Club de lectura de Literatura, salut i ciència.
Biblioteca Sagrada Família – JMAL
Conductora: Bibiana Bonmatí
Aquest llibre s’ha llegit en el club de lectura de literatura, salut i ciència de la biblioteca
Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte
Més informació dels clubs de lectura.
L’obra
La ciència és propensa a les controvèrsies, segons l’autor David Bueno. El mateix mètode científic les alimenta, en contraposar dades que provenen d’experiments, observacions o deduccions diferents, la qual cosa implica que les interpretacions puguin ser diverses.
En l’obra l’autor parlar de Xips d’ADN a l’hospital, les costelles de l’ovella Dolly, el risc de voler lligar i triar parella, la ruleta russa dels canvis evolutius, la felicitat i l’amor etern, els gens de la política, l’estigma de la pedofília i l’elixir de l’eterna joventut. Aquestes són algunes de les propostes que es desenvolupen al llarg dels capítols del llibre. Segons l’autor, cada controvèrsia conté una explicació bàsica i senzilla, però científicament contrastada, a partir de la qual planteja una sèrie d’interrogants que, de manera expressa, ha deixat oberts.
Les controvèrsies neixen de la nostra capacitat de reflexió i són una conseqüència directa de les nostres potencialitats mentals. Reflexionar no és una tasca fàcil, malgrat que per a la nostra espècie sigui estrictament necessària, atesa la consciència que tenim de nosaltres mateixos i la gran capacitat creativa de què gaudim. Aquest és l’exercici estimulant que proposa l’autor del llibre a tot tipus de públic: la possibilitat de pensar reflexivament i d’abordar moltes qüestions que ens plantegen les descobertes en biologia i les seves aplicacions. Tal com apunta el professor David Bueno, el llibre no ofereix cap solució, perquè les solucions han de sorgir de la reflexió col·lectiva, i en una societat lliure i democràtica aquesta ha de néixer necessàriament de la reflexió personal.
Unes controvèrsies que neixen de la nostra capacitat de reflexió, i que troben el seu camp d’estudi en la bioètica. Tanmateix, reflexionar no és una tasca fàcil, malgrat que per a la nostra espècie sigui estrictament necessària, atesa la consciència que tenim de nosaltres mateixos i la gran capacitat creativa de què gaudim.
Fonts: UB.edu / Cossetania
L’autor
David Bueno i Torrens és investigador i professor titular del Departament de Genètica a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) des del 2000. Va realitzar estudis post-doctorals al Departament de Bioquímica a la Universitat d’Oxford al Regne Unit (1994-1996) després de llicenciar-se en biologia a la UB i realitzar el seu doctorat a la mateixa universitat.
La seva activitat investigadora se centra en el sistema nerviós central. Està treballant en tres grans línies de recerca. La primera de les quals rau en aspectes clau del desenvolupament del sistema nerviós central dels vertebrats, entre els quals s’inclou l’espècie humana. La segona línia d’investigació té a veure amb l’estudi de la proliferació de cèl·lules nervioses i l’estudi d’algunes malalties neurodegeneratives en adults i, finalment, en els embrions, el professor Bueno estudia com es distribueixen els fluids en els primers estadis de la formació del sistema nerviós embrionari.
En la seva vessant d’escriptor i divulgador científica, compta amb obres com ara Órgans a la carta que va merèixer una menció d’Honor al VII certamen Ciencia en Acción (Alcobendas, Madrid, 2006) dins la modalitat de treballs de divulgació científica, Altres obres són Per a què serveix el sexe (2012), Convivint amb transgènics (2008) i també un llibre anterior del qual n’és co-autor: Gens i genoma. El programa de la vida (2001).
També és director i editor de la col·lecció de llibres de divulgació científica “Catàlisi” de Publicacions de la Universitat de Barcelona i de la revista en línia B-ON sobre biologia i col·labora habitualment al diari Ara, entre d’altres mitjans.

Llibres publicats per l’autor

Obra guanyadora del XVI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General. Ed. Bromera. Alzira, 2011

1 Comment
Que bona que és aquesta oportunitat. És molt important avui reflexionar sobre la biologia, sobre la vida, sobre l’Esperit, sobre en sentit de la vida humana.