Me duelen los huesos, doctor - Javier Paulino / Jose Luis Guerra

Me duelen los huesos, doctor - Javier Paulino / Jose Luis Guerra

Paulino, Javier i Guerra, Jose Luis.
Me duelen los huesos, doctor: guía para prevenir y aliviar la artrosis. Guías prácticas de saber vivir, 2

Madrid: Santillana, 2004

Els anys es van sumant i certes malalties comunes en la gent gran es manifesten. L’artrosi és una d’elles. No s’ha de confondre l’osteoporosi amb l’artrosi. Totes dues tenen relació, però no van necessàriament lligades. De fet hi ha dones que tenen una artrosi moderada al maluc i un nivell d’osteoporosi baix. L’osteoporosi és la descalcificació dels ossos. L’artrosi és un dels tipus més comuns del reuma. L’artrosi és una malaltia que es detecta quan el cartílag d’entre els ossos es desgasta. Els ossos com el fèmur i la tíbia estan lligats per un cartílag. Si aquest es desfà, es formen quistos ossis i osteòfits, augmenta el líquid articular i l’os es deforma. El cartílag no es pot recuperar, però sí que es pot preveure amb temps per a evitar més pèrdua.

L’artrosi és comuna en certes parts del cos. Les mans, concretament els dits, són zones de dolor per a molta gent gran. Una altra part és el genoll. I dues parts molt conegudes són la zona lumbar i la zona cervical de la columna vertebral. En tots aquests casos es recomana no sobrecarregar les zones adolorides. Cal fer exercici, però molt moderat. Es recomana també aplicar-se banys d’aigua calenta. Evitar temperatures baixes amb aigua freda. També venen parafina –en síntesi són aparells de bany de parafina– per a les mans. Hi ha també cremes que ajuden i certs antiinflamatoris són adequats per al dolor.

Artrosis

No tot el que ens passa en aquestes zones té com a causa l’artrosi. Les zones lumbars són zones danyades sovint per moviments bruscos de tipus muscular. Hi ha també solucions quirúrgiques com les pròtesis. En tot cas, val a dir que és important i necessari que el diagnòstic de la malaltia provingui d’un metge especialitzat.

posturasEl llibre ofereix una sèrie d’exercicis suaus per a cada tipus de problemàtica a efectes de reforçar la zona danyada. També explica històries particulars de persones amb aquest problema i com cal tractar-lo. Que la malaltia s’agafi a temps vol dir que una intervenció amb fàrmacs com ara el sulfat de glucosamina o condoritín sulfat, per exemple, té bons resultats en cartílags poc danyats. Hi ha un factor que incideix particularment en l’evolució de l’artrosi: el sobrepès. Cal evitar l’obesitat i mesurar el nivell d’exercici físic que es fa.

posturas2Un sedentarisme prolongat o bé un treball assegut durant molt de temps pot comportar a la llarga un inici d’artrosi. Per contra, exercicis excessius o sobrecàrregues desafortunades també són contraproduents. Les postures del cos, que tantes vegades oblidem, són importants per a evitar malformacions. Una bona alimentació conclou el receptari de bons costums per a endarrerir la presència de l’artrosi al nostre cos.

3 Comments

  1. Em sembla molt bé aquesta guía, per què cada vegada sóm més les persones que patim problemes a les cervicals i també a la zona lumbar degut a les postures adoptades I, AIXÓ COMPORTA QUE TINGUEM LIMITACIONS ALHORA DE FER ALGUNES ACTIVITATS QÜOTIDIANES.

  2. Me estreno hoy con Bibamabloc al descubrir me estaba entrando la web como spam y no accedía. Considero muy interesante su contenido y alternativas de atención, claro que abruma tanta oferta y es complicado seleccionarla. Me he detenido en la presentación del libro sobre el dolor de huesos; me ha sabido a poco y trataré de conseguir la Guía. Creo que en próximas entradas me pararé en más opciones.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.