

Següent història

Ningú no ho ha vist, brutal assassinat a Gotland

Últimas de Blog