Vivir es fácil con los ojos cerrados de David Trueba

Vivir es fácil con los ojos cerrados - David Trueba

Vivir es fácil con los ojos cerrados - David Trueba

Trueba, David
Vivir es fácil con los ojos cerrados
Madrid: Universal, 2014

El passat dilluns 3 de novembre va ser un dia plujós a tot Barcelona, tret a la Biblioteca Xavier Benguerel que va sortir el sol en forma de conversa entre el periodista Albert Lladó i l’escriptor, periodista, guionista i director de cinema David Trueba (Madrid, 1969).

El motiu d’aquesta conversa va ser la tercera edició del cicle Literatura i pantalla, i el convidat d’enguany va ser el David Trueba perquè reuneix la condició de novel·lista i cineasta.

Des de la primera pregunta de l’Albert Lladó vam intuir que passaríem una tarda molt interessant i plena d’humor, quan li va preguntar per la importància de la figura del mestre en la seva obra cinematogràfica, fet que va comportar la sorpresa del mateix director, que no havia reflexionat mai sobre aquest fet. Un exemple de la importància del mestre la trobem a la seva darrera pel·lícula Vivir es fácil con los ojos cerrados.

David Trueba va confessar que, a banda del seu germà Fernando, el seu mestre va ser Rafael Azcona (Logroño, 1926 – Madrid, 2008), guionista de directors com Marco Ferreri, Luis Garcia Berlanga, Carlos Saura, Fernando Trueba o Jose Luis Cuerda entre d’altres. I que encara recorda un consell que li va donar: “la imaginació està molt bé, però fixa’t en el món real”. Un bon exemple el trobem al guió de la pel·lícula El cochecito (Marco Ferreri, 1960).

Un altre fet que es va destacar durant la conversa va ser la importància de la barreja intergeneracional a la seva obra, idea molt relacionada a la seva pròpia família. I no entén la segregació ni dels llibres ni de les pel·lícules per franges d’edat.

A part d’aquestes reflexions, el diàleg va estar farcit de moltes anècdotes divertides i amenes, algunes de les quals van ser en forma de records i situacions amb el seu mestre Rafael Azcona.

Al final de la conversa, David Trueba ens va avançar una novetat, i és que el pròxim mes de febrer sortirà publicada la seva nova novel·la, i que per primera vegada li havia passat que mentre l’escrivia pensava en la seva adaptació cinematogràfica.

Fotografia: Jordi Casañas
Fotografia: Jordi Casañas

En el torn de preguntes del públic, molts el van felicitar pels sis Goyas guanyats per la pel·lícula Vivir es facil con los ojos cerrados, protagonitzada per Javier Cámara, Natalia de Molina, Francesc Colomer i Ramon Fontserè. Un guió original basat en el fet real en què un professor de Cartagena, Juan Carrión, va anar a Almeria l’any 1966 per parlar amb John Lennon, mentre estava rodant una pel·lícula, i demanar-li que es publiquessin traduïdes les lletres de les seves cançons a l’espanyol. No és casualitat que el títol del llargmetratge formi part de la lletra de la cançó Strawberry fields forever que el membre de The Beatles va compondre a Almeria.

Fa pocs mesos, l’Acadèmia espanyola de cine la va seleccionar perquè representés Espanya als Òscars d’aquest any. La resposta la tindrem al pròxim mes de gener.

Gaudiu del tràiler de la pel·lícula!!!!

3 Comments

  1. La pelicula nos gustó, el profesor es una de esas personas buenas que tiene un objetivo y lo persigue y lo intenta hasta conseguirlo, y lo mejor de todo es que es por una buena causa(sus alumnos). Si veo en libro en la biblioteca lo cogeré; y por descontado que esperaré a esa nueva novela de David Trueba para comprarla por Sant Jordi.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.