On és l’Estel·la? / Toni Galmés

Galmés, Toni
On és l’Estel·la?

Barcelona: Comanegra, 2018

 
Vaig descobrir l’existència d’aquest llibre per l’enrabiada que va provocar a molta gent: en aquesta columna de Núria Cadenes podeu llegir una mica el perquè de tot plegat.

Què és aquest llibre? És com una adaptació d’aquells llibres d’On és Wally?, on calia trobar en Wally entremig de molta gent i en dibuixos plens de detalls. Dibuixos barrocs que permetien passar-ho bé i observar mentre es buscava l’entremaliat Wally o d’altres coses que corrien pel dibuix. Això és exactament el mateix; cal buscar l’Estel·la, i d’altres objectes, personatges i coses concretes. I per això tant d’enrenou? Bé, la primera làmina és sobre Onzes de Setembre històrics; la segona, sobre el començament de setembre del 2017 (amb la policia buscant paperetes), o el 20 de setembre amb la gent davant la seu d’Economia i els Jordis damunt el cotxe; i l’1 d’octubre i…

Són moments icònics d’una gran força en tot això que s’està anomenant el procés (podeu trobar-ne fotografies en aquest meravellós llibre). És una manera de fer un repàs a aquells moments, amb una mica de perspectiva i sentit de l’humor. Alhora, ens podem deixar enlluernar pels gags i els acudits que el dibuixant ha introduït a cada pàgina. En la millor tradició d’aquests llibres, no serà gens fàcil trobar l’Estel·la, o les altres coses que se’ns demana a cada làmina. Serà tot un repte fer el ple. Com sempre que es genera soroll mediàtic, el llibre s’ha venut prou bé, fet que ha permès a l’autor de fer-ne una continuació. Per tant, aviat podrem seguir buscant l’Estel·la.
 


 
Un llibre per entretenir-se, per jugar i per mirar-se l’actualitat amb humor, cosa que els falta als policies que han denunciat el llibre. Molt patir per mirades d’odi, però bé que repartien el dia 1… Evidentment, també és un llibre que ofendrà els qui s’ofenen per qualsevol cosa que tracti el tema del procés i no ho faci segons la seva òptica particular; bé, el fet d’estar ofès no implica tenir raó.

Ànims! I a veure si trobeu l’Estel·la!
 

3 Comments

  1. Desde que el vaig veure a la setmana del llibre en català vaig pensar en el mític Wally que tants bons moments em va fer passar quan era petit. Segur que l’Estela pot ser una gran protagonista per les noves generacions i pels nostàlgics de les anteriors.

  2. Bona tarda,

    Desconeixia aquest llibre…bé, pel que he pogut llegir és com una adaptació actual al famós Wally.

    A veure si la meva curiositat em porta a buscar l’ Estel.la en els prestarges de les Biblioteques.

  3. El llibre agafa la idea dels llibres de Wally i la porta al nostre aquí i ara, aquesta és la gràcia, el retrat de dies molt concrets amb l’excusa de buscar l’Estel·la.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.