Club de lectura de Literatura, salut i ciència.

Biblioteca Sagrada Família – JMAL

Conductora: Bibiana Bonmatí
Aquest llibre s’ha llegit en el club de lectura de literatura, salut i ciència de la biblioteca
Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte

Més informació dels clubs de lectura.

L’obra

Comer sin Miedo està centrada en “mites, fal·làcies i mentires” al voltant de l’alimentació del segle XXI, com explica el seu autor. L’obra vol respondre algunes qüestions com ara, hi ha motius per dir que el menjar d’ara és pitjor que el dels nostres avis? Ens estem enverinant amb el menjar industrialitzat? Quina dieta és la millor? Menjar ecològic és més sa? “No entenc la demonització de la intervenció humana en els aliments, donat que el menjar és més segur que mai” afirma Mulet.  Per fi tenim el privilegi de menjar sense por”, afirma l’autor.  En l’obra analitza l’evidència científica al voltant del menjar, amb to divulgador però sense renunciar a la rigorositat.

En el llibre l’autor explica per a què serveix menjar i de quina manera ens aporta l’energia necessària i desmunta algunes dietes basades en un sol aliment. També explica el concepte de menjar “natural”, si realment existeix aquest concepte i de menjar ecològic que defineix com a marca i refuta moltes de les idees que es tenen d’aquest tipus de menjar com a més sa o més saborós. La química és un altre dels punts que tracta el llibre en torn la cuina més tradicional, de l’àvia.

També aborda totes les alertes i pors alimentàries més recents, com ara aliments cancerígens o tòxics i repassa alguns casos com ara les vaques boges, els pollastres amb dioxines. Més cap al final de l’obra, l’autor s’endinsa en el món de les dietes miracle o estafa així com el fet que algunes religions tinguin directrius al voltant del menjar. També parla dels conservants i colorants i finalitza parlant del menjar del futur al voltant de temes com la nutrigenòmica o els aliments probiòtics, funcionals o enriquits.

 

Mulet, J. M.
Barcelona: Destino, 2015

L’autor

José Miguel Mulet (Denia, 1973) Catedratic de biotecnologia a la Universitat Politècnica de València, investigador de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (CSIC-UPV) on dirigeix un màster. El seu camp de recerca és el desenvolupament de mecanismes de les plantes per fer-les tolerants a les sequeres o al fred.

És divulgador de temes relacionats amb la biotecnologia i l’alimentació és autor de les obres Comer sin Miedo (Destino)Medicina sin Engaños (Destino) i Los productos naturales ¡vaya timo! (Laetoli) ¿Qué es comer sano? Las dudas, mitos y engaños más extendidos sobre la alimentación (Destino, 2018), Ecologismo real (Destino, 2021).

És col·laborador habitual de El País on publica articles al voltant de l’alimentació.

També publica al Bloc de Naukas: “Tomates con genes”

Llibres publicats per l’autor

Mulet, J. M.
Barcelona: Pòrtic, 2016
Mulet, J. M.
Barcelona: Ediciones Destino, 2021
Mulet, J. M.
Barcelona: Pòrtic, 2015
Mulet, J. M.
Barcelona: Destino, 2018
Mulet, J. M.
Barcelona: Ediciones Destino, 2019
Mulet, J. M.
Barcelona: Ediciones Destino, 2017

4 Comments

  1. La veritat: un llibre que té pinta de ser ben interessant. És ben cert que ens omplim la boca (mai millor dit) de sentències sobre l’alimentació, i potser moltes vegades ho fem sense una base sòlida d’argumentació.

  2. Creo que es cierto que parece que comamos con miedo a los productos. Será una lectura a tener en cuenta.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.