El president de Phenix, un dels majors bancs europeus, emmalalteix de càncer. En el seu lloc situen a Marc Torneuil, un jove assessor, humil però talentós, format a Goldman Sachs. En un principi ha de ser un substitut provisional, un home de palla manipulable, per a calmar els mercats. Ben aviat, però, començarà a prendre les seves pròpies decisions contra el criteri dels taurons de les finances que el rodegen. A mesura que va adquirint major poder, la vida familiar i la seva personalitat s’anirà degradant, i paulatinament perdent el control sobre la pròpia realitat, entrant en una espiral de deliris vils i mesquins, enlluernat per el miratge de l’èxit i el poder, i empès pel món corrupte i deshonest del negocis de gran volada.
“… El diner és un gos que no demana carícies. Li llences la pilota més i més lluny i ell sempre te la torna sense parar …”
La pel·lícula de Costa-Gavras fa un retrat despietat del món de les finances i els seus secrets, de la manipulació i utilització de les persones, de l’ambició i la hipocresia de les classes dirigents i del luxe obscè en el que hi viuen rodejats, dels fons voltor i l’especulació salvatge, de les agències de qualificació, de les deslocalitzacions, dels acomiadaments que fan pujar les accions de les empreses i les bonificacions que reben els directius per aquests, dels robots que realitzen sense cap mena de control els fluxos financers i que permet reduir personal, del blanqueig de diner, de les estafes i fraus i delictes que comet la màfia financera cada dia amb el beneplàcit de la classe política.
Costa-Gavras ens ha acostumat a la seva mirada punyent, que en clau d’ironia destapa els aspectes més sòrdids de la condició humana. El poder, l’ambició, la falta d’escrúpols, la perversió i la degradació moral, la falta de sensibilitat i empatia són temes centrals de les seves pel·lícules; que despullen les contradiccions i les misèries d’un sistema capitalista que actua, sense pietat, contra les persones.

2 Comments
Molt interessant la pel.lícula, per entendre la crueltat que suposen les grans empreses i el poder (financer) per la societat .
El protagonista comenta: “Sóc el Robin Hood modern: robo als pobres per donar-ho als rics”. Aquesta és la frase que millor descriu la realitat del món financer…
Pel.lícula molt necessària per entendre la realitat del PODER, en les seves versions més cruels. Una representació del món financer i del poder que ens ajuda a entendre, malauradament, l’estructura real de la perversitat que ens governa…