Subirats, Marina.
Forjar un hombre, moldear una mujer
Madrid: Aresta, 2013
A la introducció de Forjar un hombre, moldear una mujer l’autora ens explica que amb aquest llibre té la intenció de desvetllar com són, encara avui, els models de gènere inculcats a les nenes i als nens.
A la primera part del llibre, “Ser un hombre, ser una mujer“, l’autora tracta d’aspectes com la importància de la socialització primària (tot i que la socialització es perllonga durant tota la vida) i aclarint la diferència entre sexe i gènere (introduint temes com la teoria queer i la història de cada gènere) per, un cop fet això, passar ja el tema de com homes i dones són educats per tal que adoptin pautes de gènere vigents en la seva societat i el seu temps analitzant quines són les característiques de cadascun, destacant el caràcter canviant (encara que a diferents ritmes) dels mateixos.
A la segona part, “Transmision y aprendizaje de géneros”, ja se centra en quins són els processos i com es realitzen aquests aprenentatges de gènere que ens modelen partint de la base que masculinitat i feminitat no són naturals. Ens explica que ja, fins i tot des d’abans de néixer, aquest procés ja es posa en marxa (per exemple, saber el sexe del nadó) al que, posteriorment, es van afegint més diferències des del primer aprenentatge passant per les joguines i, posteriorment, a l’escola (afegint unes taules estadístiques molt il·lustratives sobre diferents aspectes relacionats amb la violència a les aules). Per últim, tracta el tema de l’educació com a generadora de diferències, ja que tot i que sí que estan resolts aspectes com l’accés no ho estan d’altres, com per exemple, el dels continguts (i no només per l’absència de figures femenines en aquests).
Per últim, a la tercera part, “Hacia la desaparición de unos géneros mortíferos: nuevas mujeres, nuevos hombres”, l’autora manifesta les seves conclusions. Els gèneres tendeixen a desaparèixer com a models de comportament imposats per la societat, però cal un canvi social, ja que es paga un preu molt alt per mantenir i transmetre certs principis (com la violència i el malbaratament del talent femení) i aquest canvi ha de passar, evidentment, per noves formes d’educar intensificant la coeducació.
Forjar un hombre, moldear una mujer és l’últim llibre de Marina Subirats, un llibre interessant i amè amb un títol molt clar. Forma part de la col·lecció Aresta Mujeres que té com a objectiu difondre la situació actual de les dones.
8 Comments
Després de fer un cop d’ull al bloc, he vist aquest article. m’ha semblat interessant el tema tractat per la marina subirats, la qüestió del sexisme i la discriminació, que, moltes vegades, estan tan incrustats a la nostra societat que s’acaba fossilitzant i esdevenen “normalitats”.
Aquesta descripció de l,argument del llibre la he trobada molt interesant. Des del moment que naixem, estem totalment “organitzats” i “classificats” per desenvolupar tasques i actituds d,acord al nostre gènere, el que marca la societat. La part més difícil és canviar-ho, estem en una societat en què sortir dels dogmes o pautes, malhauradament, encara no està ben vist.
Si os interesa este tema os recomiendo “Sexo y temperamento” de Margaret Mead; un libro imprescindible para entender los roles de hombre/mujer.
Y me apunto el libro de Subirats para próximas lecturas.
Gracias por la recomendación. Lo tenemos disponible en nuestras bibliotecas
S’agraeixen estudis en què es destaca la importància de l’aprenentatge de la igualtat, l’equitat, els rols de gènere des de la infància, en què nenes i nens van adquirint actituds i coneixements que determinen les seves relacions en el seu present i futur.
I jo els recomano també de Marina Subirats i Amparo Tomé: “Balones fuera” reconstruir los espacios desde la coeducación.
Gràcies per la recomanació, m’interessen molt els temes de coeducació, igualtat i equitat de gènere, així que molt aviat ho llegiré.
Bona lectura doncs, ens agrada veure com els lectors del Bibarnabloc gaudeixen amb les nostres recomanacions
efectivament, Els gèneres tendeixen a desaparèixer com a models de comportament imposat per la societat, però el masclisme ancestral ha trobat la manera de tornar a fer de les dones les seves esclaves. aneu a la sortida d’un institut!
No he llegit res d’aquesta autora,però després de llegir aquest article l’he trobat molt interessant. El llegiré sens dubte.