Doctor Arrowsmith

Club de lectura de Literatura, salut i ciència

Conductora: Bibiana Bonmatí

Més informació del club de lectura

 

L’obra

Considerada una de les obres mestres de la narrativa nord americana del segle XX, va ser guardonada amb el premi Pulitzer el 1926.

El llibre fa un recorregut per la vida del metge Martin Arrowsmith que comença la seva carrera als catorze anys. L’autor descriu el món de la recerca, de les farmacèutiques i altres aspectes relacionats amb la medicina, camp que coneix perfectament degut al seu entorn familiar.

Es va portar al cinema el 1931 de la ma de John Ford, i ha estat una precursora de les sèries mèdiques. Tot un gènere dins el món de les telesèries. De fet, Orson Welles va protagonitzar una de les adaptacions radiofòniques que es van fer de l’obra.

Doctor Arrowsmith

Lewis, Sinclair

Madrid: Nórdica, 2020

Lewis Sinclair

Sobre l’autor Sinclair Lewis

Nascut a Minesota el 1885, va morir a Roma el 1951 víctima de l’alcoholisme. Als 13 anys es va enrolar a l’exercit durant la Guerra Hispano Americana. Es va graduar a Yale el 1908 i va començar la seva carrera com a escriptor de poesia i novel·la romàntica. Les primeres obres les signà amb el pseudònim Tom Graham. Es va casar amb la reconeguda periodista Dorothy Thompson. Va néixer en un poble de les praderies d’Amèrica, fill d’un metge rural. Va anar a l’escola pública ordinària, juntament amb molts Madsens, Olesons, Nelsons, Hedins, Larsons. “Sens dubte va ser per això que vaig fer l’heroi del meu segon llibre, El rastre del falcó, un noruec, i Gustaf Sondelius, d’Arrowsmith, un suec, i per a mi, el Doctor Sondelius és el favorit entre tots els meus personatges” destaca a la seva biografia del Nobel.

Va treballar com a periodista a diverses publicacions d’Iowa o San Francisco. Als 25 anys va entrar a treballar a una editorial de Nova York. “Sempre he sospitat incòmodament que mai hauria estat molt més alt si no hagués tingut, accidentalment, el do d’escriure llibres que molestaven tan agudament l’esgarrifança nord-americana que alguns milers dels meus conciutadans sentien que havien de llegir aquests documents escandalosos, els agradés o no”.
Lewis considera que les seves primeres novel·les eren fracassos. Tot i haver viatjat molt reconeix que “el que són per a mi les persones més fascinants i exòtiques del món: els ciutadans mitjans dels Estats Units, amb la seva amabilitat amb els estranys i les seves burles aspres, la seva passió pel progrés material i el seu tímid idealisme, el seu interès per tot el món i el seu fanfarronós provincianisme, les complexitats intricades que un novel·lista nord-americà té el privilegi de retratar”.
Les seves obres posteriors se centren en la visió crítica de la societat americana i els seus valors. Algunes de les seves obres més famoses són Main Street (Carrer Major, 1920) i Babbitt (1922). L’any 1926, li va ser concedit el Premi Pulitzer per la seva obra Arrowsmith, un premi, però, que va rebutjar. L’any 1930, esdevingué el primer escriptor nord-americà a guanyar el Premi Nobel de Literatura reconegut “per la seua art gràfica i vigorosa de la descripció i per la capacitat per a crear, amb enginy i humor, nous tipus de personatges”.

Altres llibres de l’autor

Babbit

Lewis, Sinclair

Madrid: Nórdica, 2009

Lewis, Sinclair

Boadilla del Monte: Machado,  2012

1 Comment

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.