Mundo Idiota, el Peter Bagge més salvatge

Peter Bagge - Mundo idiota - Vol 1

Bagge, Peter
Mundo idiota

Barcelona: La Cúpula, 2018

 
Per fer una presentació ràpida, Peter Bagge és el principal autor del còmic underground americà, als 90 la seva sèrie Odio (de la que ja en vaig parlar en aquesta entrada) el va catapultar a la fama, merescudament. Però la glòria de les aventures de Buddy Bradley pot fer que no ens fixem en altres coses d’ell, i seria una pena. Mundo idiota és el Peter Bagge més animal, més punyent, més cínic… sense la necessitat de mantenir un fil argumental i una continuïtat, es lliura a petites històries que poden anar des d’una tira a unes poques pàgines a donar el millor de si mateix sense cap mena de censura. Si creieu que Odio era prou fort en aquest sentit permeteu-me que us digui que no sabeu el que us espera.
 

Mundo idiota / Peter Bagge
 
Un guió centrat en la petita història, el gag minúscul i un grafisme encara molt proper a Robert Crumb. Així com en els àlbums d’Odio veiem l’evolució de Peter Bagge cap a un estil més net i que en algun moment fins i tot podria passar per “línia clara”, aquí tenim un Bagge més primigeni, més brut i més barroc. Això no necessàriament és millor però per l’estil d’aquestes històries és el que millor encaixa; brut i directe, underground pel broc gros.

Personatges com Studs Kirby, Junior, Girly Girl i tantíssims més campen per aquestes pàgines, aquest és el seu camp de jocs, però no només, en aquestes pàgines també va ser on va anar apareixent la preqüela d’Odio. Això s’ha respectat en aquesta edició que a més a més és més luxosa i fidel a l’original que la que teníem fins ara: els còmics de grapa de la línia Brut Comix i alguns volums monogràfics d’algun personatge (Studs Kirby, Junior). Aquestes edicions ja tenien alguns anys i eren força introbables, o sigui que cal celebrar que La Cúpula torni a posar a disposició del públic una de les principals obres de tot un referent del còmic underground.
 


 

1 Comment

  1. Un dels grans del còmic i la novel·la gràfica underground. Moltes de les seves obres dels anys vuitanta i noranta encara es continuen venent.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.