Sorry - Zoran DrvenkarDrvenkar, Zoran. Sorry
Barcelona : Seix Barral, 2011

Si voleu una lectura per relaxar-vos, abans d’anar a dormir, oblideu-vos d’aquest títol.

Llegint Sorry ens endinsem en una tensió permanent que ens mantindrà enganxats des del brutal inici fins l’última pàgina. Quatre joves ex-companys d’escola (Frauke, Tamara, Wolf i Kris) decideixen canviar les seves vides, monòtones i sense cap perspectiva de futur, endintsant-se en un projecte comú.

La idea de Kris els porta a crear un nou concepte de negoci “Sorry” que els hi farà assaborir l’èxit, fins que l’anunci redactat per Tamara, que serveix de ganxo per atraure clients, arriba a la persona inadequada i comencen a viure un autèntic malson. Tot i que el seu treball consisteix en demanar disculpes en nom d’altres i sembla relativament senzill, no sempre és possible portar-ho a terme, la culpa sovint pot pesar massa i no tothom pot acceptar una disculpa.

Un dels encàrrecs que reben els adreça a una dona assassinada, a qui han de demanar perdó en nom de l’assassí i posterioment desfer-se del seu cos. Aquesta situació comença a generar conflictes entre tots quatre per les diferències d’opinió i dilemes personals amb que es van trobant.

És un thriller directe, pertorbador i diferent, amb un argument que surt d’allò típic que esperem d’aquest gènere. L’autor ens fa partícips d’una història on les sospites passen d’un personatge a un altre amb relativa facilitat i on ens serà difícil distingir la innocència de la culpa. Aconsegueix crear un vincle entre el lector i els personatges, fent-nos espectadors directes d’escenes que a ells se’ls hi escapen.

Sorry - Zoran Drvenkar
Zoran Drvenkar

Narrat a través de dues històries, es van fent salts al passat, amb un detall sovint excessiu, que ens permeten agafar el fil i relacionar els personatges amb el desenvolupament dels fets. No hem d’esperar una narració guiada i lineal, sinó que hem de mantenir l’atenció constantment per no perdre detall.

El croata Zoran Drvenkar ha guanyat amb Sorry el Premi Friedrich Glauser 2010, a la millor novel·la negra d’Alemanya, Suïssa i Àustria.

També va ser seleccionada, al Festival de Cinema de Berlin, entre els dotze millors llibres per portar a la gran pantalla. De moment, la productora UFO ja n’ha adquirit els drets cinematogràfics.

Aquí teniu el Booktrailer de Sorry i l’article publicat a El PaísMe siento cómodo imprimiendo el caos“, on trobareu més informació sobre l’autor i la novel·la.


 
Guia de lectura BCNegra12. Biblioteques de Barcelona:

 

7 Comments

  1. Té mooolt bona pinta però aquest llibre ha de fer un “jinye” que et mores! me’l llegiré, però crec que no miraré la pel·lícula, el booktrailer ja m’ha fet por …

  2. Us recomano una altra novel·la, no tant totxo… hehehe, que potser també us agradi. Es tracta de Nada, de l’escriptora danesa Janne Teller, protagonitzada per un grup d’adolescents que també es troben en situacions en les que han de prendre decisions, fet que genera conflictes entre ells. No és tant un thriller sinó més aviat un drama.

    • Isidore, totalment d’acord amb la recomanació de “Nada”, és impactant i pàgina a pàgina la història es va fent més dura i increïble. No hi ha límits.
      Per cert, la Janne Teller ha tret un nou títol “Vine”, que en breu el trobarem a les biblioteques. Haurem de veure si és del mateix estil…

  3. ¿Todo vale?
    Después de haberme leído este libro, me cuestioné por qué la gente no daba la cara cuando ofendía a una persona. Hay que dar la cara y no esconderse de sus actos.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.