La petita intolerància de Mar Pavon i Virginia García

PAVON, Mar; GARCÍA, Virginia. La petita intolerància

PAVON, Mar; GARCÍA, Virginia. La petita intolerància

PAVON, Mar / GARCÍA, Virginia
La petita intolerància

Sant Feliu de Guixols: Tramuntana, 2018

 
Que volem dir quan parlem d’educar un infant? És el mateix educació i ensenyament? Heu reflexionat prou sobre qui recau l’educació d’un infant?

Sigui com sigui, fer créixer els petits en un ambient afectivament sa i de respecte és una tasca molt complicada que es perllonga al llarg de la vida d’una persona.

No hi ha dubte que en l’educació dels infants tothom hi té el seu paper: la família, l’entorn, l’escola; el treball conjunt serà el que doni als petits les eines per anar creixent en el respecte cap als altres.

La petita intolerància ens parla de tot això. Ho fa d’una manera tremendament efectista, mostrant a la intolerància com la mare de l’odi que genera el menyspreu, els prejudicis, els insults, el racisme, la xenofòbia, etc., i dotant-la de personalitat per fer-la més creïble. Feu el joc de buscar-la, la trobareu petita i amagada però, com diu el text, fent-se notar.

El text de Mar Pavón utilitza la tècnica de la repetició per fer la redacció més propera als més petits. Sense ser un conte de fórmula, el recurs de la reiteració remarca els efectes de la intolerància pàgina rere pàgina aconseguint, així, clarificar un terme tan abstracte com aquest.

Si amb això no ens resulta prou fàcil d’entendre, ens hi ajudarà la tipografia del text destacant, aquelles paraules que descriuen els efectes de la intolerància.

Per acabar de donar forma a aquest àlbum, els dibuixos de la Virginia García fan de complement perfecte: no només transmeten l’expressivitat dels personatges, sinó que també l’encerten amb la disposició i l’estructura.

I el millor de tot és que aquest àlbum ens dóna solucions per acabar amb la intolerància. Ho fa introduint un altre terme: el respecte, un concepte força abstracte però que queda perfectament clar en quatre planes.
 
Altres llibres i contes que hem ressenyat al Bibarnabloc i que treballen els temes de la tolerància i el respecte són:

https://bibarnabloc.cat/2019/04/01/a-baix-els-murs-de-eric-battut/

https://bibarnabloc.cat/2018/03/15/petits-grandes-gestos-per-la-humanitat/

https://bibarnabloc.cat/2014/10/24/wonder-o-la-llico-de-laugust/

https://bibarnabloc.cat/2017/11/16/llum-ences-richard-marnier/

https://bibarnabloc.cat/2017/04/07/yo-voy-conmigo/
 
A més a més trobareu un munt de llibres infantils que parlen sobre aquests temes a Biblioteques de Barcelona, per saber quins només heu d’anar al següent enllaç.
 

1 Comment

  1. […] La petita intolerància de Mar Pavón i Virgínia García és un preciós àlbum il·lustrat que fa pensar sobre els fets quotidians d’odi, discriminació i intolerància. Encara que el format pugui semblar infantil, és encertat per totes les edats. El mal, com deia Hannah Arendt, està present en els detalls de la vida de cada dia. […]

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.