Anthony, Carol K. Guía del I Ching. Barcelona: La Liebre de Marzo, 1997
Mantingues una pantalla mental buida
i roman alerta a l’inesperat
El Yijing és un llibre oracular xinès, dels primers textos que se suposen escrits cap al 1200 a. C. i un dels Cinc Clàssics confucians.
El terme Yijing significa “llibre de les mutacions”. El text va ser ampliat durant la dinastia Zhou i posteriorment per comentaristes de l’escola de Confuci, però el seu contingut original és de procedència taoista. Es creu que descriu la situació present de qui ho consulta i prediu la manera en què es resoldrà en el futur si s’adopta davant d’ella la posició correcta. És un llibre endevinatori i també un llibre moral, alhora que per la seva estructura i simbologia és un llibre filosòfic i cosmogònic. En el seu aspecte cosmogònic descriu un univers en el qual l’energia creadora prové del cel, en tant la terra és receptora i fecundadora d’aquesta energia primària.
El Yijing considera el canvi com l’única realitat existent, l’ésser. Experimentar el Yijing és intentar comprendre com es generen i es produeixen els canvis en les nostres circumstàncies i en nosaltres mateixos. La possibilitat de descobrir les contradiccions que s’amaguen darrere de les aparences i arribar a comprendre els canvis que es produeixen en la nostra vida, és principalment el que ens ofereix el Yijing a través de l’estructura d’idees representades en els diferents símbols i hexagrames i de les relacions que s’estableixen entre les mateixes.
El text del Yijing és una agrupació de declaracions oraculars representades per 64 conjunts de sis línies anomenades hexagrames (卦 GUA). Cada hexagrama és una figura composta de sis línies horitzontals apilades (爻 Yao). Cada línia és Yang (línia ininterrompuda o sòlida), o Yin (línia oberta, trencada o trencada amb un forat al centre). Amb sis d’aquestes línies apilades de baix a dalt hi ha 26 o 64 combinacions possibles, i per tant 64 hexagrames. Cada hexagrama té un nom i un tema i dóna un consell que gira al voltant de dubtes interns relacionats amb les nostres circumstàncies més immediates. Aquests consells ens ajudaran a discernir quines actituds estan en harmonia amb les demandes del món invisible (el tao) o són contràries a aquest; el qual equival a estar en harmonia amb la nostra veritat interior.
El Yijing és un mitjà entre nosaltres i un món invisible que acompanya la nostra existència quotidiana, pot ser llegit com un llibre però obté vida només quan se’l consulta per l’atzar.
L’únic propòsit del Yijing és ser mitjà entre un mateix i “el gran savi” que parla a través de l’oracle i aquesta guia pretén que el lector honri aquesta relació, comprengui els principis bàsics que operen la vida i aconsegueixi experimentar i arribar a confiar en els seus sentiments interiors en aplicar els seus principis.
Ens trobem amb una guia per a la interpretació de l’obra clàssica de Richard Wilhelm del I Ching, versió apareguda el 1924 i a partir de la qual va començar a notar-se l’interès a Occident per aquest oracle, capaç de ser un mirall dels nostres pensaments ocults i de reflectir amb gran precisió la nostra veritat interior.
L’autora ens diu que aquest llibre se li va acudir en un moment de crisi personal, i li va ajudar d’una manera que no podria haver imaginat, mostrant-li que els temps de crisi són també temps d’oportunitat. El Yijing és una guia per a aquest viatge. Ens mostra que quan valorem i som fidels a nosaltres mateixos i per als nostres potencials, tot el Cosmos ve a ajudar-nos.
Cal esmentar que aquesta versió no és una traducció directa del Yijing, sinó una ‘nova’ formulació del mateix, sempre tenint en compte la filosofia dels hexagrames així com el pensament taoista que subjau en el clàssic Llibre de les Mutacions. Es pot prendre com un complement ‘aclaridor’ al llibre de Wilhelm-com l’autora suggereix-, però també com una edició que es pot consultar de forma independent d’altres edicions del Yijing. La guia es complementa amb uns annexos sobre com consultar el Yijing, com interpretar-ho, claus per identificar els hexagrames o com meditar amb ells.
L’Institut I Ching va ser fundat l’any 2000 per Carol K. Anthony i Hanna Moog, per ensenyar i compartir els nous descobriments que han après des del I Ching.
Entrevista de l’autora What is the I Ching really about?
1 Comment
Veritablement le trobat molt interessant el llibre de Carol K. Anthony “Guia del I Ching” es una oportunitat fantástica poder accedir per internet a aquestes informacións i resenyes de llibres, música, cine,ciencia, etc que no eren possible fins ara. ¡Molt feliç i agraït per aixo!.