‘Evolució i complexitat’, de Jordi Bascompte i Bartolo Luque

Evolució i complexitat - Jordi Bascompte / Bartolo Luque

Evolució i complexitat - Jordi Bascompte / Bartolo LuqueBascompte, Jordi; Luque, Bartolo. Evolució i complexitat. Alzira : Bromera ; València : Universitat de València, 2011.

La complexitat és com la pornografia: difícil de definir, però fàcil de reconèixer (p. 27).

Una petita mostra del llenguatge amè i desenfadat amb què està escrit aquest llibre. I una de les coses que fan que sigui un text de divulgació entretingut. Aquest llibre també és interessant. Si em seguiu us diré perquè m’ha agradat.

El llibre ens convida a apropar-nos a la complexitat de l’evolució amb l’exposició de la complexa relació paràsita entre els grills i les mosques Ormia. Aquestes troben als grills amb la seva oïda: unes “orelles” d’un àrea d’ 1 mm². Fa després una repassada per un grapat de temes, uns pocs d’aquests poc freqüents a la  narrativa de “ciència popular“. En aquest sentit, m’ha agradat trobar una explicació molt planera sobre el internalisme i l’externalisme en biologia, sobre com les restriccions condicionen en part el “destí” de l’espècie. I per a més fruïció del lector, trobem aquí referències al treball de Pere Alberch, un badaloní que va fer recerca molt destacada en aquest camp al costat del paleontòleg Stephen Jay Gould.

Evolució i complexitat - Bartolo Luque
Bartolo Luque - Font: Diario de Mallorca - Foto: G. Bosh
Aquest últim autor i altres evolucionistes “saltacionistes” tenen un protagonisme considerable en aquest llibre. Follejant el llibre i veient que hi havia fotografies d’aquests, vaig pensar que l’exposició seria de crítica més aviat negativa. Javier Sampedro, biòleg i periodista, deia que per medrar en el departament calia evitar tenir-los com a model. Bascompte i Luque no fan res d’això. Utilitzen els seus arguments per explicar com l’evolució es dóna de diferent manera i a diferents escales. No és un criteri que gaudeixi d’un consens total. Però ja està bé que no quedi soterrat sota l’explicació més ortodoxa de l’evolució.

Evolució i complexitat - Jordi Bascompte
Jordi Bascompte - Font: Universidad Complutense Madrid
Una última cosa que vull esmentar del llibre: la participació del físics. Sorprèn la fascinació que provoca l’evolució sobre aquests investigadors. Jorge Wagensberg deia que “La idea de Darwin (i Wallace) de la selecció natural és, probablement, la idea més brillant de tota la història de la civilització”. John F. W. Herschel responia “el reemplaçament de les espècies extingides per altres” quan li preguntaven pel “misteris dels misteris”. Un exemple més: tot aquest llibre. La física ens mostra quines limitacions tenen les estructures a la natura. I també introdueix noves formes d’investigació de certs temes, com per exemple l’estudi de xarxes i els fenòmens d’extinció.

Tot això i més en aquest llibre concís i amè. Complexitat? Només al títol i com a tema. Però per a res en la seva lectura.

2 Comments

 1. Per a conéixer més sobre el tema de la “complexitat” on si hi ha
  molts exemples no només de biologia, física, paleontologia i geologia
  sinó també amb referències als fractals el tens al llibre de:

  Roger Lewin “Complejidad: el caos como generador de orden”

  Gràcies per aquesta recomanació, és realment actual.

  • Ei, gràcies per la referència, i pel comentari. El llibre em sona molt… Crec recordar que era dins la col·lecció metatemas, potser? Ara mateix el busco a una biblio.
   🙂

   Salutacions Silvia

   Daniel Dravot

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.