La filla del Ganges, d’Asha Miró

LA FILLA DEL GANGES, D’ASHA MIRÓ

Asha Miró és l’autora i protagonista d’aquesta obra que ens relata paral·lelament la història de la seva adopció i el viatge que va fer molts anys després al seu país de naixement a la recerca dels seus orígens.

A través dels ulls de la seva mare adoptiva, que en un diari enregistra les emocions, les dificultats i els jocs atzarosos de la vida que els van portar a adoptar a l’Asha a l’edat de set anys, l’autora narra la seva infantesa i contrasta la seva la vida amb una família generosa disposada a donar-li tot l’afecte i tots els recursos perquè pugui desenvolupar-se com desitgi, amb la vida en un orfenat, en aquest cas de l’Índia, on també té la fortuna de ser tractada amb afecte i comprensió. Així i tot, la diferencia és enorme: dormir a una habitació en un llit o a una gran sala sobre el terra fred amb només una tovallola com a llit o no tenir accés a una alimentació adequada, per exemple.
LA FILLA DEL GANGES, D’ASHA MIRÓ

MIRÓ, Asha
La Filla del Ganges

Barcelona: La Magrana, 2004

ebiblio

La novel·la ens porta al món interior d’una persona que ha estat adoptada, que no és només un món de dubtes sinó també d’agraïment per la generositat rebuda, no tan sols per part de la seva família adoptiva que l’omple de generositat i amor, sinó també de les monges que es van fer càrrec d’ella als orfenats on va passar la seva infantesa. Al llarg de la novel·la destaca la importància que té en el desenvolupament d’una persona rebre afecte i gaudir d’un entorn amable durant el seu creixement i també els valors i sentiments profunds que es generen quan es rep molt a la vida havent conegut el que és tenir poc: la capacitat de valorar uns pares generosos, les petites coses pràctiques, la comoditat, un llit. I la sensació de ser afortunada, d’adonar-se que igual que ella ha rebut quan ho necessitava ara té la possibilitat de donar.

Així que quan decideix anar cap a l’Índia no ho vol fer com a una turista que deixa passar el país per davant seu, que amb totes les comoditats només agafa, sinó que vol anar oferint, donant alguna cosa, tal com ella ha rebut. Ho fa a través d’una ONG. Asha marxa a un camp de treball que li permetrà conèixer la realitat més dura del seu país d’origen. Una realitat ambigua i contrastant, de colors, música, riure i amabilitat, però també de molta pobresa.

L’autora ens explica com es va adaptant a aquesta nova cultura que ja no és la seva, com aprèn a acceptar qüestions que al principi li són difícils d’entendre i ampliar la seva mirada, abans una mica obnubilada amb prejudicis i idees preconcebudes i rígides sobre com han de ser les coses.

El viatge que ens narra l’autora és un viatge per partida doble: el viatge de descobriment d’una nova cultura, aquella que conforma les seves arrels i els seus primers records, però també un viatge de descobriment interior ple de temors, dubtes i inquietuds. Qui eren els seus pares?, per què la van abandonar? Com és aquell país del qual tant ha sentit parlar i del que ella va sortir tan petita, del qual no recorda la llengua, ni pràcticament res?

La filla del Ganges és una obra amena i emotiva, un passeig per una cultura plena de colors, mites, llegendes i enormes contrastos. La recerca de la identitat, el món de l’adopció internacional, el contrast entre dues cultures i entre classes socials són alguns dels temes que trobarem en aquest llibre, tot emmarcat en un relat que ens recorda el valor de la generositat i els efectes positius de créixer en un entorn on el fet de donar està molt per sobre que el de tenir.

El trobaràs a la Biblioteca Virtual, en la categoria de Novel·la i també a l’eBiblio.

I si t’ha agradat, pots trobar altres llibres de l’autora a l’eBiblio.

Recorda que a la biblioteca Jaume Fuster tenim un Club d’Audiollibres on escoltem i comentem obres literàries, des de les més clàssiques fins a les més modernes.

Asha Miró és una de les autores que escoltarem aquesta temporada.

Vols escoltar-la tu també?

Relaxa’t mentre fas un viatge per l’Índia i deixa que t’expliquin històries!

1 Comment

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.