Les mateixes estrelles - Núria Martí ConstansMartí Constans, Núria. Les mateixes estrelles. Barcelona: Comissions Obreres de Catalunya – Abadia de Montserrat, 2010

Martí Constans, Núria. Bajo el mismo cielo: el Winnipeg rumbo a Chile. Barcelona: La Mar de Fàcil, 2011

L’escriptora gironina Núria Martí Constans va guanyar amb aquesta obra el 1r Premi de novel·la curta de Lectura Fàcil l’any 2010.

Els materials de Lectura Fàcil són llibres, documents, pàgines webs, etc. elaborats amb especial cura per ser llegits i entesos per persones que tenen dificultats lectores, bé perquè són persones amb una discapacitat o bé perquè són lectors amb llenguatge o habilitats de lectura limitats que durant un temps determinat trobaran útils aquests materials. La Lectura Fàcil els proporciona una oportunitat per millorar les seves habilitats lectores.

Els materials de lectura fàcil estan elaborats amb una cura especial, utilitzen frases curtes, un llenguatge senzill, relaten accions directes i les il·lustracions faciliten enormement la comprensió del text.

El fet que estigui escrita segons aquests principis no significa però que la novel·la perdi interès o no pugui ser llegida per qualsevol persona, a Les Mateixes Estrelles trobem una novel·la emocionant i tendra que reflexiona sobre la necessitat de superar, sense oblidar, aquells fets que ens han fet mal i que no ens deixen continuar endavant.

Font: www.publico.es

La trama es basa en un fet històric real que va marcar la vida de moltes persones a les darreries de la Guerra Civil espanyola: l’any 1939 Pablo Neruda va dur a Xile més de 2.000 persones que fugien de la Guerra Civil espanyola a bord d’un vaixell, el Winnipeg.

Teresa, la protagonista de la nostra història, serà junt amb la seva filla Miranda una de les persones que puja al vaixell amb l’esperança de trobar a Xile una vida millor lluny de les crueltats de la guerra.

Les Mateixes Estrelles és una història de lluita, de guerra, però també de supervivència, d’esperança i d’amor que retracta una època dura i difícil i l’afany d’una dona per oferir a la seva filla un futur.

La Núria Martí ens explica a aquesta entrevista el procés de creació de la novel·la:

El vaixell Winnipeg va arribar a les costes de Valparaíso (Xile) el 3 de setembre de 1939 amb 2200 immigrants espanyols procedents de França. Els immigrants eren refugiats republicans de la Guerra Civil Espanyola que havien fugit d’Espanya per l’arribada de Franco al poder i la majoria es trobava en camps de concentració francesos. El viatge va ser promogut i organitzat pel poeta Pablo Neruda i patrocinat pel president Xilè Pedro Aguirre Cerda

Neruda amb el vaixell Winnipeg
Neruda amb el vaixell Winnipeg. Font: http://nerudavive.cl/

Neruda va participar activament en l’organització del viatge i en l’adaptació del vaixell de càrrega perquè pogués transportar tantes persones.

La nit que el Winnipeg va sortir de port, Pablo Neruda va escriure la següent frase, que recorda a les seves memòries:

“Que la crítica borre toda mi poesía, si le parece. Pero este poema, que hoy recuerdo, no podrá borrarlo nadie”
(Pablo Neruda, Trompeloup, 4 d’agost de 1939)
.

Si tens curiositat per saber més sobre el Winnipeg, visita la pàgina del 70 aniversari de la seva arribada a Xile.

Trobareu aquesta novel·la, entre altres biblioteques, al centre d’interès en Educació d’Adults de la Biblioteca Bon Pastor dintre de la secció Aprenentatge del català.

Amb aquest centre d’interès us volem proporcionar un seguit de recursos i material per a l’educació d’adults i la formació contínua. Us oferim materials per:

  • aprendre català i castellà
  • preparar l’accés a diferents cicles d’ensenyament
  • iniciar-se en les noves tecnologies
  • preparar les proves per obtenir del carnet de conduir, i
  • materials per a formadors per preparar les seves classes i activitats.

A més a més també podràs gaudir de lectures adaptades com són els materials de lectura fàcil i lectures graduades per nivells.

Segons l’Associació de Lectura Fàcil els materials de Lectura Fàcil són necessaris per diferents motius: perquè un 30% de la població té dificultats lectores, perquè l’accés a la lectura és una necessitat social i perquè llegir és un plaer que permet compartir idees, pensaments i experiències.

Així ho creiem des de les biblioteques que apostem per aquest tipus de material com a ferramenta de promoció de la lectura i creixement personal, com assenyalen les Directrius de Lectura Fàcil publicades pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya:

“Tenir accés a la cultura, la literatura i la informació –i en una forma entenedora– és un dret democràtic. És de vital importància que tota la ciutadania sigui capaç de rebre informació sobre el que està passant a la societat. Per tal d’exercir els seus drets democràtics i de controlar la pròpia vida, una persona necessita estar ben informada. La qualitat de vida és també un factor important. Poder llegir dóna a la persona una quantitat tremenda de confiança en ella mateixa, i la capacita per ampliar la seva visió del món i per prendre el control de la seva pròpia vida. A través de la lectura, la gent és capaç de compartir idees, pensaments i experiències, i de créixer com a éssers humans”.

 

1 Comment

  1. Bona recomanació Elizabeth. Crec que són uns materials molt interessants que tenim a les biblioteques i alhora desconeguts per molta gent.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.