Tareas domésticas para emancipados - Carmeta

Tareas domésticas para emancipados - Carmeta

Morán Sánchez, Carmen
Tareas domésticas para emancipados

Barcelona: Alba, 2004.

Una dita xinesa diu: «Si vols arreglar el món, comença per casa teva». Òbviament, no parla només de les tasques quotidianes de la llar, sinó també del treball interior de la persona. Però no voldria anar més enllà del propòsit d’aquest article.

Un recull de feines de la llar és aconsellable per a portar bé una casa. Es tracta de trobar les coses al seu lloc, de tenir allò imprescindible sense patir perquè ens falti al moment de necessitar-ho. És a dir, parla de tasques domèstiques que cal fer amb una rutina que no ens faci nosa, sinó que més aviat estigui al nostre servei. Tot comença amb la netedat i l’ordre. La neteja de la cuina: els fogons i la pica; i el parament utilitzat, que s’ha de netejar diàriament. També cal fer el llit i col·locar la roba a l’armari cada dia. Hi ha diferents materials per a la neteja: la baieta (si pot ser ecològica, millor), l’escombra o aspirador, els fregalls, la baieta de pal… Cal fer les revisions oportunes als electrodomèstics: caldera, nevera, revisions de gas… La nevera s’ha de netejar de tant en tant. Depèn del tipus de nevera, cal descongelar-la. La rentadora normalment té un filtre a la part de sota que també s’ha de netejar de tant en tant.

botiquin

Quan parlem d’ordre pensem en armaris ben instal·lats i endreçats. Pensem també en la farmaciola, que ha de tenir: termòmetre, tirites, cotó, analgèsic, antisèptics per a ferides, crema de protecció solar, antiàcid i productes contra cremades. És convenient guardar les receptes dels productes farmacèutics que comprem i anotar-ne l’eficàcia curativa. També hem de tenir un cosidor. És recomanable que aprenguem a sargir, a cosir botons, a embastar… A més, us puc assegurar que el món de la costura és molt interessant. Les sabates s’han de protegir amb betum.

Una de les tasques més importants és el pressupost individual o familiar. Per a fer-se’n una idea, les despeses són de tres tipus: fixes –lloguer o préstec hipotecari, llum, comunitat de propietaris, gas, aigua, alimentació o transport–; personals –roba, oci, perruqueria…– i extres. Molt de compte amb els extres!!!, és a dir, vacances, metges, multes, llibres, formació… També hi ha despeses anuals: com la declaració de la renda, assegurances, etc. Cal tenir pressupostos per a les quatre partides.

electrodomesticos

El llibre també dóna diversos consells d’interès: com tancar les finestres si no ets a casa; tenir diversos jocs de claus, de manera que algú de fora en tingui un per a circumstàncies no previstes; rentar-se les mans sovint, ja que són un focus continu de microbis; preparar la roba de l’endemà; o bé com preparar un sèrum en cas de problemes gàstrics.

No hi pot faltar una secció dedicada a com eliminar les famoses taques de diferents menes que fan malbé la roba o com estalviar aigua o paper. Fent una pinzellada ecologista, diguem que cal fer una vida sostenible i d’acord amb el planeta.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.