Vila, Agustí. 3055 Jean Leon. Barcelona: Cameo, DL 2008
Com un noiet de Santander, fugint de les misèries de la Guerra Civil espanyola, acaba muntant un restaurant a Beverly Hills on les estrelles de cinema americanes dels 50 s’hi troben com a casa?
La resposta la trobem en el documental 3055 Jean Leon, d’Agustí Vila, un recorregut per la inusual vida de Ceferino Carreño.
El documental barreja la biografia, el testimoni de familiars, amics, treballadors i clients amb actuacions d’estudiants d’art dramàtic. Aquests últims interpreten passatges de la vida del protagonista, juntament amb fragments d’obres de Tennessee Williams (el dramaturg que millor va representar el fracàs del seu temps) per tractar de donar forma a l’enigmàtica vida de Jean Leon.


Ceferino, originari de Santander, va deixar enrere l’Espanya devastada per la Guerra Civil per instal·lar-se, tot passant primer per Barcelona, París i Nova York, a Hollywood l’any 1950. Va arribar a Amèrica a bord d’un vaixell de càrrega com a polissó i després d’allistar-se a l’exèrcit va adoptar una nova personalitat, es convertí en Jean Leon.
A la costa oest va fer de taxista i de cambrer a Villa Capri, propietat de l’actor Frank Sinatra i de Joe di Maggio, on va fer molta amistat amb els actors que freqüentaven el local.

També va intentar ser actor (el seu gran somni) sense gaire èxit. Finalment, el 57, obre el seu propi restaurant: La Scala, un lloc on els fotògrafs de premsa estaven vedats, especialment pensat per acollir les estrelles més rutilants de Hollywood.

Entre els clients de la Scala hi podíem trobar actors de renom com: Paul Newman, Dennis Hopper, Angie Dickinson, Robert Wagner, James Dean, Frank Sinatra, Marilyn Monroe…
L’any 62 va començar una altra aventura, va adquirir les millors terres del Penedès i va constituir la Finca Jean Leon, on va ser pioner en la plantació de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Chardonnay. La finca continua funcionant, així que encara avui dia podem degustar els seus productes.

El últims dies de la seva vida, afectat per una greu malaltia, els va passar navegant amb el seu vaixell per Tailàndia, on va morir l’any 1996.
Si voleu entendre una mica millor el personatge, no teniu més remei que emportar-vos a casa el documental… Aquí us deixo 2 minuts i mig del metratge:
3 Comments
Un gran documental d’un personatge singular, un autèntic “buscavidas”… Els seus vins són d’una gran qualitat… Crec recordar que en el documental surt el seu antic bodeguer explicant com s’ho van fer per introduir aquestes varietats de raïm per primer cop a Catalunya… Un fenómeno!
Vaig veure aquest documental fa temps; em va agradar la història d’aquest personatge, sobretot la seva capacitat de reinventar-se i de no rendir-se davant els sotracs de la vida…
El vaig veure per la tele fa uns anys i em va interessar molt aquest documental. Una personalitat molt forta amb aquesta vessant aventurera en totes les empreses que va abordar a la seva vida: el vi i l’aventura del restaurant amb els famosos de Hollywood… per no deixar de banda el seu final a Tailàndia quan era a punt d’obrir un nou restaurant…. Un aventurer dels que ja no trobem!