L’habilitat del Daniel Defoe va aconseguir que durant un temps tothom hi penses que es tractava realment d’unes memòries autobiogràfiques i, el Capità Carleton era citat com una font autèntica sobre la Guerra de Successió i sobre els fets del 1714. En realitat aquestes falses memòries d’aquest capità anglès serveixen al Daniel Defoe; el reconegut autor de Robinson Crusoe; per escriure una novel·la d’aventures i intrigues ambientada durant la Guerra de Successió a la Catalunya del 1713, abans del tractat d’Utrecht. Ens narra els costums locals, l’heroïcitat dels catalans i dels seus aliats davant de la maquinària de guerra dels borbons francesos de Felip V, i ens descriu la presa del castell de Montjuïc i, ens impressiona amb els diferents espais geogràfics que visita aquest capità per Catalunya (Montserrat), i la resta d’Espanya (València, Alacant, Elx, Madrid; Burgos, País Basc, la batalla d’Almansa…).
L’astúcia literària del Daniel Defoe es pot comprovar quan mostra totes les seves obres com autobiogràfiques i, a més apareixien signades pels mateixos protagonistes de l’obra. Això li va oferir la possibilitat de ser considerades les memòries de “El capità Carleton“ com una història real i per tant com una font autèntica sobre la Guerra de Successió.
Amb aquest recurs tan enginyós va aconseguir l’aspiració màxima que pot desitjar qualsevol escriptor, i és la de crear la veritat, a partir d’una història pròpia i desenvolupada a partir dels records, la imaginació i els viatges de joventut de l’autor. Les memòries de El Capità Carleton fan un recorregut per la política anglesa i europea del s. XVIII, el llibre és un panegíric sobre el Comte de Peterborough, comandant de les forces angleses que van recolzar a l’Archiduc Carles VI. Aquest serà el protagonista de la primera part del llibre. La novel·la ens endinsa de ple a La Guerra de Successió, les estratègies dels austríacs, les divisions polítiques, el finançament de la guerra. El protagonista fa un llarg recorregut per diferents poblacions catalanes, també per Montserrat i, per gran quantitat de poblacions del País Valencià (València, Xàtiva, Dènia, Benissa, Altea, Villena, Elda, Alacant, Elx…). En aquest espai geogràfic assistint a les aventures del capità Carleton al Castell de Santa Bàrbara, al buidat dels convents de monges d’Alacant per portar-les fins a Mallorca, a la Batalla d’Almansa… El narrador protagonista d’aquesta història és fet presoner en un poble de la Manxa. Aquest fet serveix per enfrontar la visió d’un estranger purità, però també tolerant que veu amb els seus propis ulls en sortir de la presó els costums tan diferents al del seu país: el joc de la política, el funcionament de la Inquisició, els costums amorosos, el paisatge, les diferències en el menjar…
Tota una novel·la, interessant, que ens ofereix una visió complementària des de l’òptica d’un soldat d’un país estranger al nostre, i amb la garantia de qualitat del Daniel Defoe. En cap moment dóna una mala visió del país, ni realitza crítiques de la gent ni de la seva cultura. No podem demanar-hi més! Aneu a les biblioteques per llegir-ho!!
4 Comments
Vet aquí una versió absolutament neutra d´uns fets històrics.Unes falses memories que serveixen per relatar uns fets reals, situats en un moment precís de l´historia d´Europa, prou important per la majoria de les potències de l´època; Austries contra Borbons barallant-se per les restes de l´imperi on mai es ponia el sol. Una lectura refrescant que no penso ajornar.
Em va interessar molt la el punt de vista d’un estranger, d’una persona d’una cultura diferent vers els nostres costums, la nostra historia i també les nostres disputes internes… Una lectura molt recomanable i també molt entretinguda!
Aquesta novel·la, ens dona a conèixer una interessant part de la història d’Europa de la mà d’un gran novel·lista, amb una novel·la no tant coneguda però igual de fidel al seu estil literari tant reconegut i captivador. Bona recomanació!
És tot un luxe pels catalans disposar d’una novel·la que relata la nostra historia més recent, i a més a més escrita pel la mà d’aquest genial escriptor. Ni fet a posta podríem somiar amb un escrit que restarà per sempre i que ens situa en primera línia de la història europea contemporània!