Larssen, Elisabeth Helland / Schneider, Marine Soy la Muerte

Crec que no m’equivoco si afirmo que una de les preguntes més freqüents que rebem a les sales infantils de les biblioteques és: “Em podeu recomanar llibres per a infants que parlin sobre la mort?“. La curiositat per saber el significat de la nostra existència es desperta de ben petits i a mesura que creixem incorporem més i més dubtes sobre el sentit de la vida i la mort. Explicar-ho als infants suposa una feinada considerable.

Aquesta demanda generalitzada de llibres que ens facin de xarxa de seguretat a l’hora de tractar aquest tema tabú amb els infants, fa que la producció editorial sigui àmplia, però sí que són minoria aquells que en parlen d’una manera diferent, original, tractant els petits com a persones amb la mateixa consideració que els adults, amb proximitat i sense mitges tintes.

Una d’aquestes excepcions és el parell de contes “Soy la vida” i “Soy la muerte“, creats pel tàndem d’artistes noruegues Elisabeth Helland Larsen i Marine Schneider. Aquesta doble proposta complementària ens convida a reflexionar sobre el cicle de la vida i la mort, tot assumint la unió inseparable entre ambdues.
 

soy-la-vida Existencialisme per a infants

Larssen, Elisabeth Helland / Schneider, Marine
Soy la Vida

Albolote: Barbara Fiore, cop. 2017

 
A Soy la vida fem un recorregut a través de l’amor entre persones, les llavors que creixen, un part que dóna pas a la vida d’una nova persona… Els miracles quotidians dels quals en som testimoni cada dia, dels regals que ens fa la natura i que tot sovint ens passen desapercebuts. Mitjançant un discurs delicat reflexionem sobre el concepte “mentre hi ha vida, hi ha esperança” d’una forma optimista i lluminosa.
 

La vida y yo estamos juntas al otro lado de todas las puertas que se abren.

 

soy-la-muerte Existencialisme per a infants

Larssen, Elisabeth Helland / Schneider, Marine
Soy la Muerte

Albolote : Barbara Fiore, cop. 2017

 
L’altra cara de la moneda és Soy la muerte on transitem un camí conegut, que representa el lligam indestructible entre vida i mort. És per això que la mort és representada d’una manera dolça que visita animals, ancians, nens, fins i tot aquells que encara no han nascut. Recorre camps i ciutats en bicicleta, acompanyada per flors, insectes, objectes, tots brillants, lluminosos. Res a veure amb la iconografia fosca que majoritàriament associem a la mort, però sense amagar el fet que la mort hi és en cada moment de la vida.

El resultat és una lectura sensible però sense sensibleries que ens confronta a adults i infants amb l’essència de la vida i el sentit de la mort sense entrar en conflicte amb les diferents creences religioses o morals de cadascú. Una lectura real, punyent, que ens convida a gaudir del moment comptant amb la presència inevitable de la mort.
 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.