La invenció de l’Hugo Cabret SELZNICK, Brian

La invenció de l’Hugo Cabret SELZNICK, Brian

Selznick, Brian
La invenció de l’Hugo Cabret

Barcelona : Cruïlla, 2007

La invención de Hugo Cabret
Madrid : SM, 2007

Els lectors del Premi Protagonista Jove ja pronosticaven que un llibre com La invenció de l’Hugo Cabret s’acabaria portant a la gran pantalla.

Publicada en català per Cruïlla i en castellà pel Grup SM, l’obra de Brian Selznick ha rebut diferents distincions. El 2007 va ser considerada una de les deu millors obres infantils il·lustrades, segons el New York Times. També va ser finalista al National Book Awards als Estats Units en la categoria de llibre infantil, i va guanyar el premi d’il·lustració Caldecott Medal. A casa nostra fou guardonada en la segona edició dels Premis Qwerty, com a millor obra infantil i juvenil al programa literari de BTV.

El més sorprenent del llibre és que combina elements de novel·la gràfica, d’àlbum il·lustrat i de cinema, per narrar la història: tan original com el seu grafisme.

Ens endinsem en la lectura com si estiguéssim davant d’una pel·lícula. Les imatges (il·lustracions originals del mateix Selznick, juntament amb vells fotogrames de pel·lícules de Georges Méliès), s’intercalen amb el text creant una tècnica innovadora, a més d’una nova experiència lectora.

El relat gira entorn un noi orfe, rellotger i lladre que malviu en una estació de París, on habita d’amagat. Un dia és descobert per una noia estranya, bibliòfila, i per un vell rondinaire que fabrica joguines (alter ego de Mèlies amb qui comparteix alguns trets biogràfics). A partir d’aleshores tot canvia, i s’inicia una trama que els nostres protagonistes hauran de desentrellar.

A mig camí entre la novel·la d’aventures i de ficció, l’acció gira entorn un dibuix xifrat, un quadern de notes, una clau robada i un autòmat.

L’obra és un cant al món del cinema. Ens acosta a la figura de Méliès, ambientant el París de la Belle Époque, del Théâtre des Variétés, de mags i il·lusionistes, els quals centraven tots els seus esforços en la fabricació d’autòmats que intentaven mimetitzar l’aparença humana.

La novel·la, que en un principi semblava estar destinada a una minoria, ha acabat esdevenint un best-seller.

Tot el llibre és una obra d’art. Un llibre que voldries conservar a la prestatgeria com un petit tresor. És evident la cura amb la que es tracten els detalls i la composició del conjunt. No en va Selznick va cursar estudis de Disseny.

Fa molt poquet, el 24 de febrer, es va estrenar la pel·lícula als cinemes catalans, justament el mateix cap de setmana que va guanyar 5 dels Òscars de l’Acadèmia:

1) Efectes visuals. 2) So. 3) Edició de So. 4) Fotografia. 5) Direcció d’Art.

Aquest cop hem estat de sort. La versió cinematogràfica del llibre ha estat portada al cine per un director de renom, Scorsese, que en el repartiment compta amb actors coneguts, com ara Jude Law, o Ben Kingsley.

Produïda per Scorsese i  l’actor Johnny Depp, entre d’altres,  podríem dir que estem davant d’una obra moderna en quant a tècnica, però amb l’elegància i l’estil del tall clàssic.

Tal i com diu Guzmán Urrero, crític de cinema: “la cinta està feta per a adults que somien i nens que llegeixen”.

18 Comments

  1. Ahir al vespre també van recomanar al programa Página 2 tant la novel·la com la pel·lícula, i sortien mot bé parades.

    • Ah, sí? Doncs de vegades veig aquest programa…però ahir no, llàstima! Me’n alegro que hagin fet una bona crítica de l’obra. Gràcies per la info!

  2. En contra del que és habitual, he de dir que a mí, aquesta vegada, m’ha agradat més la peli que el llibre. Bé, rectifico: que la part textual del llibre, perquè la gràfica m’ha semblat una meravella.

  3. La vaig veure ahir nit i em va semblar meravellosa. Un homenatge magistral a la màgia del cinema. Gràcies Tarambana !!!

  4. Aventuras y fantasias dentro del mundo de los niños, formidable obra para los más pequeños, y para todos aquellos que queramos levantar un ratito nuestro espiritú de niño

  5. El libre i la pelicula sembla que pot estar bè per compartir-la amb la familia per els elements màgics que hi han.

    • Sí, Vanessa, aquesta és la típica pel·li familiar que pot agradar a tothom i no només als nens.

  6. Hola, sóc l’Olga.
    Jo havia llegit l’història i desprès vaig veure la pel·lícula, la veritat és que quan l’ho que vaig veure era igual com me l’hi m’aginava, si dic el que més m’ha agradat és la pel·li.

  7. Aquest llibre és una obra d’art. Em fa por veure la pel·lícula perquè no em decebi, però també en tinc ganes…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.