Què no faries per l’amor de la teva vida?

Los enamoramientos - Javier Marias

Los enamoramientos - Javier MariasMarías, Javier. Los Enamoramientos. Madrid : Alfaguara, 2011

“La última vez que vi a Miguel Desvern o Deverne fue también la última vez que lo vio su mujer”, després de llegir la primera frase del llibre no vaig poder deixar la història. La mort és el punt de partida de Los enamoramientos, i, a partir d’aquí, s’entrellaça amb l’amor fent fluir una història que poc a poc t’enganxa i et fa sentir mil emocions.

La història gira al voltant del triangle  dels “enamoraments” entre el matrimoni de Luísa i Miguel, entre María i Díaz-Varela, entre Díaz-Varela i Luísa, i una mort, però no us deixeu enganyar, no és el clàssic triangle amorós o una història policíaca, a mesura que es va desvelant informació, es torna complexa i molt intensa.

La narració comença amb la mort d’un empresari apunyalat per un aparcacotxes. La protagonista, María Dolz, coneixia el mort ja que coincidia amb ell i la seva esposa esmorzant. Allò que comença com un de tants crims, es transforma en un assassinat molt planejat o, fins i tot, en un suïcidi assistit … no us desvelo res més!

Font: web oficial de l'autor

Javier Marías, amb novel·les traduïdes a quaranta llengües, publicades a 50 països, i més de sis milions d’exemplars venuts, és un dels escriptors espanyols amb més projecció internacional. L’obra anterior va ser Tu rostro mañana (2002-2007), una novel·la en tres volums que, a través de la ficció, explica diversos episodis de la història europea del segle XX, a Los enamoramientos, en canvi, l’autor es centra més en els conflictes dels personatges i les seves històries personals.

Los enamoramientos és una novel·la que analitza molt als personatges, els seus desitjos ocults i les seves misèries. La majoria de la història l’explica María, la protagonista, en primera persona, tot i que, sense donar-nos compte altres personatges es van involucrant i donant també la seva visió de la història. És curiós que la protagonista de la història sigui una dona, ja que Marías tendeix als protagonistes masculins, com en Todas las almas o Mañana en la batalla piensa en mí .

Javier Marías amb Eduardo Mendoza © Jordi Casañas

Vam tenir l’oportunitat d’escoltar Javier Marías el 14 d’abril de l’any passat. L’autor va conversar amb Eduardo Mendoza a la Biblioteca Jaume Fuster sobre la seva trajectòria literària i, especialment, sobre la seva última obra: Los enamoramientos. També van parlar sobre els llibres en general i l’ofici d’escriure, tot un luxe!

Us deixo amb l’autor, Javier Marías, parlant de l’obra.

Per cert, si voleu saber-ne podeu consultar el web de l’autor, el seu bloc o la pàgina facebook de la novel·la.

5 Comments

  1. Em vaig llegir el llibre ja fa mesos, però em va agradar molt. No us perdeu l’història “paral·lela” d’ : El coronel Chabert de Balzac. És una història que connecta molt bé asmb los enamoramientos …descobriu perquè…

  2. Ayer muchos nos quedamos sin poder escuchar a Javier Marías en la Biblioteca Jaume Fuster. Los dos cancerberos que custodiaban la escalera de acceso al auditorio ni siquiera nos dejaron entrar al mismo y asistir de pie. ¡Fatal!

    • Hola Pilar. Sentimos que no puedieses acceder. En todos nuestros canales de comunicación avisamos que la capacidad de la sala es limitada por cuestiones de seguridad.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.